PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119673}

Pacyfik

The Pacific
2010
8,0 50 tys. ocen
8,0 10 1 50309
6,8 4 krytyków
Pacyfik
powrót do forum serialu Pacyfik

Witajcie, obejrzałem już dwa odcinki Pacyfiku i mam pewien problem, który nie pozwala mi się cieszyć tym serialem. Mianowicie chodzi o bohaterów, jakoś nie potrafię się z nimi zżyć, może dwa odcinki to za mało, nie wiem. Technicznie wykonany świetnie, pewien moment z pierwszego odcinka na dłuuuugo zapadnie mi w pamięć. Przeszkadzają mi też sceny walk w nocy, a raczej ich mnogość - czasami po prostu ciężko się w nich ogarnąć i połapać kto i co.

ocenił(a) serial na 7
nawisher

Masz rację powinni rozpalić ogniska by było wszystko i wszędzie widoczne , no i łatwiej też kogoś zabić jak się go widzi. Poza tym noc jest od spania.
Jeśli chcesz ciekawszych bohaterów to Kompania braci, w Pacyfiku masz losy kilku zwykłych "szwejów" z korpusu Marines

Wolfman_PL

Oglądałem Kompanię Braci i uważam, że jest rewelacyjna. No nic, w takim razie odpuszczam sobie ten serial puki co, może kiedyś się przekonam do tych kilku zwykłych "szwejów" ;)

ocenił(a) serial na 9
nawisher

Pisze się póki. A serialu nie odpuszczaj, bo to chyba najbardziej realistyczny obraz wojny jaki powstał. Zero lukru.

schymtzor

Hej, wiem - piszę się "póki", błąd przez przypadek, pewnie nie zdążyłem edytować. Wróciłem do tego Pacyfiku, gdy dowiedziałem się, że jest to najdroższy serial w historii, ale mimo wszystko mnie nie wciągnął. Odpuściłem po paru odcinkach, widocznie klimaty wojenne nie są w moim guście, chociaż uwielbiam Kompanię Braci, jak zresztą pisałem wyżej. Niewątpliwie jednak największą zaletą Pacyfiku jest właśnie realizm, jego zwolennicy zdecydowanie odnajdą się przy tym tytule.

ocenił(a) serial na 9
nawisher

Ten serial jest rewelacyjny, ale...dopiero kiedy oglądasz go za drugim lub trzecim razem. Dopiero wtedy zapamiętujesz i rozróżniasz poszczególne postacie i co za tym idzie zaczynasz się z nimi zżywać i rozumieć ich postępowanie. Jeśli chodzi o głębię historii poszczególnych postaci to moim zdaniem Pacyfik stoi na wyższym poziomie niż Kompania Braci - pomimo, że pierwsze wrażenia były u mnie zupełnie inne.

ocenił(a) serial na 4
wjtk123

oglądać serial 2/3 razy żeby zżyć się z bohaterami?! Ty tak na serio?

ocenił(a) serial na 7
Wolfman_PL

Możesz sobie odpuścić sarkazm - sceny bitew dynamiczne, w ciemnościach i deszczu ciężko się ogląda. Nic w tym dziwnego. Zgadzam się zresztą z opinią, że ciężko jest się zżyć z bohaterami - brak jest wiodącej postaci, trudno zaś zżyć się ze wszystkimi, zwłaszcza jeśli nie wiadomo za bardzo kto jest kim. Jeśli idzie o realizm, oddanie klimatu walk na Pacyfiku - serial jest świetny. Ale jak dla mnie "Kompania braci" jest dużo lepsza, jeśli idzie o poprowadzenie historii.

ocenił(a) serial na 7
nawisher

Ja obejrzalem Pacyfik na swiezo i potem, czyli pare tygodni temu, i jakos nie przekonal mnie on do obejrzenia go trzeci raz w niedalekiej przyszlosci. Kompania Braci, Boardwalk Empire czy Black Mirror ciagle na topie.

Mam podobne odczucia, mimo ze to produkcja najwyzszych lotow: kiepscy bohaterowie, nieprzekonujaca narracja poza scenami batalistycznymi itd. A moze to tez dlatego, ze ja po prostu mam sentyment do KB i lubuje sie w starszym kinie, bez efekciarstwa i z innym montazem?