PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122291
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

więź Eleny i Damona tak jak wspominała Caroline co o tym myślicie....,może tak naprawdę Elena
nie kocha Damona tylko to dzieje się przez więź,

ocenił(a) serial na 9
zzuziaaa

dla mnie ta cała więź to jedna wielka bzdura. Między Eleną a Damonem rodziło się uczucie od bardzo dawna,a najlepszym tego potwierdzeniem jest sezon 3.Uważam,że po przemianie,gdy wszystko się wzmocniło,ona zrozumiała,że tak na prawdę kocha Damona. I co lepsze on akceptuję ją taką jaką jest,a nie jak Stefan -jest wampirem(bo byłem ciotą i jej nie wyciągnąłem) i muszę koniecznie znaleźć dla niej lekarstwo........Odnośnie więzi- Damon dał jej do wypicia swoją krew, powiedział,że to jej pomoże i co? Zwymiotowała ją. Tak samo Stefan powiedział Damonowi,czy Elena(już nie pamiętam),że nie utrzymuje krwi zwierzęcej i wtedy on powiedział o tym,że musi pić z żyły,bo wampiry żywią się ludźmi. Damon powiedział jej,żeby nie szła ratować Jeremiego,bo to bardzo niebezpieczne itp. Poszła. Na imprezie co Damon powiedział jej,żeby piła krew.Ona miała wyrzuty sumienia i nie robiła tego na wszystkich.Nie Damon chciał tańczyć, tylko Elena. To co to ma być? Ta więź raz działa,a raz nie?

olcha262

Pięknie to napisałaś :D

ocenił(a) serial na 9
olcha262

Uważam że już chyba nic gorszego nie mogli wymyślić :P Totalna głupota z tyłka wyciągnięta. Mam nadzieję że jak się Elka dowie o tym to pokaże wszystkim, przede wszystkim Stefowi i Car że to bzdura i jej miłość do Damona jest prawdziwa i powalczy o to uczucie, i się kurna wszyscy zdziwią :D

ocenił(a) serial na 9
_Sloneczko_2034

też tak uważam!!!!:D

ocenił(a) serial na 8
olcha262

Olcho , wszyscy chcemy żeby to było cos więcej niz jakaś więź. Niestety twórcy serialu sa zbyt patetyczni żeby zrobic z tego prawdziwe uczucie więc zrobili z tego jakąś więź. Elena zawsze i wszedzie naprawde bedzie kochac Stefana bo to serial robiony pod nastolatki i musi być taki mdły.

olcha262

Heh . JA też tak uważam i się z tobą zgadzam w 100%. :D Poza tym tyle czekałam na to, żeby Elena była z Damonem, a teraz gdy to nastąpiło, okazuje się, że to lipa, że to tylko jakaś więź ? Nie ma tak . :D

ocenił(a) serial na 7
zzuziaaa

Elena juz wcxzesniej kochala Damona.

Kasia2091

na pewno wcześniej jej sie podobał:) a do tej więzi to nie jestem pewna moze jest to jednak miłość ale w książce tez tak było jak Elena zmieniła sie w wampira przez krew Damona to sie go słuchała... pomieszane to juz jest troche

Kasia2091

i tak i tak twórcy serialu zrobią z tym wątkiem co zechcą jak dla mnie coraz bardziej zaczynają mieszać w tym serialu trójkąt miłosny już się ciągnie i ciągnie aż szkoda gadać :) a czy kochała go wcześniej czy nie to się okaże :P :) widzę że sami fani delenu :P :)
Ja osobiście jestem neutralna i czy stelena czy delena mi to loto :))))

zzuziaaa

Więź, lekarstwo co jeszcze? Dziwię się, że mapą jest tatuaż, a nie GPS wychodzący z dupy.

Madame_7

dobre GPS jeszcze brak heheh :)

zzuziaaa

Co nadnaturalna więź oznacza dla relacji Eleny i Damona? Jak dalej potoczy się historia Stefana? Producentka wykonawcza Julie Plec udzieliła wywiadu portalowi Zap2it w którym zdradziła jak przebiegać będą wydarzenia na przestrzeni następnych odcinków.

Na temat nadnaturalnej więzi spekulowano przez kilka ostatnich tygodni. Jak długo nad nią pracowaliście? Gdy Elena przemieniła się w wampira to czy wiedzieliście, że podążycie tą drogą?
Tak właściwie to wpadliśmy na ten pomysł gdy wprawiliśmy w ruch historię Tylera z hybrydami. Gdy Tylera był podporządkowany Klausowi, a Damon powiedział: „o, cholera” to stworzyło to fundamenty pod [historię] w której Elena po przemianie związana będzie z wampirem, którego krwi wypije. Od tamtego momentu oczywistą konkluzją było to, iż tym wampirem powinien być Damona. Pracowaliśmy nad tym od bardzo długiego czasu. Powodem dla którego w tym roku podtrzymaliśmy wątek z hybrydami oraz ustawiliśmy go na czele było to, żeby stworzyć dla widzów kontekst. Gdy dowiedzą się o więzi Eleny to będzie to miało dla nich sens.

zzuziaaa

Dla fanów, którzy czekali na moment gdy Elena zejdzie się z Damonem alarmujące jest to, iż ich seks mógł nie wynikać ze szczerych emocji. Czy jest jeszcze nadzieja na to, że [Elena] darzy go prawdziwymi uczuciami?
Bez stawania po którejkolwiek ze strony – patrząc obiektywnie jako scenarzystka – dla nich jest teraz więcej nadziei niż kiedykolwiek wcześniej. Wszystko jednak wiąże się z wieloma głębokimi pytaniami. Damon jest postacią, która przez całe życie – wampirze i ludzkie – poszukiwała miłości i akceptacji, a także tego, żeby ktoś wreszcie mu powiedział: „hej, jesteś wystarczająco dobry”. Wreszcie coś takiego otrzymuje ze strony Eleny, a teraz musi poddawać to pod wątpliwość. Pragnie wierzyć, iż to prawda. Elena naprawdę wierzy, że to prawda. To dokuczliwa wątpliwość związana z tym jak wiele kryje się w tym prawdziwej miłości, a ile z tego to efekty nadnaturalnej więzi. To pytanie stanowić będzie niewielką przeszkodę na drodze dwójki ludzi, którzy darzą siebie tak głębokimi uczuciami. Będą musieli znaleźć sposób na to, żeby sobie z nim poradzić.

ocenił(a) serial na 9
Madame_7

hahahaha! UmarłamxD Genialne!

ocenił(a) serial na 7
Madame_7

dziwne, że ich smartfony nie mają jeszcze takiej opcji:
"to kill katherine- press 1
to find a moonstone- press 2
to kill klaus- press 3
to find a cure- press 4
to save elena- press ALL"

MsNonchalance

"to save elena- press ALL" najlepsze! :D Pewnie nie byłoby ala 112 :)

zzuziaaa

Generalnie z oficjalnego opisu kolejnego odcinka wynika, że Damon uwierzy Stefanowi i - choć niechętnie - będzie się starał pomóc mu to rozwiązać. Pewnie dlatego, że sam też będzie ciekawy ile w tym wszystkim miłości Eleny, a ile "więźi". Na końcu oficjalnego opisu jest napisane wyraźnie "Damon będzie musiał podjąc rozdzierającą serce decyzję". Więc jak łatwo się domyśleć pewnie okaże się, że Stefan ma rację i nie będzie chciał być z "taką" Eleną, która kocha tylko przez więź...

waldek_21

* która kocha Go tylko przez więź

waldek_21

Masakra przecież w tym serialu coraz bardziej mącą ..... zobaczymy co to będzie dobrze kromka95 tu zauważyła Elena nie kochała wcześniej Damona tylko jej się podobał (a to jest duża różnica) więc pewnie zrobią tak że okaże się to więzom i tak nie będą razem ...

użytkownik usunięty
zzuziaaa

Taa, jasne. Oglądałaś 3 sezon?:P
Nie ma żadnego sire bond. Mogę wam wyliczyć kilkanaście przykładów z pierwszych 6 odcinków 4 serii, w których Elena nie słucha Damona.

ale sama Plec mówi o więzi heheh :) więc coś w tym jest przecież nie musi ciągle słuchać Demona .... widzę że się upierasz przy swoim więc jak uważasz ... aczkolwiek skoro producenci wypowiadają się o więzi to nie są to słowa puszczone w wiatr tylko coś w tym jest jeszcze będzie rozwinięty ten wątek i na pewno wszystko się wyjaśni .... a to że w 3 sezonie się pocałowali to według Ciebie całuje się tylko mężczyznę którego się kocha ... :) nie wydaje mi się :)można pocałować itp. również takiego który Ci się podoba (między miłością a zauroczeniem-czy tęż jakąś fascynacją jest DUŻA różnica ) :))))

użytkownik usunięty
zzuziaaa

Plec mówi, że więzi mogą się okazać prawdą, a mogą się okazać nieprawdą, hehe :) To jak z klątwą księżycową, wielkie halo o nic, bo to była jedna wielka ściema. Nawet jeżeli sire bond istnieje, to nie ma to nic wspólnego z miłością, tylko posłuszeństwem. Tyler nie zmienił orientacji dla Klausa. A argumenty Stefana i Caroline są z tyłka wzięte. Elena ufała i słuchała Damona na długo przed przemianą. Zero logiki w tym wątku.
Posłuchaj sobie jeszcze raz co mówi Elena o Damonie w 3x16, 3x22 i powiedz mi, czy ty też tak mówiłaś o facetach, którzy ci się podobali ;] Jakby powiedziała Mattowi, że Damon jest przystojny i seksi, to bym się z Tobą zgodziła;D Jeśli zauroczenie zwyciężyło nad wielką epic luv Steleny, no to dziwna sprawa;P Damon nie kazał jej się w nim zakochiwać:D
Poza tym nie opieram się tylko na swoim widzimisię, ale kilkunastu wypowiedziach Plec. Kiedyś zostało jej postawione pytanie: "czy Elena kiedykolwiek powie Damonowi, że go kocha? To jej ciągłe "nie wiem co czuję" robi się już irytujące" odpowiedziała: "Elena jest w denialu, tyle przeszła, żeby padły te słowa musimy przejść jeszcze przez połowę podróży blablabla".

:) wszystko sie okaze za pare odcinków ... :)

ocenił(a) serial na 10
zzuziaaa

Od pierwszego sezonu czekałam na tak namiętną scenę Eleny i Damona a oni mi teraz tłumaczą, że to niby przez więź jakaś??? Chyba przestane ten serial oglądać bo coraz większe bzdury wymyślają...

ocenił(a) serial na 10
separacja

a i jeszcze dodam, że tylko patrzeć jak wymyślą wątek Elena i jej nowa miłość Harry Potter albo coś podobnego...

separacja

nie Elena na koniec zorientuje się ze zawsze pociągały kobiety i zwiąże się z Katherina :P :)))))))))))) hheheheh

ocenił(a) serial na 10
zzuziaaa

taaa a Damon okaże się tak na prawdę kobietą i zwiąże się z Klausem :D
Stefan nie mogąc sobie poradzić z sytuacją, że ma siostrę zamiast brata zostaje zamieniony przez Bonnie w żabę aby tak egzystować do końca swoich żabich dni.... :D

ocenił(a) serial na 8
separacja

No własnie , doskonale to ujęłaś myslę tak samo. Czy twórcy seriali musza być az tak patetyczni do wyzygania ? Czemu nie zrobia z tego prawdziwych uczuć? Elena jest ze Stefanem w książce i to wystraczy.

ocenił(a) serial na 7
zzuziaaa

dla mnie stelena nie jest EPIC, gdyż nawet nie miała takich scen, które można tak anzwać. a delena? owszem. przykłady, zacznę od początku:
-scena na konkusie miss 1 seria
-scena umierania Damona 2 sezon
-scena z pierwszym spotkaniem 3 sezon
- scena z przypomnieniem sobie wyznania miłości Damona 4 seria

co sezon było co raz piękniej.
a stelena? nie przypominam sobie szczególnie jakieś epickiej sceny oprócz 'kocham cie stefan,'umarli mi rodzice','damon jest wredny'.

użytkownik usunięty
zzuziaaa

"The sire bond doesn’t impact emotions, love or sex."
Julie Plec
:)

ocenił(a) serial na 9

cudowna wiadomość:D

Aż odetchnęłam z ulgą :P

ocenił(a) serial na 8

ufff

Oby to była prawda. Ale ci scenarzyści lubią gadać jedno a robić drugie, tylko żeby przyciągnąć widza.
Haha ale promyczkiem nadziei dla mnie jest wypowiedź twoja blush wypowiedz: Tyler nie zmienił orientacji dla Klausa HAHAHA ale tak na poważnie - nie zauważyłam, żeby hybrydy płci żeńskiej zmienione przez Klausa rzucały się na niego i wyznawały mu jakieś uczucia :D

ChiliPorcelain

tak jak wcześniej pisałam jestem neutralna kto z kim będzie,ale Plec jak już coś wymyśli ... to tak będzie ....
Niestety coraz więcej mieszają i z fajnego serialu powoli zacznie robić się jakaś bzdura ......

zzuziaaa

za dużo juz tego po mału sie robi tak samo jak w czystej krwi wprowadzają coraz więcej nowych wątków które wszystko mieszają i serial do bani sie robi

zzuziaaa

Elena już dawno czuła coś do Damona, zanim została wampirem, ale jak się dowie że to jakaś więź (a dowie się na pewno) to z Deleną na jakiś czas koniec, bo Elena uzna że "nie wie, czy to co czuje to prawda, czy nie" i znów będzie się miotać między jednym a drugim.

ocenił(a) serial na 10
zzuziaaa

Dokładnie. Elena przez wszystkie sezony czuła coś więcej do Damona. Pamiętacie scenę, kiedy nie mogła wytrzymać i wyszła z hotelu za Damonem i wręcz rzuciła się na niego, ale przerwał im Jeremy? Wtedy na pewno nie była pod wpływem jakieś więzi. Mam nadzieję, że wbrew wszystkim Elena będzie walczyć o Damona i będzie z nim, należy się chociaż im 1 sezon!

ocenił(a) serial na 5
vaduz

Gadka o niezdecydowaniu Eleny jest śmieszna, bo ona sama chciała by ich obu. Stefana, żeby zawsze na nią czekał i był przy niej, oraz Demona, żeby mogła sobie z nim poszaleć. Wydaje mi się, że niezależnie z którym się zwiąże, to nigdy całkowicie nie zrezygnuje z drugiego.

ocenił(a) serial na 6
wilkszary

Howgh!

wilkszary

dokładnie , wilkszary w 100% z Tobą zgadzam ...

ocenił(a) serial na 8
zzuziaaa

tą więź to wymyślili tylko po to żeby znowu tylko namieszać.... wg mnie scenarzyści zachowują się tak jak by sami nie znali tego serialu, bo jak juz wiele osób mowiło nigdy żadniej więzi między nikim ( czy to wampirami, hybrydami czy czym tam jeszcze) nie było ....

ocenił(a) serial na 6
zzuziaaa

Dla mnie to totalnie niedociągniecie w scenariuszu. Skoro to więź to czemu Charlotte zachowywała się jak służaca Damona, całkowicie podporządkowana, obsesyjnie zakochana a Elena po prostu czasem się go słucha? Bezsens.

ocenił(a) serial na 7
IKnowWhatYouAre

Dokładnie też tego kompletnie nie kupuję. Pokazali nam przykład jakiejś Charlotte, która kompletnie zachowywała się jak idiotka. Bezrozumnie zapatrzona spełniająca dosłowne rozkazy, niewykazująca żadnych wyrzutów sumienia. I jak się ma ten rodzaj więzi do Eleny. Czekam na wytłumaczenie faktu dlaczego Elena zgadza się z Damonem tylko w niektórych sytuacjach.

ocenił(a) serial na 6
lola881

Nie wiem czy zauważyliście w nowym promo ale akcja w 4x09 toczy się chyba parę miesięcy później od 4x08 bo w ujęciu gdy Tyler kogoś przytula, widać, że pada śnieg. Albo są w innym miejscu gdzie panuje inny klimat albo po ciepłej porze roku w poprzedniem odcinku nastała zima w Mystic Falls.

IKnowWhatYouAre

moze ktos przetlumaczy o czym rozmawiaja w tym promo bo nie rozumiem za bardzo

ocenił(a) serial na 6
kromka95

http://vampirediaries.pl/5589-zwiastun-4-09-o-come-all-ye-faithful/

IKnowWhatYouAre

dzieki :)

ocenił(a) serial na 7
zzuziaaa

Wydaje mi się, że to nie więź wzmacnia uczucia tylko na odwrót. Im więcej Elena będzie czuć do Damona to więź będzie rosnąć, co może doprowadzić do tragedii. Elena będzie całkiem wolna jeśli się odkocha lub D umrze, bo to że z nią zerwie tak jak ze Charlotte nie załatwi sprawy - w końcu nadal tamta robi to co jej kazał.