Biorę przykład z kolegi z forum Klanu i ogłaszam plebiscyt na „najlepsze i najlepszych” w minionym roku kalendarzowym, tj. od stycznia do końca grudnia 2014. Podawajcie swoje typy w poniższych kategoriach. Możecie wymieniać tyle propozycji, ile chcecie, ale w głosowaniu liczyć się będzie TYLKO PIERWSZA. Zliczę wszystkie głosy i obwieszczę jedyny słuszny werdykt publiczności. Głosowanie trwa 10 dni - do północy 14.01.2015r :
- Najlepsza postać męska:
- Najlepsza postać żeńska:
- Najlepsza postać dziecięca:
- Najlepsza postać epizodyczna:
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności:
- Najlepszy czarny charakter:
- Najlepsza para:
- Najlepszy wątek:
- Najlepsza scena:
Ponieważ mamy dużo wątków komediowych, dodaję też kategorie:
- Najzabawniejsza postać:
- Najzabawniejszy wątek:
- Najzabawniejsza scena:
I na koniec sonda:
Wrocław czy Wadlewo?
- Najzabawniejsza postać:
Rysiek (grał go Jacek Lenartowicz) kolega Grzegorza Króla. Stosunkowo krótko występował w PM, ale jest chrakterystyczny.
- Najzabawniejszy wątek:
rozmowy w szopie
- Najzabawniejsza scena:
w szopie przy stole siedzą i piją: Marian, Seweryn, Roman i Łazanek, a Marian mówi o nich, że są intelektualną elitą Wadlewa hahah
Wrocław czy Wadlewo
WADLEWO za całokształt, bo jest przeważnie wesoło.
We Wrocławiu już nie mogę patrzeć na wiecznie niezadowoloną z życia, narzekającą na brak kasy Kingę, która prowadzi klub fitness i knajpę.
Zacznę więc od siebie :)
- Najlepsza postać męska: Wojtuś
- Najlepsza postać żeńska: Beata
- Najlepsza postać dziecięca: Tomek
- Najlepsza postać epizodyczna: Samanta, co chciała wyjść za Mariana :)
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Daria, mimo że ma trochę słabe wątki i robią z niej kretynkę :)
- Najlepszy czarny charakter: Agata
- Najlepsza para: Beata i Filip - wiem że są po rozwodzie, ale to najlepszy duet.
- Najlepszy wątek: Samanta w Wadlewie
- Najlepsza scena: Igorowe finezyjne zamordowanie Agaty, przez wrzucenie jej do Odry w biały dzień i w bardzo zaludnionym miejscu :)
- Najzabawniejsza postać: Wojtek, ale Beata i Filip tuż za nim. No i jeszcze Weksler miewa dobre teksty :)
- Najzabawniejszy wątek: Filipek w roli ciecia. Świetny motyw i Aśka fajnie partnerowała.
- Najzabawniejsza scena: Rysiek na moście podczas próby samobójczej i Malwina z teksem " moje najlepsze majtki" :)
I na koniec sonda:
Wrocław czy Wadlewo? - Mimo wszystko Wrocław.
Fajny pomysł, żeby przenieść tę zabawę na forum PM. :) Już podaję swoje typy. :P
- Najlepsza postać męska: Filip, zaraz za nim Wojtek
- Najlepsza postać żeńska: Jowita, po niej Beata
- Najlepsza postać dziecięca: mimo wszystko Tomek, choć wkurza mnie nieraz niemiłosiernie, poza tym Stasia jest urocza
- Najlepsza postać epizodyczna: Samanta
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Jowita, która znacznie ożywiła wątek Radzia (który mocno skapcaniał u boku Nikoli), potem Aśka i Norbert (debiuty).
- Najlepszy czarny charakter: Igor, potem Agata
- Najlepsza para: Beata i Filip, a potem Jowita i Radek
- Najlepszy wątek: hmm... niech będzie rzekomy rak Artura (ale trochę za krótki)
- Najlepsza scena: bardzo trudno wskazać, ale może jak Sabina spotyka się z Igorem na widzeniu w areszcie (zapadła mi w pamięć jakoś tak :))
- Najzabawniejsza postać: Filip, potem Wojtek i Karol.
- Najzabawniejszy wątek: Filip wypędzony przez Beatę z domu i mieszkający u studenciaków. :D
- Najzabawniejsza scena: może jak Łazanek próbuje ratować postrzelonego (przez samego siebie) Ryśka :D, zabawna była też akcja z pijaną Kingą w kościele na ślubie Adama. ;D
Wrocław czy Wadlewo? - zawsze bardziej ciekawił mnie Wrocław. Tak więc, Wrocław.
Fajnie byłoby też zrobić w osobnym temacie plebiscyt na "najgorsze i najgorszych" w 2014 roku. :D
Najlepsza postać męska: Wojtek i Filip
- Najlepsza postać dziecięca: Tomek chodź też czasem mnie wkurza.
- Najlepsza postać epizodyczna: Samanta i ten jej ślub z Marianem
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Jowity i Dari
- Najlepszy czarny charakter: Igor
- Najlepsza para: Beata i Filip
- Najlepszy wątek: Zabicie Agaty w biały dzień
- Najlepsza scena: praca Fiipa jako konserwator kamienicy, pomoc dla Artura w odzyskaniu kasy i tymi 2 facetami
- Najzabawniejsza postać: Beata
- Najzabawniejszy wątek: Jak Rysiek chciał popełnić samobójstwo,że niby zdradzil Wiktorię i tekst Malwiny '' To moje najlepsze majtki.
- Najzabawniejsza scena:
Ratowanie Ryśka przez Łazanka który sam się postrzelił i scena jak Marian i Malwina przebrali się za zakonników i wieźli w aucie ukradzioną przez Seweryna alpakę.
I na koniec sonda:
Wrocław czy Wadlewo?
Zdecydowanie Wrocław.
Jeśli będzie zainteresowanie Oskarami, to anty-Oskary też zmontuję, chyba że ktoś mnie uprzedzi, nie obrażę się :) W sumie ciekawi mnie zawsze, na kogo postawią widzowie. Dość istotne jest, że póki co "stare" postaci nie pojawiają się wśród wymienianych typów, jeżeli tak będzie dalej, to ktoś powinien przemyśleć sprawę :)
- Najlepsza postać męska: Wojtek i Filip
- Najlepsza postać dziecięca: Tomek (z braku laku)
- Najlepsza postać epizodyczna: Sebastian (Tomasz Dedek)
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Daria
- Najlepsza para:Beata i Filip
- Najlepszy wątek: Adam i Kinia oraz slub z inna
- Najlepsza scena: Tomek z dziadkiem rozmowa o gender
- Najzabawniejszy wątek: Filip mieszkajacy u studentow
- Najzabawniejsza scena: Rysiek z majtkami na moscie
Wrocław czy Wadlewo? Wadlewo
O tak. Szklarski to była fajna postać epizodyczna. Mógłby się jeszcze pojawić kiedyś. :P
Najlepsza postać męska: Szymon
Najlepsza postać żenska: Marysia
Najlepsza postać dziecięca: Mirek
Najlepsza postać epizodyczna: Zośka
Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Jowita
Najlepszy czarny charakter: Agata
Najlepsza para: Rysiek i Wiktoria
Najlepszy wątek: choroba i przeszczep nerki Artura (ze wzgledu chwilowego powrotu Pawła)
Najlepsza scena: zrzucenie Agaty z mostu przez Igora
Najzabawniejsza postać: Filip
Wrocław
- Najlepsza postać męska: Wojtek , po nim Radzio
- Najlepsza postać żeńska: Jowita
- Najlepsza postać dziecięca: nasza kochana, niepokazujaca zadnych oznak zmoralizowanego czlowieka Juleńka
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Jowita
- Najlepszy czarny charakter: Agata/Igor
- Najlepsza para: Jowita i Radek <3, zaraz po nich Filip i Beatka
- Najlepszy wątek: problemy życiowe Jowity i ''anioł stróż" Radek
- Najlepsza scena: Rysiu chce skakac z mostu
- Najzabawniejszy wątek: rzekome zmartwychwstanie Igora
- Najzabawniejsza scena: kiedy Artur przychodzi na kawke i mowi do Beaty, ze ładnie wyglada czy cos w tym stylu , a ona odpowiada: ''Wiem, przecież mam w domu lustro" ;)
Wrocław
- Najlepsza postać męska: Wojtek
- Najlepsza postać żeńska: Beatka
- Najlepsza postać epizodyczna: Totoszko jako Rekin
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Łukasz "Harcerz"
- Najlepsza para: Filip i Beatka
- Najlepszy wątek: ten kiedy był prowadzony pod koniec maja kiedy wrócił Harcerz. Było dość tajemniczo ale na jesień musieli to spieprzyć.
- Najzabawniejsza postać: Filip
- Najzabawniejsza scena: Scena z Filipem i Wekslerem kiedy ispotkali się ze Staszkiem i Władkiem. Po prostu przezabawna.
Wrocław czy Wadlewo? Wrocław
- Najlepsza postać męska: Marian Śmiałek
- Najlepsza postać epizodyczna: Agata
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Daria
- Najlepsza para: Radek i Jowita
- Najlepszy wątek: Samanta w Wadlewie
- Najlepsza scena: psycholog u Kingi
- Najzabawniejszy wątek: Filip próbujący odzyskać Beatę
- Najzabawniejsza scena: Rysiek z majtami na moście
i jestem za Wrocławiem
Najlepsza postać męska: Filip
- Najlepsza postać dziecięca: patrzeć nie mogę na nich wszystkich
- Najlepsza postać epizodyczna: Zygmunt
- Najlepsza para: Jowita i Radek
- Najlepszy wątek: Igor i Agata przeciwko Sabinie
- Najlepsza scena: Jowita i Radek całują się na plaży w odc. 1985
- Najzabawniejsza postać: Filip
- Najzabawniejszy wątek: Filip i turniej golfa
- Najzabawniejsza scena: kiedy ci goście z RPA wkręcali Filipa, wtedy co on klęczał i krzyczał "przejedź mnie!" a oni pękali ze śmiechu
Wrocław
Najlepsza postać męska: Piotr Wach/Igor Kaczmarczyk
- Najlepsza postać żeńska:
- Najlepsza postać dziecięca: Maciek, młodszy syn Kingi, bo jeszcze nie otworzył mordy i nie powiedział ani jednego słowa ;D
- Najlepsza postać epizodyczna: Rysiek, kolega Grzesia Króla.
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Igor Kaczmarczyk
- Najlepszy czarny charakter: Igor Kaczmarczyk
- Najlepsza para: Śmiałek i Samanta, Śmiałek przypominał mi Karwowskiego z filmu "Motylem jestem czyli romans 40-latka" xD
- Najlepszy wątek:
- Najlepsza scena: Igor przetrzymujący Wesklera i Sabinę w magazynie i zmuszający Wekslera do przelania 300 milionów zł.
- Najzabawniejsza postać: Karol Weksler
- Najzabawniejszy wątek: Seweryn i jego alpaki
- Najzabawniejsza scena: Karol próbujący odpalić malucha xD
Z kobiet najlepsza postać Beata.
A i jeszcze do zabawnych scen należało "Wiesz co tam jest? To jest Twój list pożegnalny ;]"
- Najlepsza postać męska: Marian
- Najlepsza postać dziecięca: Tomek (mało osób do wyboru)
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Jowita + Klaudia vel Luiza (za wygląd)
- Najlepsza para: Filip i Beata
- Najlepszy wątek: postrzelenie Zygmunta
- Najlepsza scena: Igor usiłujący zabić Wekslera
- Najzabawniejszy wątek: Samanta kochająca się w Marianie
- Najzabawniejsza scena: gdy Rysiek postrzelił sam siebie
Wadlewo
- Najlepsza postać męska:
- Najlepsza postać epizodyczna: Agata
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Harcerz
- Najlepszy czarny charakter: Malwina
- Najlepsza para: Radek i Jowita
- Najlepszy wątek: porwanie Sabiny przez jej siostrę
- Najlepsza scena: przetrzymywanie Sabiny
- Najzabawniejsza postać: Śmiałek
- Najzabawniejszy wątek: pobyt Samanty
- Najzabawniejsza scena: bójka na weselu
I na koniec sonda:
Wrocław czy Wadlewo? - Wrocław
- Najlepsza postać męska: Wojtek
- Najlepsza postać żeńska: Malwina, Beata, Jowita
- Najlepsza postać dziecięca: -
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Daria, Jowita
- Najlepsza para:Beata i Filip
- Najlepszy wątek: Cała akcja z Igorem, Agata i Sabiną
- Najlepsza scena: Kinga robi obciach na ślubie Adama i Justyny
- Najzabawniejszy wątek: Gdy Marian i Malwina przebrani za zakonników próbują wywieść alpaki
- Najzabawniejsza scena: Gdy Rysiek rozpoznaje przebranych Mariana i Malwine za zakonników/ Rysiek z majtkami na moscie/
Wrocław czy Wadlewo? Wadlewo
NAJLEPSZA SCENA OD DZISIAJ - Radek na widok denata sztywnego jak... (no juz nie napisze lepiej jak co) : prosze pana, wszystko w porzadku? :DDD
haha nie widziałam tego. śmieszny ten Radzio. On już dawno powinien siedzieć w więzieniu jak dla mnie. Kiedyś okradał ludzi, w tym Sabine, potem jakieś przekręty. Ma chłopak szczęście do pakowania się w kłopoty:)
- Najlepsza postać męska: Karol Weksler
- Najlepsza postać żeńska: Beata Mazur/Beata Wysocka
- Najlepsza postać dziecięca: Maciek, syn Kingi, bo ciągle śpi
- Najlepsza postać epizodyczna: Zygmunt
- Najlepszy czarny charakter: Igor Kaczmarczyk
- Najlepsza para: Radek i Jowita (Radek za różowe spodnie, Jowita za ładną buźkę)
- Najlepszy wątek: zemsta Zygmunta
- Najlepsza scena: Błażej wpieprzający kanapki w kuchni
- Najzabawniejsza postać: Marian Śmiałek
- Najzabawniejszy wątek: sekstelefon Aśki
- Najzabawniejsza scena: bójka Darii i Aśki
Sonda: Wrocław, bo Wadlewo często ma głupie, niby komediowe wątki, które okazują się tragikomiczne
Najlepsza postać męska: Śmiałek
- Najlepsza postać dziecięca: Malwina :-p
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: debiut to tez chyba Beata w tym roku była
- Najlepszy czarny charakter: Zygmunt, który ma darmowe smsy:-)
- Najlepsza para: Samanta i Śmiałek:-)
- Najlepszy wątek: ciężko mi się skupić na jednym
- Najlepsza scena: nie wiem
I na koniec sonda:
Wrocław czy Wadlewo? - Wadlewo!
Najlepsza postać męska: Igor, Dominik
Najlepsza postać żeńska: Beata, Jowita
Najlepsza postać epizodyczna: Sonia
Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Daria, ojciec Igora
Najlepszy czarny charakter: Igor
Najlepsza para: Radek i Jowita, Beata i Filip
Najlepszy wątek: romans Majki ze Stasiakiem, wątek Igora
Najlepsza scena: brak
Najzabawniejsza postać: Filip
Wrocław czy Wadlewo?
Zdecydowanie Wadlewo
LiLuLa, a czy będziesz brała pod uwagę przy liczeniu głosów to, że niektórzy chyba gdzieniegdzie się mylą i wypisują postaci, sceny, wątki, których nie było w 2014 roku (były przed 2014)? Rysiek grany przez Lenartowicza to chyba nie jest postać, która wystąpiła w choć jednym odcinku w 2014 roku.
Te głosy oczywiście nie będą liczone, bo inaczej cały plebiscyt straciłby sens. Na początku miałam ambicje, żeby błędy wyjaśniać, ale szybko mi przeszło :) Niektórzy głosują tylko w kilku kategoriach, a inne pomijają ( to w sumie nie jest problem), niektórzy podają typy z innych lat, niektórzy mieszają kategorie (w kategorii wątek podają scenę i odwrotnie). W ostatnim przypadku czasem można wydedukować, co autor miał na myśli, ale jasnowidztwa nie będę uprawiać, w końcu to tylko zabawa :)
"W końcu to tylko zabawa :)" - no właśnie. Nawiasem mówiąc, świetna zabawa i fajnie, że tak wiele osób postanowiło się wypowiedzieć w tym temacie. ;)
Głosowanie kończy się dzisiaj o północy, więc jeśli ktoś jeszcze nie podał swoich typów, to zachęcam !
Wyniki jutro.
I pytanie do Was: czy życzycie sobie anty-plebiscytu (na tych samych zasadach) tj. anty-Oskarów, czy też Złotych Malin Pierwszej Miłości? Taki temat już się pojawił kilka dni temu, ale mogłabym to uporządkować i podliczyć wasze głosy.
Głosowanie zaczęłoby się tuż po ogłoszeniu werdyktu oskarowego :) Liczę na Wasz odzew i obiecuję wyczerpującą ilość kategorii :)
- Najlepsza postać męska: Marian Śmiałek
- Najlepsza postać żeńska: Kinga
- Najlepsza postać dziecięca: Wiecznie śpiący Maciek, syn Kingi
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: Karol Strasburger, o ile był to debiut w tym roku, a jak nie był to Daria
- Najlepszy czarny charakter: Zygmunt zwany też Kazimierzem
- Najlepsza para: Samanta i Śmiałek
- Najlepszy wątek: Ogólnie Marian Śmiałek i jego ekipa
- Najlepsza scena: Scena gdy podchodzi do Tomka i jego dziadka pani psycholog, a dzieciak mówi do Marka: "To opowiesz mi później o waginie?"
- Najzabawniejsza postać: Karol Strasburger
- Najzabawniejszy wątek: Jak Śmiałek z ekipą ratował małżeństwo Bartka(gdy ta geolożka go podrywała)
- Najzabawniejsza scena: Zabicie siostry Sabiny przez Rudzielca
I na koniec sonda:
Wrocław czy Wadlewo?
Wadlewo
Mogłabyś to zrobić, bo w sumie chyba nikt na tamtym temacie nie mówił że głosy przeliczy. Jestem za :)
Najlepsza postać męska: Marian
- Najlepsza postać żeńska: Kinga
- Najlepszy debiut lub powrót postaci po długiej nieobecności: -
- Najlepszy czarny charakter: Malwina
- Najlepsza para: Samanta i Śmiałek
- Najlepszy wątek: Agata i Sabina (o ile to było w zeszłym roku ;-)
- Najlepsza scena: -
- Najzabawniejsza postać: Marian
- Najzabawniejszy wątek: -
- Najzabawniejsza scena: -
I na koniec sonda:
Wrocław czy Wadlewo?
Wrocław
!!!WYNIKI PLEBISCYTU NA OSKARY PIERWSZEJ MIŁOŚCI 2014!!!
Drodzy Filmwebowicze, dziękuję za wszystkie oddane głosy! Niestety niektóre musiałam unieważnić, ponieważ dotyczyły typów z lat poprzednich, lub nie potrafiłam rozszyfrować intencji głosującego. W pewnych kategoriach nie wyłoniono prawdziwego zwycięzcy – każdy z Was miał inne typy. Myślę, że to całkiem ciekawie pokazuje, co najbardziej podoba się widzom.
Oto wyniki Waszego głosowania:
1. NAJLEPSZA POSTAĆ MĘSKA: zwycięża Wojtek, który zdobył prawie 1/3 wszystkich głosów! Zaraz za nim Marian Śmiałek.
2. NAJLEPSZA POSTAĆ ŻEŃSKA: Beata zdeklasowała rywalki i zdobyła 55% Waszych głosów. Drugie miejsce zajęła Jowita, choć do Beaty jej daleko.
3. NAJLEPSZA POSTAĆ DZIECIĘCA: Tomek wygrywa i osiąga 64% przewagi nad resztą (no ale nie miał szczególnej konkurencji).
4. NAJLEPSZA POSTAĆ EPIZODYCZNA: Samanta, co chciała wyjść za Śmiałka nie ma sobie równych w tej kategorii! Zdobywa 56% waszych głosów, co biorąc pod uwagę fakt, że postaci epizodycznych jest niemało w PM (poza Samantą jedynie Agata i Zygmunt zebrali więcej niż jeden głos – a konkretnie po dwa) wydaje się być prawdziwym sukcesem :)
5. NAJLEPSZY DEBIUT LUB POWRÓT POSTACI PO DŁUGIEJ NIEOBECNOŚCI: Wygrywa Jowita, jednakże tylko jeden głos dzieli ją od Darii.
6. NAJLEPSZY CZARNY CHARAKTER: Nie ma niespodzianek – Wygrywa Igor, zdobywając 50% Waszych głosów. Dobre drugie miejsce przypada złej siostrze Sabiny – Agacie. Nie mogło być inaczej.
7. NAJLEPSZA PARA: Walka była zacięta, ale miejsce pierwsze zajmują Beata i Filip! Tuż za nimi (jeden głos różnicy) Jowita i Radek. Warto też wspomnieć o miejscu trzecim, które zajmują Samanta i Marian Śmiałek :)
8. NAJLEPSZY WĄTEK: Trudno było wyłonić zwycięzcę, mieliście różne pomysły i różnie je nazywaliście, dlatego połączyłam niektóre Wasze typy i wyciągnęłam wnioski: w zeszłym roku najbardziej podobały Wam się wątki Agaty oraz Piotra/Igora przeciw Sabinie i Karolowi (tu były różne kombinacje).
9. NAJLEPSZA SCENA: Tu również pojawiło się wiele typów, niemniej małą przewagę zdobyła scena zabicia Agaty przez Igora (finezyjne upicie winem i zepchnięcie do rzeki nie pozostawiło Was obojętnymi). Wrażenie zrobiły na Was też inne sceny z udziałem Igora (przetrzymywanie Sabiny i Karola) oraz scena rozmowy Tomka z dziadkiem o waginach i gender.
10. NAJZABAWNIEJSZA POSTAĆ: Konkurencja była spora, ale zwycięża Beata, zdobywając prawie 40% Waszych głosów. Miejsce drugie przypada Filipowi. Miejsce trzecie Marianowi Śmiałkowi.
11. NAJZABAWNIEJSZY WĄTEK: Mieliście tak dużo typów, że tylko dwa pojawiły się więcej niż raz, czyli dwukrotnie: ) Filip pomieszkujący u „studenciaków” oraz Marian i Malwina przewożący kradzione alpaki. Bawiły was też wątki z Filipem próbującym odzyskać Beatę i towarzyszące temu perypetie.
12. NAJZABAWNIEJSZA SCENA: Rysiek-samobójca na moście z majtkami Malwiny zwycięża !!! Poza tym więcej niż raz wymieniliście też scenę z Łazankiem, który próbował ratować postrzelonego Ryśka oraz Filipa na spotkaniu ze Staszkiem i Władkiem.
13. Wrocław vs. Wadlewo: Zwycięża Wrocław stosunkiem głosów 11: 7
Mam nadzieję, że jesteście usatysfakcjonowani wynikami ! Wyraźnie widać, że „stare” czy też "pierwsze" postaci (Majka, Kinga, Artur, Bartek etc.) oraz serialowa „młodzież” (poza Jowitą nie pojawił się prawie nikt) nie podbiły waszych serc. Zdecydowanie wśród zwycięzców przeważają postaci i wątki komediowe oraz czarne charaktery . Serdeczne gratulacje dla Beatki, która zdobyła aż trzy statuetki Była przez Was wymieniana w wielu kategoriach. Brawa także dla Jowity, Filipa, Wojtka, Mariana i niezniszczalnego Igora. No i oczywiście dla Samanty, która jak na postać epizodyczną bardzo zapadła Wam w pamięć.
Zachęcam do głosowania w plebiscycie „ Najgorszy/ Najgorsza 2014”!!!