PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=184043}

Północ Południe

North & South
2004
8,0 6,7 tys. ocen
8,0 10 1 6737
Północ Południe
powrót do forum serialu Północ Południe

Uwielbiam......

ocenił(a) serial na 10

Mam parę filmów ulubionych m.in. moim dotychczas jednym z najlepszych filmów , a raczej seriali byla Duma i Uprzedzenie, oczywiście wersja z 1995! i nadal tak jest ale do grona uwielbianego filmu dołączył "North and South" . Jednakże Pan Thornton(uroczy :) a ten głos....)zdetronizował Pana Darcy:(. Obaj są małomówni, ale Thornton jest bardziej otwarty, impulsywny i zmysłowy. Aż warto pomarzyć:)

hiacynta76

ach ten głos... zgadzam się, głos ma wspaniały
scena z peronu chwyta za serce, prawda?

hiacynta76

Po tym serialu dołączyłam do gorących wielbicielek Richarda Armitage. Twój opis oddaje moje wrażenia. Serial wspaniały!!! Polecam.

cameleoH2O

ja mam trzy ulubione seriale... Tak jak Ty duma i uprzedzenie z '95, Północ południe oraz Jane Eyre z 2006... Ale również muszę przyznać że Thornton jest najlepszy... :)

ocenił(a) serial na 10
Palinka001

Muszę uzupełnić o mój trzeci ulubiony serial-właśnie Jane Eyre z 2006!!! oglądałam go dawno już po raz pierwszy, ale dopiero od niedawna odkryłam jego piękno na nowo! i do moich super bohaterów amantów dodaje Pana Rochester! ach...ta zmysłowość...na sama myśl ciarki mam....Widzę, że poruszają nas te same filmy i Ci sami bohaterowie:)

użytkownik usunięty
hiacynta76

a mi się nigdy historia Jane Eyre nie podobała. Wydaje mi się zbyt mroczna. Chociaż dla mnie najlepsza ekranizacja jest z 1996.

ocenił(a) serial na 8

mnie również Jane Eyre nie przypadła do gustu jak pozostałe ekranizacje słynnych angielskich dzieł i to z tego samego powodu, zbyt mroczna, choroba psychiczna, pożar itp. Do moich ulubionych seriali kostiumowych należy: Duma i uprzedzenie (1995), Północ południe i Rozważna i romantyczna ;)

Historia Jane Eyre ma w sobie dużo elementów powieści "gotyckiej" modnej w tamtych czasach. Książka jest jednak naprawdę znakomita. Oczywiście jeśli ktoś lubi takie klimaty. A jeślibym miała wybrać najlepszą ekranizację - to ciągle znakomita mimo upływu lat jest ta najstarsza z Orsonem Wellesem w roli Rochestera i Jane Fontane. Współcześnie najlepsza - to według mnie rzeczywiście ten serial z 2006. Teraz pojawiła się kolejna wersja, ale nic nowego nie wniosła.
Czy ktoś widział wersję Dumy i uprzedzenia z 1980 roku? Słyszałam, że podobno z lekka sztywna i teatralna...

ocenił(a) serial na 10
hiacynta76

No cóż jeśli chodzi o seriale kostiumowe czy też mini seriale BBC to moja wielka trójka przedstawia się tak:
Duma i uprzedzenie (1995),
Gormenghast,
i Północ południe ;-)