PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122155
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów
robb264

Tak, Kath wyglądała dużo lepiej jednak mimo to nawet jej fryzura nie obeszła się bez echa. W scenie (chyba) z Elijahem widać było że z przodu miała mocno ścięte włosy :/

immortal13

Zauwazyłem, ale staram się ignorowac drobiazgi, póki koncowy efekt jest zadowalający :D Chociaz smieszyła mnie wpadka, gdzie w jednej scenie Kath ma w barze, jak jest jeszcze Elena, przedziałek na srodku głowy, a potem we wszystkich innych juz z boku :D
A jak tam odcinek :D Twój ship wypalił ^^

robb264

A tego nie zauważyłam :)

Odcinek taki sobie, ale powoli coraz mniej wymagam od tego sezonu, już cudów się nie spodziewam, więc i mniej się zawodzę :)
Tak, Kath i Elijah - nie wiem co o nich myśleć, jak już gdzieś pisałam, bardzo ich lubię i chcę żeby coś między nimi było, ale jakoś nie chce mi się wierzyć żeby Kath naprawdę go kochała, to nie w jej stylu. Najlepiej więc by było gdyby go tylko oszukiwała dla własnych korzyści. Tyle tylko że to Elijah, a nie jakikolwiek pierwszy z brzegu wampir, jego się nie da oszukać (mam nadzieję). Więc jeśli będzie chciał się zemścić to Kath zginie, jeśli nie -to zniszczy jego charakter, jeśli Kath go naprawdę kocha - to niszczy jej charakter. Nie ma dobrego rozwiązania. Niby tak bardzo chcę ich razem ale widzę też że to niszczy główne założenia czyli ich charaktery - są tak skonstruowane że w takiej sytuacji nie może obyć się bez ofiar :/

Klaus - tak go lubię i tak mnie Plec rozczarowuje :/ Ostatnio Klaus pokazuje się w serialu tylko po to żeby się pokazać, brakuje mu wątku. Dlatego dobrze że pokazał się Elijah, dodał takiej świeżości i przypomniał 2 sezon.
A Reb to szkoda gadać. Uwielbiam Pierwotnych, ale ona zachowuje się tak dziecinnie i naiwnie. Ja się pytam: Gdzie ta Reb którą poznaliśmy w 3 sezonie?
A moje uczucia do Eleny się nie zmieniły.

immortal13

Moim głównym problemem z tym shipem jest (z wyjątkiem tego ze kocham Steferine ^^) fakt ze nie było zadnej podbudowy pod ten pairing. Wszystko działo się poza ekranem, więc jest mi cięzko kupic ze Katherine mogła tak Eljasza tak mocno pokochac. Tyle sezonów maglowali ze Kath kocha Stefana - jakies to dziwne. Miłosc Elijah mógłbym kupic bo w retropekcji z 2x19 wyglądal na zauroczonego nią. Kath natomiast wygladała na bardziej zainteresowaną Klausem. W 2 sezonie ich relacje były raczej chłodne - ona się go bała i cieszyła się ze go zasztyletowali. Eljasz natomiast kazał jej siedziec w krypcie i był władczy. Takie to trochę wszystko z powietrza. I chyba nie ma dla nich nadziei jezeli E idzie do spin-offa. Chyba ze Kath znów ucieknie i sie złączą na koniec wszystkich sezonów.

robb264

Takie epickie zakończenie XDD ja tam nie lubię happyendów :P

Dokładnie, cały 2 sezon Elena mówiła jak to kocha Stefana i że cały ten czas zależało jej tylko na nim, więc nie wiem co o tym teraz myśleć. Szkoda że tego nie rozegrali inaczej, np bez miłości. Tzn że Elijah i Kath się dogadali i on wie że ona go nie kocha i robi to dla siebie tylko, ale on też nie robi tego tylko dla niej, ale ma z tego jakieś korzyści. Wtedy też miałabym ich wspólne sceny, a ich relacje nie musiałyby być jakieś głębokie. Nie potrzebuje zaraz jakiegoś epickiego true love. Jak już w taki sposób budowali te postaci to niech nie odwracają ich w zupełnie innym kierunku.

Ale mi filmweb muli :(

immortal13

Strasznie muli...

Wiesz...nawet mogli niby zacząc tę relację od wzajemnego wykorzystywania się i dosc powoli do prawdziwego uczucia. Mimo ze moje Steferinowe serce krwawi to nie mam nic przeciwko tej parze jako takiej - lepiej Kath z Eljaszem niz z kim innym :D TYLE tylko ze tego wszystkiego nie pokazali na ekranie - znamy tę historię tylko z opowisci. Od razu big love. No ale zobaczymy co z tego wyniknie. Ps. Molina - scenarzysta, ktory pisał odcinek powiedzial na twitterze, ze Kath naprawdę kocha Eljasza. Nie wiem czy to cię uczeszy czy nie :D

robb264

To ze Steleny już się całkowicie wyleczyłeś? Tzn wiem że teraz nienawidzisz Eleny, ale co jeśli wrócą jej emocje i nie będzie już sire bond?
Bo jeśli o mnie chodzi to ja nienawidzę Eleny, ale nie ze względu na Stefana, tylko za całokształt, za to jak wszystko jej uchodzi na sucho i jak to myśli że jest taka wspaniała, a tak naprawdę to gdyby nie Reb przy jej boku Kath już by ją załatwiła, za jej niezdecydowanie i to jak wspaniałomyślnie potrafi mówić o swoich uczuciach podczas gdy wokół niej przyjaciele cierpią czy umierają.

Szczerze mówiąc to ja sama nie wiem czy mnie to cieszy czy nie, trochę sceptycznie do tego podchodzę.
A można mu wierzyć w ogóle, bo np to Plac opowiadała już różne bajki :/

immortal13

Nie mogę zniesc Eleny, jednak jakby dobrze jej rozpisali na następny sezon "wątek odkupienia" i by gdyby wreszcie się ogarnęła to moze pod koniec 5 sezonu, po jakims porządnym build-upie dla Steleny mógłbym przymknąc oko na tą masakrę z 4 sezonu. Natomiast momentalne zejscie się Steleny na koniec tego sezonu, po tym cały gównie jest dla mnie nie do przyjecia. Modlę się by Stefan "wyjechał" samotnie i wrócił w premerowym odcinku po jakims sporym przeskoku czasowym - odswieżony, z nową energią - moze po lekkim leczeniu swego uzaleznienia, bez obsesji na punkcie Eleny.

A co do Steleny....coraz bardziej uswiadamiam sobie, ze scenarzysci nie dadzą Stefanowi innej kobiety. Nie ma szans na prawdziwy romans który przetrwa więcej niz 3 odcinki. Więc muszę przełknąc ten syf i się modlic by Stelena wróciła w jak najmniej bolesny i sztuczny sposób. Ich powrót do siebie mógłby dla mnie trwac nawet do konca serialu, jezeli bedzie taka potrzeba i koniecznosc. Chociaz osobiscie - wiem ze Stef zasługuje na cos znacznie lepszego niz rozlazla ciapa, jaką jest Elka. Ale co poradzic - trzeba brac co daja.

robb264

Ja tolerowałam Elenę z 1 sezonu ale teraz nawet jakby wróciła do tego jaka była wtedy to już nic nie zmieni, nie byłabym w stanie zapomnieć tego co jest teraz.

Też myślę ze nie ma szans żeby Stefan pokochał kogoś innego, ani on ani Damon jej nie będą chcieli porzucić, nawet jeśli na jakiś czas dadzą sobie z nią spokój. Damon też miał się nią nie przejmować po tym jak powiedział mu "Maybe that's the problem" i co? Był na nią zły 2 odcinki i mu przeszło :/

immortal13

Stefan nawet Damona w tym pobił : w 4x10 - po tych paskudnych słowach Eleny myslałem ze dał sobie z nią spokój, jak odchodził dumny nie oglądając się za siebie- a 2 sceny później w domu Rebece powiedział ze musi wiedziec co naprawdę czuje Elena. !!!!Ale byłem zły -scenarzysci naprawdę nie dadzą odpuscic. I najgorsze jest to ze Elena ma pełną władzę - to ona decyduje. Dlatego chcialbym by na koniec sezonu to Stefan przerwał ten trójkąt i wyjechał zanim Elena zacznie swoje mętne gadki o uczuciach.
Niby jeden ship ma się wysunąc na prowadzenie. I tu się tak zastanawiam - moze to Stefan "sprawi" ze Delena się wysunie na prowadzenie, bo po prostu Elkę odrzuci i wyjedzie. To by dało szansę scenarzystom mielenia trójkąta w następnym sezonie...

ocenił(a) serial na 8
robb264

Czy wy również tak jak ja byliście wysoce ukontentowani sceną zwerbenizowania przez Katherine facjaty Damona? W owym momencie zacieszałem jak małe dziecko. Brakowało tylko mięsożernych rybek w akwarium. Ale i bez tego aż się ciepło w serduchu zrobiło :D

HomeBird

Szczerze :D Jakos ostatnio mało mnie smieszą drastyczne sceny :D Przesadzają z łamaniem karku, co odcinek ktos obrywa w ten sposób :D

Natomiast scena Smigol-Rebeki, która prawie pozerała wzrokiem lekarstwo mnie rozsmieszył. A potem jak się obudziła, to juz mówi ze czuje się wspaniale ^^ mysląc ze wzięła lekarstwo. Fajne placebo:D Powinna krzyknąć "my precious"

ocenił(a) serial na 8
robb264

Ten majestat wypisany na jej licu gdy triumfalnie przystąpiła do procedury wyżłopania serum słabizny. Lubiłem Beksę, ale teraz zaczyna już doganiać Elenę w temacie zachowań autodestrukcyjnych. Tak więc ... won od Stefana! :P

HomeBird

Rebeka to wielkie rozczarowanie, czemu tak niszczą kobiece postaci?
Przy okazji wydawało mi się ze Stef schudł, ale moze takie tylko moje halucynacje :D

Kręcą teraz 4x21. KAtherine ma sceny z Bonnie. Elena z Salvatoriami. Dali twitta.

ocenił(a) serial na 8
robb264

Też się śmiałem ze sceny z lekarstwem hah

HomeBird

Ha ha ha ha
http://24.media.tumblr.com/2c77a3b0342baa0b4fe89ab325870627/tumblr_mkgfxju5I51rf 2cwfo1_400.jpg

ocenił(a) serial na 6
robb264

dobra metafora xD

Kejt__

pararele Stefana i Eleny - Julie Plec mówiła ze Elena jest podobna do Damona? LOL
http://stefansalvawhore.tumblr.com/post/45443855540/am-i-supposed-to-be-scared-o f-becoming-you
http://paullipop.tumblr.com/post/45963820318
http://fybeklena.tumblr.com/post/45424297281/am-i-supposed-to-be-scared-of-becom ing-you

ocenił(a) serial na 8
robb264

Dlatego nie ma innej opcji niż Stelena, scenarzyści nieźle pogrywają ;p

p3rla

3x14 a 4x19
http://our-step-at-the-time.tumblr.com/post/46582917384/parallels-3x14-4x19

robb264

Żygam tęczą, trolololo :D
Ale z niej suka, wiadome jest, iż ona sobie z nimi pogrywa -.-

themeery

No to chyba wiadomo ^^ Ale bracia sobie tez z nią pogrywają. Pewnie cały scenariusz imprezy uzgodnili jeszcze przed wyjsciem i teraz odgrywają swoje role.
Nawet nie wiadomo czy ta mina Damona dotyczy zazdrosci o taniec Steleny. Moze po prostu poskejali w zwiastunie te sceny ze tak tylko wygląda. Bym się nie zdziwił.

robb264

Oni zawsze to jakoś robią... Np. strolowali ludzi jak Caroline powiedziała, że nie przyniesie Klausowi nic oprócz cierpienia, a to przecież Silas powiedział. =)

themeery

Elka ma rozrabiac na tej imprezie. Moze Damon zobaczy jeden z jej numerów, gdy zgrywa su.kę i tak na nią spojrzy. Ale ludzi na yb łatwo ogłupic takimi zwiastunami. :P Często nawet scen ze zwiastunów nie ma w odcinku. Np. w 4x16 Damon nie zrobił takiej miny na widok gołej Eleny jak w zwiastunie. Albo w 4x10 nie było tej konwersacji Damona i Jeremiego co byla w promo.

robb264

Lub też przed 19 odcinkiem Katerina powiedziała "Yeah that's gonna happen" na to że Elena chce zabrac jej ciuchy a nie na to że Elena chce lekarstwo .. :]
Po prostu wszystko robione żeby zaciągnąc widza przed ekran :)

themeery

Przy odcinku 4x07 dali zdjęcie promocyjne Klausa i Caroline, gdzie się prawie pocałowali. A tej sceny nawet w serialu nie było.

robb264

Ciekawa jestem co Stefan miał na myśli mówiąc "To może sprawmy, żeby go chciała [lekarstwa]" i jak chce sprawic ze go bedzie chciała wziąc?
Heee no bardzo się palę zobaczyc ze wyłączona Elena chce byc znowu człowiekiem T.T

themeery

Chyba o to chodzi, ze jezeli wyłączysz człowieczenstwo/ uczucia to nie czujesz negatywnych emocji - ale tych pozytywnych tez nie. Wszystke emocje są plytkie. Chcą oni pewnie zapewnic jej jakies piękne chwile na balu czy cos, tak by ona zechciała poczuc te emocje związane z tym wydarzeniem. I dlatego ta cała szopka. Nie będą jej robic kazan, a zapewnią jej miłe chwile. Trochę nędznie byc wypranym z emocji w takich sytuacjach.

robb264

Taki pararele to już widziałam do Deleny, Steleny, Kath&Eleny, Car&Eleny - w zasadzie jak ktoś chce to się wszędzie doszuka jakiegoś podobieństwa, nawet Klausa do Matta :PP

immortal13

Jednak czasami pararele są zamierzone :D Myslę ze sytuacja gdzie Stef i Elena sa 'turn it off'' jest całkiem akuratna by szukac nawiązan i porównan :D
Choc rzeczywiscie czasami dochodzi do absurdów :P
Widziałem nawet gifset w którym Delenowiec porównał sposob w jaki Damon podawał Elenie alkohol w szklaneczce (delikatnie i z uczuciem) i potem Stefana w 4x02 (bez większej troski), kiedy był wkurzony ze Elena zywiła się na Damonie.
To juz nieco załosne :D

robb264

Właśnie dlatego nie wierzę tumblr'owi :D

ocenił(a) serial na 8
robb264

Perfekcyjne odwzorowanie moich odczuć w tym temacie. Jeden obraz zastępuje tysiąc słów :D

robb264

Ten gif mnie zawsze rozwala:
http://stone-wesley.tumblr.com/post/46552394487/i-feel-nothing-for-you-damon-ele na-gilbert-in

robb264

I felt like Elijah/Katherine was being used to parallel Stefan/Elena. There were just so many similarities between Elijah/Stefan and Katherine/Elena. Elijah wants to bring back the girl that he fell in love with when she was still a human, the girl Katherine was when she was a human. Stefan wants to bring back the girl he originally fell in love with, the Elena who was compassionate and caring. Elijah is determined to bring back the Katherine who had her humanity, while Stefan is determined to bring back the humanity in Elena, the girl he really fell in love with. All the same, Stefan and Elijah still love Elena and Katherine respectively, despite who Katherine and Elena are right now. It’s so obvious that Elijah/Katherine was meant to parallel Stefan/Elena. It reminds me of the parallel that was used between Finn/Sage and Stefan/Elena exactly a season ago in 3x18, when both Sage and Elena confessed to Finn and Stefan respectively that they never stopped loving them. I feel like all of the parallels with other pairings on the show are used to parallel Stelena. This is because Stelena is the core and essence of TVD.

ocenił(a) serial na 6
robb264

To samo myślę ;)

robb264

Ahahah jaki uśmiech :D Nie no naprawdę, po 15 odcinku niecierpliwiłam sie zobaczyc "wyłączoną" Elenę, a teraz jej już nie chce :<
Niewiem czy próbuje byc taka jak Katerina czy po prostu chce sie dobrze bawic? Bo jak dla mnie nie dorównuje Katerinie do pięt :D
I chciałabym , żeby Damon powiedział Elenie to, co ona ma mu powiedziec w 19 odcinku T.T

themeery

Ale ona przeciez mowi prawdę. Wyłączyła uczucia więc nie kocha ani jednego ani drugiego. Stefanowi powiedziala to samo 2 odcinki temu. Wielkie mi rzeczy. Tyle ze teraz jej współczucie i empatia są wyłączona, więc jej nie zalezy na tym ze kogos rani mówiąc te słowa. Akurat za to nie mozna jej tak bardzo winic. Chyba było wiadome, ze tak się stanie gdy wyłączą jej człowieczenstwo. Juz wtedy krytykowalem ten ruch ze strony Damona, to wszyscy po mnie jechali, ze to najlepsze rozwiązanie. Jak widac nie myliłem się.

robb264

Najbardziej ciekawi mnie to, jaka będzie jej pierwsza reakcja jeżeli włączy człowieczeństwo..
a i ciekawi mnie jeszcze sprawa, co się stanie z tym sire bondem po włączeniu?

themeery

W 4x21 juz jej człowieczenstwo jest wlączone - tytuł na to wskazuje. "She's Come Undone"
Pewnie ryk i zgrzytanie zębów. Ale w sumie poza tym ze była su.ką i zabiła kelnerkę to az tak wiele się nie nazbierało. Caroline jej wybaczy co zrobiła, bo juz Stefan ją o to poprosił. Spadnie dziewczę na 4 łapy jak zwykle.

ocenił(a) serial na 8
robb264

Jakże mogłoby być inaczej. Damon i Elena to dwie wesołe święte krówki. Nikt nie ośmieli się mieć negatywnych odczuć odnośnie popełnionych przez nich zbrodni. Przecież wszystko to uczynione było z powodu bólu egzystencjalnego. A cierpiąca osoba ma rzecz jasna pełne prawo mordować losowo napotkanych ludzi. Ehhhh ... powiedzmy sobie szczerze, ten serial jest GŁUPI :P

HomeBird

To jak fast food. Wiesz ze niezdrowy, ale i tak wcinasz ze smakiem :D

Głupich rzeczy jest duzo. Bohaterowie płaczą za zmarłymi jeden odcinek, a w nastepnym juz idą na imprezę. Juz ból z miłosci trwa kilka odcinków. Co przy tym smierc:D Jenna i John zmarli w 2x21 a w 2x22 Elena juz poszła na piknik czy cos :D Trzeba ignorowac takie rzeczy bo mozna dostac białej gorączki :D

HomeBird

Filmik - kto nie oglądał POLECAM
http://www.youtube.com/watch?v=cWX6FVar5YE

ocenił(a) serial na 6
HomeBird

" Damon i Elena to dwie wesołe święte krówki. Nikt nie ośmieli się mieć negatywnych odczuć odnośnie popełnionych przez nich zbrodni. Przecież wszystko to uczynione było z powodu bólu egzystencjalnego. A cierpiąca osoba ma rzecz jasna pełne prawo mordować losowo napotkanych ludzi."
Wszystko w temacie.

ocenił(a) serial na 8
robb264

Ten gif poraża ;D hah

ocenił(a) serial na 6
robb264

Jadę do domu i nie biorę komputera, żeby się trochę pouczyć także możecie tęsknić przez kilka dni :D Pewnie większość obchodzi święta więc smacznego jajka, obżerajcie się ;D

ocenił(a) serial na 8
Kejt__

Co tu tak cicho ;D

p3rla

Mi internet się rozwalił :D Dopiero przed kilkoma minutami mi włączyli = na same święta :D LOL

robb264

Nadrobiłam pamiętniki, został mi tylko najnowszy odcinek, no i szału nie ma niestety. Przykro mi że robią z Bex taką sierotę no i ten sojusz z Eleną, ja się pytam PO CO? Z Lexi też zrobili ofiarę losu, nawet po śmierci bohaterów muszą ich na siłę psuć. Nie podoba mi się relacja Klaroline teraz, jakoś strasznie dziwnie to prowadzą, skoro chcą ich połączyć, to mogą to zrobić w jakiś bardziej logiczny sposób, a nie wciskają teraz wątek z Caro która zabija 12 niewinnych ludzi. No LOL. Stefana za dużo nie ma, co jest bardzo przykre. Damon ostatnio mnie nie irytuje, Elena za to nadrabia xDD Chociaż i tak z wyłączonymi uczuciami jest przystępniejsza, bo przynajmniej mówi co myśli i nie udaje, chociaż czasem odpier*la takie akcje, że wypadałoby jej tylko dowalić. Jestem ciekawa co tam w ostatnim odcinku się działo, może obejrzę w weekend jak nadrobię już GoT. Warto oglądać czy lepiej jeszcze poczekać??

martusia_47

Z czym poczekać, z GoT? :)

Madame_7

Z najnowszym odc TVD :D