Po tym filmie to zrozumiałem
https://www.facebook.com/photo.php?
v=243748822495664&set=vb.151590941711453&type=2&theater
Porównajcie sobie to z dzisiejszymi akcjami z Aleksem... Jezuu...
Stary Paweł to prosty, ale dobry, poczciwy i opiekuńczy chłop. Dzisiejszy to jakiś idealista i pracoholik, dla którego tylko praca i samorealizacja się liczy. Nawet do byłej żony nie zadzwonił, ani nie chciał się z nią spotkać. Raz przyszedł córkę obejrzeć, wziął na ręce i prysnął jak bańka mydlana.
Może naprawdę Roznerski powinien zagrać Pawła? Roznerski słynie z roli bad boyów, a Paweł na początku też takim był. Na pewno byłoby ciekawie- nie ma ludzi niezastąpionych. Tutaj czekają złudnie na powrót Krawczyka a tylko przez to marnują czas i im się fabuła pieprzy (np. naciągane wątki romansu z Szymonem, Aleksem, etc.).
Roznerski za młody. Pawłem powinien być aktor, który wygląda jakoś poważnie, dojrzale. A Roznerski to raczej by pasował do tych wątków z Mikserem, Radkiem i Błażejem.
Wiem, tyle że wygląda na młodszego trochę. Co ciekawe on nawet w 2005 zagrał w PM epizod - jakiegoś kolegę Andrzeja w Wadlewie, zdaje się, że był w bandzie Pałkowskiego, która napadła na Artura. :)
Dokładnie. I nie trzeba dodawać, że Szymon wydawał się być dla Marysi za młody, Roznerski to samo.
Janicki jest w tym samym wieku co Roznerski jakby nie patrzeć ;) Ale z wyglądu to taki tępawy gówniarz. Że Banasiuk (Radzio) jest ich rówieśnikiem i też ma trzydziechę to już w ogóle ciężko uwierzyć.
Poogladaj pierwsze 60 odcinków, to się przekonasz, czemu wszyscy tak bardzo chcą Janickiego z powrotem w roli Pawła. ;)
Źle się wyraziłam, ale "tępawy gówniarz" to było odniesienie do prezencji Roznerskiego, nie Janickiego:)
U Janickiego z wyglądem wszystko ok ;)
Odcinków z Janickim chyba wcale nie widziałam, nie wiem, czy się przemogę, żeby je obejrzeć, ale może rzeczywiście zerknę chociaż na kilka, bo Wasz sentyment do aktora mnie intryguje :)
Polecam, nie tylko ze względu na Janickiego, ale też młodziutkich Zając, Zienkiewicz, Płoszajskiego, Cieszyńskiego i Arciuch, którzy wtedy tworzyli w serialu super klimat, a i wątek starszych postaci (w tym najbardziej Teresy i Marka oraz Agnieszki i Krzysztofa - ich ówczesnych sąsiadów) też daje radę. Wtedy też oczywiście nie było jeszcze Barbariana i bohaterowie spotykali się w autentycznym wrocławskim klubie "Studnia". ;)
O! To jest ciekawe, bo mieszkałam przez chwilę we Wrocławiu i nawet pytałam znajomych, gdzie jest "BarBarian", czy też jego pierwowzór (nie pamiętam, jak się nazywała kawiarnia Teresy), miałam ochotę tam zajrzeć ;) I tylko jedna osoba twierdziła, że w PM pojawił się autentyczny lokal, ale żadnej informacji nie uzyskałam. Teraz wiem, że zadawałam złe pytanie, bo Barbarian jako taki rzeczywiście nie istnieje. A ten klub Studnia już nie działa tak? Czy to było przy Szewskiej? Bo tyle mówi wujaszek Google ;)
A kiedy mniej więcej Teresa otworzyła swoją kawiarnię/bar?
Arciuch grała w PM? Nie pamiętam jej w ogóle.
Btw - Tak sobie myślę, że serial się jednak zmienił i bardzo zmienili się bohaterowie. Nie wiem, czy "stary" Paweł, gdyby wrócił, pasowałby tam tak jak wcześniej.
Arciuch grała, ale nie miała chyba znaczącej roli. Bo w obsadzie jest wymieniona jako Pani Iwonka, urzędniczka w Rejonowym Urzędzie Pracy we Wrocławiu (gościnnie).
Cefalix chyba się z kimś pomyliło.
Nic mi się nie pomyliło, bo oglądałem te odcinki. Tamara Arciuch występowała przez ponad 100 odcinków, najpierw podkochiwała się w Pawle (owszem, on do niej chodził szukac pracy w posredniaku), a potem związała się z Harcerzem - kumplem Pawła granym przez R. Cieszyńskiego. Iwonka i Łukasz byli oboje dobrymi przyjaciółmi Pawła, potem wyjechali do Brazylii, bo Harcerz chciał tam działać na rzecz dzieci ze slumsów.
To, że w obsadzie jest "gościnnie", to nic nie znaczy, wiele by się przydało ogólnie tu poprawić na stronie PM na Filmwebie, bo jest trochę błędów.
"Studnia" niestety już dawno została zamknięta (prawdopodobnie jakoś w 2005 lub 2006) i istotnie mieściła się przy Szewskiej.
Teresa założyła swoją kawiarnię z ksiązkami (tak, początkowo były tam ksiązki na pólkach) pod koniec 2006 roku lub na początku 2007 (świeżo po śmierci Kuby - narzeczonego Kingi, odcinki 400coś) pod nazwą "Fabryka Wrażeń". Gdy Teresa zaszła w ciążę, pieczę nad lokalem przejęła Kinga i zupełnie zmieniła koncepcję, wystrój i nazwę na "BarBarian" (pisane też "Barbarian"). Początkowo w Barbarianie pracowali Kinga, Emilka i taki Jurek, który potem zniknął. Potem doszedł Kaśka. Emilka z czasem odeszła z pracy, Kinga zajęła się swoim Fitness Klubem, no i menadżerem został Paweł. Wiadomo co dalej. :)
Dziękuję bardzo za szczegółowe informacje :)
Fabrykę wrażeń pamiętam nieco, bo w tamtym czasie oglądałam już PM, ale po prostu informacje wyleciały z głowy. Kojarzę nawet Jurka, którego grał Opaliński, bo jakoś ten aktor zapadł mi w pamięć, a potem widziałam go kilka razy w Teatrze Polskim. Trzeba przyznać, że czas działania Fabryki Wrażeń i początki Barbariana to był fajny okres w serialu. W samej kawiarni sporo się działo.
Ale czy Emilka i Jurek pracowali jeszcze w Fabryce, czy już w Barbarianie (albo w obu), bo jakoś nie bardzo pamiętam sam moment zmiany lokalu i nie jestem w stanie sobie podzielić czasu jego działania na dwa etapy?
Btw. Wczoraj Janicki pojawił się w MjM, byłam zaskoczona, że akurat teraz, kiedy tyle o nim piszemy tutaj ;) Zaiste zmężniał :)
Emilka i Jurek zaczęli pracę jeszcze w "Fabryce...", a potem byli też w początkowej fazie działalności "Barbariana". Emilka i Kinga nawet na początku ubierały się dość drapieżnie i wkladały takie śmieszne peruki, by jeszcze pogłębić nowy mroczny nastrój w barze. :p
W FW przez krótki czas (za Emilkę, gdy ta wzięła sobie urlop dłuższy) pracowała też Klaudia - ex-dziewczyna Mariusza. Potem Jurek bez wyjaśnienia zniknął z serialu, ale też przed jego zniknięciem zatrudniono jeszcze Kaśkę, który jest obecnie chyba pracownikiem z najdłuższym stażem (nie licząc Kingi - wlaścicielki).
Przemiana FW w Barbarian następuje w odcinkach 846-847 (2009 rok). To czasy wątku Pawła z Iloną i Artura z Medykiem. ;)
Mój błąd. "Tępawy gówniarz" odnosiło się do Roznerskiego nie Janickiego :)
Widziałam, ten nieszczęsny Supermarket też ;)
To może ten Góral ze Szpilek na Giewoncie? Chociaż on jest zbyt nijaki na Pawła.
Oni wszyscy są jacyś "niewyrośnięci". Ta dziewczyna co gra Olkę też ma 29 lat, czyli jest tylko o 2 lata młodsza od Anety Zając.
A ta co gra Nikolę ma prawie 34 lata i to jest dopiero szok, bo wygląda jak dwudziestolatka, podobnie właśnie dziewczyna grająca Olę :)
W sumie jak dziewczyna jest niska, to zawsze się wydaje, ze ma trochę mniej lat. Po twarzy Nikoli widać jednak, że nie jest nastolatką.
Ola, ze tak powiem, to taka stara maleńka, ja też jestem niska, ale ona jakaś taka nieproporcjonalna, nogi bardzo krótkie:(
A Nikola, naprawdę robi wrażenie, niejedna gimnazjalista z toną tapety na twarzy wygląda starzej od niej. Jeżeli faktycznie jest dobrze po trzydziestce, tak jak piszecie... no to szacun dla genów ;)