PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=184043}

Północ Południe

North & South
2004
8,0 6,7 tys. ocen
8,0 10 1 6737
Północ Południe
powrót do forum serialu Północ Południe

Czy ktoś sie orientuje, czy książka została przetłumaczona na język polski, czy można gdzieś ją znaleźć?

użytkownik usunięty
aisot_91

Nie została, niestety.
<za krótki><za krótki>

ocenił(a) serial na 9

Jak to jest możliwe?? Ale czy to jest pewne?

użytkownik usunięty
aisot_91

Jest możliwe, trudno mi powiedzieć jak.
I na pewno nie jest przetłumaczona, choć może teraz, gdy NS wyszło na DVD i dzięki temu stanie się w Polsce jeszcze popularniejsze, to może jakiś wydawca się zdecyduje... Liczę na to, bo choć serial mnie nie zachwycił, książka bardzo mi się podobała.

O to samo chciałam zapytać.
Wielka szkoda. Ech i przydałaby się ta bardzo dobra znajomość angielskiego...

ocenił(a) serial na 7
Coward

Nie wiem czy cokolwiek Elizabeth Gaskell zostało przetłumaczone, a szkoda bo to świetne książki :)

pinks

tylko jedna zostala przetłumaczona - cranford

Coward

A ja mijam codzien w drodze do pracy dom Elizabeth Gaskell... Nota bene bardzo zniszczony i w ogole nie odnawiany... Jak dla mnie film mial niesamowity, taki troche mroczny , zimny klimat i bardzo mnie tym urzekl.

ocenił(a) serial na 9
kasiak1983

w jakiej miejscowości jest jej dom, tak z ciekawości się zapytam? :)

aisot_91

jak to nie została przetłumaczona.. o_O przecież ostatnio wypożyczyłam ją w bibliotece, w JĘZYKU POLSKIM właśnie.

aisot_91

zwracam honor, ja wypożyczyłam książkę Johna Jakesa pod tym samym tytułem. już nie mogli wymyślić innych? ;) pzdr

ocenił(a) serial na 9
aisot_91

Nadal nie została przetłumaczna :(((( dziwne.

ocenił(a) serial na 10
agatkaa2

Książka zostanie wydana przez Wydawnictwo Elipsa. Zapowiedź można było znaleźć w czasopiśmie Bluszcz, w którym publikowano fragmenty powieści po polsku.

lonia171

Hej! Wiadomo coś więcej? Podali kiedy ją wydadzą?

ocenił(a) serial na 10
lonia171

Niestety nie zostanie wydana przez Elipsę. Też słyszałam już od dawna takie plotki i jakiś miesiąc temu wysłałam do nich maila. Odpisali mi, że w ogóle nie mają planów wydania tej ksiązki. Nie wiem skąd wzięły się plotki, chyba że jest jeszcze jakieś inne wydawnictwo o tej samej nazwie.

ocenił(a) serial na 10
Polly_81

W "Bluszczu" były zdjęcia okładki, nawet dwie wersje, w zapowiedziach wydawniczych.

ocenił(a) serial na 10
lonia171

Też widziałam propozycje okładek na jakimś forum poświęconym Gaskell, ale tak jak pisałam wcześniej, chciałam dowiedzieć się o konkretną datę wydania i wysłałam zapytanie z formularza kontaktowego na ich stronie. W odpowiedzi napisali - o ile dobrze pamiętam, niestety skasowałam tego maila -, że nie zamierzają wydać P&P" i nie przewidują w ogóle żadnych przekładów. Ale być może chodzi o inne wydawnictwo o tej samej nazwie, bo tamto zdaje się w ogóle nie mieć w swojej ofercie tego typu literatury. Mnie w każdym razie chodzi o wydawnictwo, którego adres internetowy to elipsa.pl. Sorry, jeśli coś pokręciłam i przez przypadek wprowadziłam Was w błąd.

aisot_91

Może jakoś pomóc: http://girlebooks.com/ebook-catalog/elizabeth-gaskell/north-and-south/ do ściągnięcia po angielsku- zawsze w czytaniu może pomóc google translate choć pewnie źle przetłumaczy niektóre wyrazy, które dzisiaj zapisuje się np. razem a w książce są osobno czy też gwarę którą mówi Nicholas (czasami ciężkie to do zrozumienia ^^;)
Poza tym w oryginale czyta się to dużo łatwiej niż np Jane Austen ;)

aisot_91

książka Północ Południe elizabeth gaskell ukaże się już w czerwcu. Książka wydana przez wydawnictwo Elipsa!!! Super!! Też nie możecie się doczekać?!!!

Aloszka_filmweb

No właśnie przez ten temat przewija się kwestia, że wydawnictwo elipsa nie ma zamiaru wydawać tej książki!! Więc skąd taki entuzjazm???

cameleoH2O

Proszę mi wierzyć... już niedługo więcej informacji na ten temat. To jest informacja sprawdzona w 100%

ocenił(a) serial na 10
cameleoH2O

Zobaczcie: http://gaskellnorthsouth.blogspot.com/2011/05/wreszcie-bedzie-polskie-wydanie-no rth.html
i http://www.kdc.interia.pl/polnoc-i-poludnie_p11117074.html
Aż dwa wydania niemalże w jednym czasie!

ocenił(a) serial na 10
lonia171

Okładka z Elipsy ładniejsza ciekawe czy tłumaczenie także

ocenił(a) serial na 9
lonia171

Bardzo fajna stronka i dzięki za dobre wieści:) Miejmy nadzieję, że doczekamy się też przetłumaczenia powieści Żony i córki. Mini serial bardzo mi się podobał nawet bardziej niż Północ południe (jeśli to wogóle możliwe)

olapawelczyk

Kupiłam! Przeczytałam! Serial świetnie oddał klimat powieści. Niezgodności są niewielkie, ale zupełnie nie szkodzą, a wręcz przeciwnie - jeszcze bardziej podkreślają relacje między bohaterami; czytając, miałam cały czas przed oczami obrazy z filmu. Co prawda, jak już wspomniano, aktorka grająca Margaret nie do końca pasuje do tej roli, bo choć rysami przypomina opisy w książce, to jednak w jej twarzy brak zdecydowania i pewności siebie, które powinna mieć osoba z takim charakterkiem, jednak Richard nadrabia za nich oboje, szczerze więc polecam miłośniczkom takich klimatów zarówno książkę jak i serial.

użytkownik usunięty
cameleoH2O

Również przeczytałam i kocham zarówno film, jak i książkę:) I podobnie - czytając widziałam w wyobraźni RA i DDA;) Dzięki nim jeszcze bardziej cieszę się z posiadania książki.

aisot_91

Ja żałuję, że nie ma ekranizacji "Mary Barton", chętnie bym obejrzała.