PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122118
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Od jakiegoś czasu moje zdanie o oglądanych przeze mnie serialach zaczyna się
powoli obracać o 180 stopni. Tak było w przypadku Chucka, tak teraz zaczyna się dziać
w stosunku do Vampire Diaries.

Pierwsze dwa sezony łyknąłem w wakacje jak łyk orzeźwiającej wody w upalne dni,
przymykając oko na wiele niedociągnięć, momentami słabą realizację i grę aktorską.
Wszystko to przy jednoczesnym wyczekiwaniu kolejnych odcinków, trwającego wtedy
czwartego sezonu True Blood, na którego tle Vampire Diaries wypadło w moim
przekonaniu całkiem nieźle.

Oczekiwania na trzeci sezon były najintensywniejsze w porównaniu z innymi
powracającymi serialami. Jak już wiemy, najnowsza seria przyniosła nam wiele
emocji, skoków ciśnienia itp, ale...

Wybitny odcinek, przeplata się z jednym średnim i kolejnym słabym, np. 3x05, 3x08,
3x11, wyjątkiem jest tylko 3x09, ale to był finał jesieni, więc wysoki poziom jest jak
najbardziej uzasadniony. Od znakomitego odcinka, do następnego, stojącego na
takim samym poziomie akcja się zatrzymuje, nic nie rusza do przodu, a wszyscy krążą
wokół tematu. Tak się już stało, że mam cholerne deja vu, albo wiele, wiele scen
widziałem, a dialogów słyszałem już wcześniej i to wcale nie tak dawno, bo jakieś 3-4
odcinki temu.

Autorzy zapychają nam czas pomiędzy ważnymi akcjami, dennymi dialogami, wcale nie
rozbudowują charakterów postaci, tylko trwają przy tym co osiągnęli od praktycznie
końcówki drugiego sezonu. Różnicę zrobił tylko Stefan, reszta jest monotonna do
granic wytrzymałości. Elena cały czas stara się zbawić świat i nawracać każdego na
właściwe tory życia, Bonnie cały czas do spółki z Mattem (którego już lepiej
przemilczeć) robi skwaszoną minę, Damon ciągle dowcipkuje, a Alaric stara się go
temperować, Caroline nadal bardziej przejmuje się problemami Tylera niż własnymi, a
ten z kolei błyszczy klatą i skórą, którą na niej nosi, ciągle rozprawiając o swoim
poddaniu się Klausowi.

Nie tylko postacie, ale także umiejscowienie akcji stało się monotonne i jednolite.
Wygląda na to, że bohaterzy nie znają innych miejsc poza Grillem, mieszkaniem Eleny,
Salvatorów i domem czarownic. Już nawet wiele scen dzieje się w kompletnym mroku,
gdzie najjaśniejszym punktem stają się wyświetlane napisy.

Każda kolejna nowa postać okazuje się być top modelem z rozkładówek czasopism
dla dorosłych, kobiety mają zawsze piękny makijaż, a faceci świetnie ułożone fryzury.
Matki zaczynają wyglądać lepiej od własnych córek, a murzyńska część serialu zawsze
ma usta pomalowane błyszczykiem. Wiem, że stacja CW jest przeznaczona dla
gospodyń domowych i nastoletnich Amerykanek, ale bez przesady. To jest serial o
wampirach, wilkołakach i czarownicach.

Ekhem, ok, odwołuję ostatnie zdanie z powyższego akapitu. Już nie pamiętam kiedy
ostatnio wampiry zabijały w tym serialu ludzi, ani tym bardziej piły ich krew. To na co był
położony największy nacisk w pierwszym sezonie, czyli odżywianie się wampirów, teraz
zeszło na dalszy plan. Chyba, że wszyscy w Mystic Fall przeszli na dietę.

Tłumaczenie najnowszej śmierci atakiem zwierzęcia jest śmieszne. W mieście, gdzie
do niedawna większością społeczeństwa były wampiry, wilkołaki i ludzie, którzy o nich
wiedzieli, taka gadka traci sens i widz jej nie odczuwa, przez co realizm i klimat serialu
się zatraca sam w sobie.

Brak tu przede wszystkim zdecydowanych działań postaci, szczególnego
uwarunkowania ich motywacji. Z tej sytuacji obronną ręką wychodzi tylko Klaus, który
ma jaja i Stefan, który dostał ich po dwóch sezonach, ale teraz zaczyna je gubić.
Szkoda, bo widać, że przez kolejną połowę sezonu będziemy się musieli męczyć ze
smutnymi dupami, stawiającymi czoła Big Bad serialu. Nadzieja jeszcze w Elijah i
wolałbym, żeby to nie był chwilowy powrót na scenę.

Serial traci w moich oczach, bo zaczął się robić mdły, przewidywalny i powtarzalny.
Fajnie, że prowadzą główną fabułę przez cały sezon, ale jednak jeden wątek na serial
bez innych, pobocznych staje się tylko głupim tasiemcem.

WhiteDemon

Bankowo, dzieki :D zdrówko :D

ocenił(a) serial na 6
eowine

XD

WhiteDemon

A tak w ogóle zakochałaś się tam w kimś bo zraniona kobieta jest gotowa na wszystko w imię zemsty :D
A przy okazji masz niezłe klapki na oczach:)

ocenił(a) serial na 6
eowine

Rozśmieszasz mnie, jesteś wyborna.
Btw, tak mam tam dwie postaci które "kocham", ale to nie w tym rzecz..- zarzuciła mi ta która sama "bujnęła się" w Tejtciku...;)

Sama zdejmij swoje AHSowe klapeczki z oczu, i skończ z tą hipokryzją;)

WhiteDemon

Ja sie z tym nie kryje w kim się bujnełam na zabój :D
Co nie wpływa zupełnie na jakość tamtego serialu. A nasza wymiana zdań plega teraz na tym że chcesz atakować bo ja powiedzialam cos nie tak na twoj serial.

Tylko ja powidziedzialam prawde a ty niesprawiedliwie szukasz dziury w calym. I to jest smutne.

ocenił(a) serial na 6
eowine

Aha, bo tylko "Twoja" prawda jest "jedyną" prawdą?
Zastanawiające;) masz jakiś kompleks Boga czy co?
Niesprawiedliwie szukam dziury w całym?
Nieprawda.
Powiedziałam to co myślę, po prostu.

WhiteDemon

Ciesze się że mówisz co myślisz po prostu.
Ale już opierając się na zwykłych nominacjach czy nagrodach. Mścisz się nie po tym serialu co trzeba.

ocenił(a) serial na 6
eowine

Co mnie obchodzą nagrody i nominacje?
(Choć uważam że akurat Lange się Glob słusznie należał)
To że ktoś z zewnątrz wydał jakiś "wyrok" na dziele czy na kreacji, nie znaczy że ja się mam z tym zgadzać.
Że jakiś poronione jury np. przyznało takiemu Tomowi C. za Lestata malinę, mimo iż jego kreacja była w mojej ocenie fenomenalna, nie znaczy że ja mam przyklaskiwać ich śmiesznej decyzji...
Dla mnie nagrody nie są wyznacznikiem jakości danego dzieła.

WhiteDemon

No to w takim razie. Dziękuje za rozmowę. Nie zamierzam się już wdawać w polemikę słusznie przyznane czy nie.
To jest już chorobliwa ślepota. Jak przejdzie daj znać.

ocenił(a) serial na 6
eowine

Haha, przykro Ci że nie przytakuję bezmyślnie cudzym decyzjom?

I vice versa.

WhiteDemon

Tu pozostawię ci pole do popisu. Bo nie zamierzam tego komentować:)
Miłego dnia.
Mam nadzieje, że poczułaś się lepiej bo ja o wiele:)

Pamiętaj jednak, że seriale są jak ryby jak już śmierdzą to się je wyrzuca:)

ocenił(a) serial na 6
eowine

Dokładnie;)
Dlatego olałam już ciepłym moczem SPN, OUaT, AHS II zamierzam obejrzeć pilota, jak zauważę że znów próbują robić mnie w bambuko, to sajonara...
Najbardziej to się cieszę na GoT, resztę TVD, Futuramę i TB:)

WhiteDemon

O ,to może na GoT się spotkamy, bo widzę że mi na złość zgnoisz AHS. Czyżby Tate miał na ciebie zły wpływ. " Na złość mamusi wystrzelam dziecziaczki"? :D
Z reszty co tam wymieniłaś to straszny szajs jak np. OUAT, które i tak oglądam. Ale ja przynajmniej wiem, że to szajs.
A teraz serio muszę lecieć.

ocenił(a) serial na 6
eowine

Nie, nie gnoję Ci na złość AHS.
Przeceniasz się troszeczkę, nie chciałoby mi się robić komuś na złość dla zasady...
A co do reszty - przecież napisałam że OuaT olałam, nie wiem o co Ci chodzi.
Zmulili mnie, zniechęcili, tak samo SPN, nie mogę już na nich patrzeć.

FlashBack

Ten temat powinien być w czołówce dla wszystkich, którzy czują potrzebę wyżalenia się :)

ocenił(a) serial na 4
eowine

Sieć obiegły nowe fotki z planu, na którym widać Jeremyego, Elenę, Damona i Kola. Kol zaczyna grać w bejsbola głową Damona. Widać wyraźnie, że bejsbolowy kij się łamie, a następnie Damon i Elena stają nad czymś, przypatrując się temu w lekkim szoku, ale jednocześnie ekscytacji.

Jak dla mnie, to okaże się, że Jeremy zdążył wystrugać ze swojego kołka kij bejsbolowy i zabije nim Kola. Żenada. Oczywiście wszystko to i więcej zobaczymy w 3x21

FlashBack

Jak chcesz to oglądaj XD

ocenił(a) serial na 4
eowine

Nie no, ja cały czas oglądam :P, dobrze jest mieć na co ponarzekać, bo oprócz Pamiętników Wampirów oglądam obecnie tylko dobre i bardzo dobre seriale :P

FlashBack

Ja od bardzo dawna tego nie oglądam. A to co przedstawiłeś powyżej to była podkręcona wersja mody na sukces XD
Ale bez obawy tez mam jedną telenowele to OUAT :)

ocenił(a) serial na 4
eowine

OUaT nie oglądam chyba od czterech odcinków. Przeraziła mnie trochę ta ckliwość, ale w tym temacie do Pamiętników i tak się nie umywa :P

FlashBack

Właśnie to chciałam napisać:)
Ale tam też jest ciężko wytrzymać:) szczególnie z rozegzaltowaną, zmanierowaną i upośledzoną Śnieżką.

ocenił(a) serial na 5
eowine

Przepraszam że się wtrącę, ale warto zacząć oglądać ten serial? Ostatnio koleżanka z pracy mi go polecała, ale ona dopiero jest po dwóch odcinkach. Szukam czegoś nowego, bo Pamiętniki już sobie odpuściłam. Za dużo jest nieścisłości, a i fabuła nie przyciąga tak jak za czasów pierwszego czy drugiego sezonu.

ocenił(a) serial na 4
Bitch_is_back

Hmmm... Czytałem pozytywne opinie wielu osób na pewnych dwóch forach, ale nazwałbym ich fanatykami. Dla mnie OUaT jest średnie, ckliwe i dziecinne, ale z drugiej strony posiada wiele fajnych postaci, a co za tym idzie i aktorów, a przede wszystkim interesującą fabułę. Wady i zalety się równoważą, nie polecam, ani nie zniechęcam do oglądania, do Ciebie pozostaje ostateczny wybór :P

ocenił(a) serial na 5
FlashBack

Myślę, że jednak zacznę i najwyżej zrezygnuję, jeśli nie przypadnie mi do gustu. W każdym razie dziękuję za opinię ;)

Bitch_is_back

To piąteczka:) Ja po dwóch sezonach też z TVD zrezygnowałam.
OUAT - jest oryginalne, ma swój urok ale nie jest dziełem wybitnym. Czasem cukierkowość niektórych odcinków może się znudzić ale główny wątek dobrze się trzyma:)

Ogólnie gratuluje nicku :D

ocenił(a) serial na 5
eowine

Dziękuję za opinię. W takim jutro zacznę :)

Prawda, że oryginalny? :D A tak naprawdę to koleżanka mnie do tego zmusiła,bo przegrałam zakład i muszę działać pod nim przez rok :D

Bitch_is_back

tak czy inczej: creapy...

ocenił(a) serial na 5
eowine

Nie wiem co to znaczy,ale domyślam się,że miał to być komplement?

Bitch_is_back

teraz zostaje mi tylko : palmface

ocenił(a) serial na 5
eowine

A wpisz sobie w google 'what does creapy mean'

Nie ma nic takiego.

ocenił(a) serial na 4
Bitch_is_back

Autorka chyba nie mogła się zdecydować pomiędzy "creepy" a "crappy" i wyszedł taki miszmasz :D

FlashBack

A dzięki, mam za małą czcionkę na fw i nie zauważyłam że jedno e weszło w a.
ok miało byc CREEPY

ocenił(a) serial na 5
eowine

Spoko, zdarza się. Mi tak trudno jest działać z tym nickiem, a Ty mnie jeszcze dołujesz :P
Twój za to jest interesujący. Mogę wiedzieć co oznacza?

Bitch_is_back

Tak:) To imię mojej ulubionej postaci.

ocenił(a) serial na 5
eowine

Ciekawi mnie to za postać ;)

Bitch_is_back

EOWINE :D

ocenił(a) serial na 5
eowine

Późno jest, zmęczona jestem i nie myślę :P Chodziło mi oczywiście o to skąd jest ta postać ;)
Na dziś wystarczy komputera :D
Dobranoc :)

Bitch_is_back

Dobranoc:)

ocenił(a) serial na 6
eowine

jak to jest wersja mody na sukces, to ja jestem potomkinią Wazów...;)

WhiteDemon

No tego się po tobie nie spodziewałam :D,
choć mówisz tak archaiczną czasami polszczyzną, że wszystko możliwe:)

ocenił(a) serial na 6
eowine

;)

ocenił(a) serial na 6
FlashBack

Ciekawe, bo mam podobną teorię, tyle że sądzę iż to od Eleny i Damona Jer dostanie kołek, ( ale nam widzom tego momentu nie pokażą) który przechowywał Alarick. Bądź któryś z tych, które miały być oddane Klausowi&Reb...

ocenił(a) serial na 4
WhiteDemon

Ja wolę sobie tłumaczyć to tak, że alter ego Alarica wystrugało piękny kij bejsbolowy ze swojego kołka dla Jeremyego i wysłało jako prezent :P

ocenił(a) serial na 6
FlashBack

XDDD

FlashBack

ten kto uważa że ten serial jest głupi to chyba sam taki jest. no wiecie ten serial jest lepszy od zmierzch tu chociaz sie cos dzieje a wampiry nie swieca

ocenił(a) serial na 4
asik1999

No, porównanie do Zmierzchu jest na tyle interesujące, co start w wyścigach na 1/4 mili Fiata 126p i Porsche 911 :P

FlashBack

na porównywanie do zmierzchu to powstał osobny temat :)

asik1999

Sądzę, że Zmierzch jest poza konkurencją, ale serial zaczyna zmierzac w jego stronę:/

FlashBack

Normalnie bym się obraziła, ale po tym co ostatnio dzieje się w tym serialu to nic dodac nic ując. Leżę po przeczytaniu tekstów o smutnych dupach uganiających się za tymi złymi. Nie dodałeś jeszcze, że jak Elena otworzyła dziób na początku 3-go sezonu to do tej pory ten efekt zdziwienia jej pozostał. To chyba po tym jak zobaczyła Damona bez ręcznika. I do tego scenarzyści nie mogą się zdecydowac z kim ma byc Elena więc na zmianę są odcinki z wyznaniami do Damona a za tydzień do Stefana bo nie chcą nikogo urazic. Nie wiem co ten serial uratuje, może tsunami w Mystic falls?

alien_2

Genialny opis, nie sądziłam, że jeszcze dziś zdążę się rozpłakać ze śmiechu. ;P