Serfując po internecie przypadkiem trafiłam na tę pozycję. Z ciekawości, co to może być
(wiedziałam, że coś o krwiopijcach) ściągnęłam ją i przeczytałam kawałek. Styl mi nie
podpasował, ale przejrzałam dalej i jeszcze trochę poczytałam, bo zwróciłam uwagę na
odniesienia do znanych pozycji. Nazwisko głównej bohaterki, Meena Harper, bez wątpienia jeset
odwołaniem do postaci Brama Stokera, Miny Harker, co sugeruje, że książka może być
współczesną wersją "Draculi" w wersji na wesoło dla nastolatek, ale bardziej moją uwagę
przykuły aluzje i podobieństwa do znanych współczesnych hitów o wampirach. Przewertowanie
książki upewniło mnie, że zawiera parodystyczne elementy, a na celowniku znalazły się
"Zmierzch", "True Blood" i... oczywiście "Pamiętniki"! Zdziwiłam się, że na tutaj forum nie
znalazłam żadnych wzmianek o tej powieści. Może źle szukałam, bo niemożliwe, by nikt nic nie
wspomniał o lekturze, w której występuje, choć na drugim planie, bardzo naiwna Elena, która
zginie, jeśli nikt nie przybędzie jej na ratunek, bo z entuzjazmem jedzie do swojego chłopaka,
który udaje, że załatwił jej pracę aktorki, a tak naprawdę zagraża jej życiu i którym (nie
doczytałam, ale jestem tego pewna), tak naprawdę jest wampir-nieudaczcnik Stefan, wnuk
Draculi i syn właściciela klubów nocnych. A na wampiry poluje brutalny, beznamiętny łowca,
kierujący się pragnieniem zemsty o imieniu... a jakże, Alaric!
Nie wiem, czy doczytam do końca, bo nie lubię tego gatunku, ale pomyślałam, że może Was to
zainteresować. Stefan, jako porażka dla wampirzego ojca, naiwna Elenka... hihi.