PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=184043}

Północ Południe

North & South
2004
8,0 6,7 tys. ocen
8,0 10 1 6737
Północ Południe
powrót do forum serialu Północ Południe

W sumie...

użytkownik usunięty

to tacy z nich Jaś i Małgosia :)) Haha. Film- cudo <3 Ostatnia scena, magia. Pan Thorton zdobył
moje serce tak samo jak pan Darcy,czy pan Rochester.

ocenił(a) serial na 10

W pełni się z tobą zgadzam. Ja tak samo uwielbiam mężczyzn w takich filmach <3

użytkownik usunięty
PrimaRoyale

Jednak jak tak ich sobie porównuje to pan Darcy miał najpiękniejsze serce. Pana Thorntona zniszczyli ta scena gdzie bił pracownika. Momentami sie go po prostu bałam. A pan Rochester hmmm- trochę z niego histeryk był...

ocenił(a) serial na 9

Hahahaha!!! To widzę, że nie jestem sama w tym względzie. Ale Mr Rochester jako Michael Fassbender i Mr Darcy jako Colin Firth jak mniemam?

użytkownik usunięty
ewej

Właśnie nie Colin Firth, niestety ten pan nigdzie mi nie przypadnie do gustu. Zdecydowanie myślę tu o Matthew Macfadyenie, za głos go po prostu wielbię. Fassbendera uważam za aktora doskonałego! Między nim a Wasikowska było takie napięcie w tym filmie (!).

ocenił(a) serial na 9

No to widzę, że w kwestii Mr Darcy się nie dogadamy, bo ja mam zupełnie przeciwne odczucia, ale na gusta nic nie poradzimy. Ale Michael Fassbender to zdecydowanie aktor doskonały, sam seks. Richard Armitage też jest bardzo przystojnym aktorem, a głos ma jeszcze lepszy, chociaż jego znam tylko z dwóch ról pana Thortona i Thorina Dębowa Tarcza (nawet podobnie się nazywają), to uważam że jest bardzo dobrym aktorem, przyciąga wzrok, a to już wiele.

ocenił(a) serial na 10

Ja też wielbię Mr. Darce'go, ale w wykonaniu Macfadyenie. Od razu przypadł mi do gustu. Jego głos mnie uspokaja ;)

użytkownik usunięty
Pamela16

Yhm. Wydaje mi się,że Firth jest jednak za zimny na pana Darce'go.

ocenił(a) serial na 10

Obejrzałam 5 minut miniserialu z Firthem i wyłączyłam. Nie lubię go. A do filmu zawsze będę wracać. Macfadyen stworzył rewelacyjną postać.

użytkownik usunięty
Pamela16

O ile Firtha przełknęłam, to Lizzie nie lubiłam. Keira też mnie niestety nie zachwyciła. Zdecydowanie żadna z ról kobiecych w tych filmach/serialach nie była rewelacyjna. No chyba,że Wasikowska- ona stworzyła arcydzieło jeżeli chodzi o Jane.

ocenił(a) serial na 10

Ja Keirę lubię, mi się podobała postać Lizzie. Jak oglądałam pierwszy raz ten film to do samego końca nie byłam pewna czy będą razem. Myślałam, że Pana Wykhama gra Orlando Bloom. A tu zaskoczenie ;)

użytkownik usunięty
Pamela16

Mnie niestety ona zawodzi. Można na nią patrzeć,ale nie oglądać jej gry aktorskiej. Nie odróżniam,czy gra Lizzie, czy Księżnę, nie mówiąc już o Annie Kareninie, którą po prostu zmasakrowała. Dla mnie wszczędzie ciągle ma otwarte usta i mówi przez zęby.

ocenił(a) serial na 10

Anne Kareninę oglądałam przez chwilę. Nie chciało mi się dalej oglądać. Oglądałam z nią jeszcze film Podkręcać jak Bekham, tam była inna

tak szkoda że nie ma na co dzień takich mężczyzn, szukam podobnych klimatów, czy znacie jakieś podobne filmy? Oczywiście Duma i uprzedzenie czy dziwne losy Jane Eyre widziałam , o północy i południu dowiedziałam się przez przypadek,. czy możecie mi podpowiedzieć jeszcze takie podobne perełki?

ocenił(a) serial na 8
Deloranda

polecam Perswazje z 2007 (choć wersja z 1995 jest wierniejsza książce) - Rupert Penry-Jones jako Kapitan Wentworth był zniewalający :))

MLena7

sprawdzę :) ale na długo mnie to nie zaspokoi , może coś jeszcze ? :D

ocenił(a) serial na 8
Deloranda

Mogę polecić jeszcze: Wichrowe Wzgórza, Tess D’Urbervilles, Mansfield Park, Emma, Rozważna i Romantyczna (większość to ekranizacje Jane Austen - klasyka). Obejrzałam, ale nie wywarły na mnie takiego wrażenia jak Perswazje czy Duma i uprzedzenie :) miłego oglądania.

ocenił(a) serial na 10
Deloranda

Żony i córki też są w tym klimacie i też są nawet fajne :) Można obejrzeć na youtubie :)Ale Perswazje są cudowne, gdyby nie tak główna aktorka która była okropna, za to Wentwort och, i ach i Boże !<3

tutimix

Dzięki dziewczyny, przydałaby nam się taka Jane Austen w naszych czasach. Gdzie się podziały te zapierające dech w piersi historie miłosne . A teraz to fantastyka i kryminały, wampiry, zombie, morderstwa...

ocenił(a) serial na 10
Deloranda

No właśnie gdzie? Tylko że teraz młodzież nie chce czytać książek, bo uważa to za głupie i bezużyteczne.A jak chcą to czytają takie ścierwo jak Zmierzch z "boskim" Edłordem xd czy inne gówna.Nikt już prawie nie czyta pięknej literatury.Teraz jak sama powiedziałaś zombie, wampiry lub inne ufoludy :)

A jeśli chcesz książkę, gdzie akcja dzieje się w XIX wieku to mogę Ci polecić Ryzykantka - Amanda Quick. Jest to współczesna pisarka.Książka jest lekka i przyjemna, takie trochę romansidło w lepszym wydaniu.Ale do poduszki można przeczytać.

ocenił(a) serial na 10
tutimix

Może nie tak do końca źle z tą młodzieżą... Mojej bratanicy na 18 urodziny podarowałam Dumę i uprzedzenie, jako papierek lakmusowy dorosłości. Przeczytała ją po 10-dniowym "tournee" po Anglii ... Cieszyła się, że czytała w niej o miejscach, w jakich była ;) Może nie piała z zachwytu, ale... spodobało jej się...
Fakt faktem o wampirach też wszystko już dawno sczytała, ale tak to już bywa w tym wieku, że idzie się w to, co polecą ci inni, co modne, popularne... Być może w wielu przypadkach jest to kwestia podsunięcia tego co ciekawe ;)

ocenił(a) serial na 10
anicach

Nie mówię, że wszyscy są tacy, ale niektóre ksiażki to naprawdę badziewie.Lecz jak coś jest modne i popularne to musi być dobre, ja sama się nacięłam na to byłam kiedyś w księgarni i zobaczyłam ksiażkę. "Jak poślubić wampira milionera" akurat była promocja to wzięłam.Myślałam,że będzie to coś takiego jak powieści Anne Rice "Wywiad z wampirem" czy "Wampir Lestat" co jest naprawdę fajne.
Lecz niestety był to zwykły harlequin, tak głupi że nie dało się tego czytać...I scena jedna mnie rozwaliła, jak główna bohaterka pod prysznicem mówiąc brzydko "pali laskę" xd