sama się zastanawiam bo ojciec-mikeal nie żyje, rebeka leży w piwnicy, klaus chodzi wolno, matka była czarownicą czyli nie mogła być wampirem, młodszy brat zginął czyli zostaje tylko eliajah. chociaż nie jestem pewna bo tych trumien było więcej.
W jednej trumnie leży Elijah, a dwóch jeszcze nie poznaliśmy. Czemu dwóch? Wydaje mi się, że twórcy zrobili błąd w ilości trumien, które ukradł Stefan. Elijah w jednym z odcinków drugiego sezonu mówi, że jego matka miała siódemkę dzieci: Elijah, Klausa, Rebekę, Henry'ego (tego malucha, którego zabił wilkołak), dziecko, które zmarło na zarazę w Europie plus dwoje innych, których jeszcze nie znamy. Jest jedna trumna za dużo, niektórzy pewnie powiedzieliby, że to Rebekah, ale jak widzieliśmy ona leżała gdzieś na podłodze, kiedy dzwonił Klaus, a nie w trumnie.
na to by sie zgadzało ale dziwi mnie to ze przez ten czas z opowiesci Elijah, Mikela czy Rebeki nic sie nie dowiadujemy o innych pierwotnych. Mozliwe ze w trumnie Klaus trzyma swojego brata tego Henrego..
moze byc tak ze jedna jest puusta dla Rebeki.. Przeciesz Klaus trzymal ją przez jakis czas w trumnie.
Elijah, Klaus, Rebekah, Henrick i jeszcze trójka przez nas nie poznanych. Rodzeństwa było siedmioro, czyli trumien, wraz z Elijahem, powinno być cztery.
I w odcinku 3x09, na samym końcu, widoczne są cztery, przed chwilką sprawdziłam.
Reese - nie poznaliśmy dwójki Pierwotnych - zapomniałaś o dziecku, którego śmierć na skutek zarazy zmusiła rodzinę do przeprowadzki. To było to siódme dziecko, dwóch Pierwotnych nie poznaliśmy, więc trumien powinno być trzy ; )
No tak, faktycznie:)
Chyba, że Elijah po prostu skłamał, mówiąc o śmierci tego dziecka, może wcale nie umarło na zarazę - może to był właśnie Henrick? ;) Dowiemy się wkrótce pewnie.
Ale coś zaczynają się plątać w faktach - Elijah mówił, że jego ojciec był właścicielem ziemskim we Wschodniej Europie, teraz okazuje się, że Pierwotni są Wikingami - gdzie Wikingom do Wschodniej Europy? Amerykanie mają słabe pojęcie o geografii:D
Ciekawi mnie też co później działo się z rodzinką, w którym momencie wrócili z powrotem do Europy.
nie było chyba powiedziane że są wikingami ;p po prostu podpisali się ich pismem ;p
co do trumien... nie pamiętam w którym odcinku ani co dokładnie było powiedziane odnośnie rodzeństwa... Elijah musiał opowiadać w odcinku s02e20, e21 albo e22... na pewno jedno umarło w europie (s03e08 - opowiada Rebekah), a później Henrik został zabity przez wilkołaka... wątpię żeby Klaus woził jego ciało ;p raczej został pochowany ;p wiec w trumnach powinno być 3 pierwotnych o których nie wiemy i Elijah ;)
chociaż na Wikipedii piszą, że w 10 wieku wikingowie byli w Europie wschodniej więc się zgadza wszystko :)
No i jest jeszcze jedna sprawa. Wiadomo, że Esther urodziła 7 dzieci, ale nie wiadomo czy Mikael nie miał jeszcze potomstwa z jakąś inną kobietą. Względnie czy nie przygarnęli jakiegoś dziecka i nie wychowywali jak swojego. W 3x08 chcieli ochronić swoją rodzinę, a całej jej nie zobaczyliśmy. A wszystkich Pierwotnych niekoniecznie musiały łączyć więzy krwi. Może czyjaś żona tam jeszcze leży? :p
Martusiu, źle liczysz ;) Wytłumaczę jeszcze raz - Esther miała siedmioro dzieci - Dziecko, które umarło na zarazę, Henricka, którego zabił wilkołak, Klausa, Elijah, Rebekę - to już daje nam pięć + pozostałą DWÓJKĘ, których jeszcze nie znamy - dopiero to daje nam siedem : ) Więc w trumnach powinno być dwóch Pierwotnych i Elijah - jest jedną trumnę za dużo.
no właśnie nie pamiętam gdzie była mowa o ilości dzieci i nie mogę znaleźć tego fragmenty wiec zdaje się na różne rzeczy tak jak aivia pisze wyżej ;p a może 7 dzieci ale może tylko te, które urodziła w ameryce... nie liczą noworodka z europy bo go nie znali ;p
Ten fragment był w 2x19 jak Elijah przy kominku opowiadał Elenie o rodzinie.
I mnie się raczej wydaje, że chodzi dokładnie o sformułowanie ,,urodziła", a nie,, miała'', czyli włączając w to martwe. Wcale też nie wiadomo czy dziecko, które zmarło w Europie było niemowlęciem, czy kimś starszym. Określenie ,,dziecko" ma szeroki zakres :)
Jak kiedyś napisałam 3x08 dał odpowiedzi na temat relacji psychicznych pomiędzy Pierwotnymi, a także dlaczego podstaw wampiryzmu, ale na temat samych Pierwotych nie dowiedzieliśmy sie więcej niż wiedzieliśmy. Trzeba czekać. Podejrzewam, że dopiero na ostatnie odcinki tego sezonu :(
Rebekah powiedziała, że jej rodzice dopiero co założyli rodzinę i dziecko zmarło więc musiało być małe.... a co do wolnej trumny... myślę, że musi być tam ktoś ciekawy ;P może z rodziny, a może nie... a może scenarzyści sami nie wiedzą, ale zostawili lukę, żeby można było się głowić, a później coś ciekawego stworzyć ;p a może wozi ciało pierwszej Petrovy bo się w niej kochał? xD albo dał jej swoją krew i po nałożeniu klątwy została wampirem ;p później wsadził ją do trumny żeby Mikael się nie dowiedział i jej nie zabił xD
Akurat w przypadku wschodniej Europy Amerykanie się nie pomylili :)
Pod koniec X wieku Wikingowie opanowali Kijów i wyprawiali sie nawet na Bizancjum, więc właściciel ziemski Wiking nie byłby niczym dziwnym.
No i to nie Elijah powiedział, że jedno dziecko zmarło, ale Rebekah :)
Aha, rzeczywiście Rebekah. Mój błąd.
Aivia, patrząc w ten sposób zgadzam się z Tobą. Wiem o licznych wyprawach i rozprzestrzenianiu się Wikingów, miałam na myśli bardziej to, że mówiąc Wiking - od razu myśli się kraje skandynawskie, daleka północ itp. itd. Ale masz rację, przecież nie ma żadnych przeszkód aby rodzinka Pierwotnych posiadała ziemię we Wschodniej E. :D