ze ten dzieciaczek ma zespół aspergera :(
znam definicje zespołu Aspergera i jednak jeszcze bym jej nie oceniała dalej obstawiam że jest wystraszona wszystkim co się dzieję na planie filmowym
jesli rzeczywiscie jest wystraszona to jednak powinni wziać inną dziewczynkę do tej roli, bo słabo to wygląda
tak ale może ze względu że na razie jest jej mało nic z tym nie robią. Po za tym takie zmiany są nie korzystne dla seriali stają się mniej autentyczne a założenie jest takie że mamy się z nimi identyfikować. Wydaję mi się że jak dali by jej więcej pograć szło by jej coraz lepiej
jemu chodzi o całe zachowanie Julki, ale ja nie uważam ,że ma zespół Apergera ponieważ zdiagnozować go jest ciężko. ona po prostu jest stremowanym dzieckiem jak dadzą jej pograć rozkreci się
pewnie założenie jest taka że dziecko jest bardziej maskotką serialu niż zywą postacią.
ile ona może mieć lat 5? kamery,masa ludzi różne imiona itp jest zestresowana wystraszona.Dorosły może mieć treme a co dopiero dziecko. dadzą jej pograć rozkreci się bedzie nawijała jak Tomeczek
poza tym może scenarzyści uważają że to nie jest tak istotne.w końcu serial jest o Maryśce a nie jej córce.
tak też może być. Ale ktoś kto nigdy nie musiał wystąpić przed,,publiką,,(obojetnie czy na scenie,szkole itp itd) nie wie,że to nie jest tak łatwe. Mi na początku waliło serce a ręcę były mokrutkie, a swoje lata już miałam.A takie dziecko....stres stres i jeszcze stres więc będę ją bronić bo nie wierze że jest upośledzona.
jako dziecko byłem na jakimś castingu do reklamy.wszystko szło fajnie do momentu jak chcieli żebym do robiącej przesłuchanie do roli miał powiedzieć nienawidzę cię.
no i jasne.ja miałam praktyki w gminazjum miałam przeprowadzic lekcje bilogii(nastolatki i biologiia).koszmar .prze 5 min. nie mogłam słowa powiedzieć kolejne razy były coraz lepsze więc gdyby Julce dali szansę wierzę że każda kolejna scena będzie lepsza
i w sumie nie chodzi mi ze mało czy cicho gada, tylko ze np dzis zamiast odpowiadac szymowi gdzie jest mama to robiła takie dziwaczne miny charakterystyczne dla chorych dzieci
lub że nie wiedziała co poweidzieć bo myli jej się czy pyta o prawdziwą czy serialową
ej ja tez występowałem wiele razy publicznie i tremy nie miałem :P nawet jak byłem w podstawówce :P
tak ale każdy ma inne podejście.Jak jest nieśmiała wiek i cały ten szum przy nagrywaniu i masz zestresowane dziecko....i tak jest coraz lepiej jak dostanie szansę to pewnie zacznie grać normalnie.
Ja nawet szkole czasami miałem tak że umiałem a jak nauczyciel miał kiepskie podejście to potrafiłem dostać 1 mimo że w domu wszystko umiałem.
dokładnie właśnie to próbuje wytłumaczyć. Ona może znać tekst jak przyjdzie co do czego stresuje się i improwizują nagrywają z nią co się da i montują potem.Poza tym nie każdy może być aktorem, Jak ją wzieli była malutka nikt nie mógł wiedzieć czy się nadaję czy nie.Dlatego nie ma co jej osądzać i wyzywać pewnie jak za jakiś czas coś się nie zmieni zmienią ją na inną dziewczynkę.
mam wykształcenie pedagogiczne plus resocjalizacje ale obecnie nie pracuję w szkole być może wrócę ale na pewno nie do gimnazjum ewentualnie do przedszkola
A jeszcze znalazłam absurd scenarzystów co do Julki.Dlaczego ona w ogóle zamiast niani nie chodzi do przedszkola?Przecież Marysia jako samotna pracująca mama ma pierwszeństwo i na pewno dostałaby miejsce dla Julki. Mała w grupie rówieśniczej szybko nadrobiła by z mową. Z tym że tylko dla nas są widoczne jakieś ,,opóznienia mowy,,Julki .Scenarzyście nie podejmują tego tematu,więc zapewne aktorka grająca córkę Marysi jest zdrowym dzieckiem w innym przypadku pewnie pojawiłby się wątek,że Julka się zle rozwija.
To samo było z pierwszym Tomkiem - synem Kingi. Nic nie mówił przez lata, aż w końcu go wymieniono na małego gadułę z lekkim parciem na szkło. ;)
Może z czasem jak się mała nie nauczy grać to ją zmienią. Jak na razie jest tak mało z nią scen,że wątpliwe. A Tomek swojego czasu dużo grał w serialu, więc może dlatego się zdecydowali na wymianę .Mała jest podobna do Majki więc fakt wyglądu może powstrzymywać ich od wymiany. Zależy ile będzie miała do grania i jak będzie dawać sobie radę. Jak na razie wiele jej nie ma
Taaa . masakra. dziwne to dziecko. Powinni poszukać nowej Julki. dziwne dziecko. ; )
Zgadzam się z tym, że jej zachowanie w tym serialu jest bardzo dziwne i zdrowe dziecko się tak nie zachowuje. Ale to jest w serialu, to jest jeszcze małe dziecko i również uważam, że jej głupia gra to wynik stresu więc tutaj również będę jej bronić. Wiem, że głupio wygląda jej zachowanie w serialu, ale trudno. Przecież ona jest tam mało ważna.
Swego czasu jak oglądałem MjM, pamiętam małego Mateusza, w porównaniu z Julką, on tam grał świetnie. To chyba zależy od dziecka.