Kiedyś dało się to oglądać..Tak mniej więcej między 2005 a 2010 to były chyba najlepsze odcinki, z
klimatem... Serialu nie oglądam siłą rzeczy, niemniej jak byłem w PL na Święta obejrzałem z
ciekawości jeden odcinek, to już nie to samo. Czasami żałosne, naiwne, czasem nawet ciekawe,
ogólnie powinni zdjąć to z anteny. Nie wiem tylko co z Arturem czy on jest chory czy umiera czy co?
To mnie jedynie ciekawi, może ktoś wie?
Za dużo jest tego młodego pokolenia. O ile w życiu Sabiny dzieje się mega dużo (Igor, Agata, wcześniej inny Aleks, Radek), wręcz za dużo, o tyle w życiu Miksera, Radka, Oli i Błażeja nie dzieje się nic ciekawego. Mikser za długo był w nudnym związku z Dagą, a Błażej zmienia dziewczyny jak rękawiczki.
Za mało nacisku kładzie się na dawne główne postaci. Marysia bez Pawła to nie to samo, ciągle zmienia facetów i irytuje podejściem do pracy, Kinga też jakby bez życia (jej związki z Kubą czy Rafałem się przyjemnie śledziło), Artur pojawia się epizodycznie, a przecież był filarem tego serialu, Bartek i Emilka nudzą, są elementem komediowego Wadlewa, i to takim zupełnie na doczepkę, Pawła i Patryka oczywiście brak.
Ogółem muszę stwierdzić, że te obecne młodzieżowe wątki w ogóle się nie umywają do tych dawnych, a podział poważny Wrocław/komediowe Wadlewo nie jest dobry, bo o ile we Wrocławiu są 2 komediowe postaci: Beata i Kaśka, o tyle w Wadlewie nie dzieje się nic realistycznego, zbliżonego do poważnych ludzkich problemów i dramatów. Tam wątek zmienia się średnio co 5 odcinków.
Co bym zmienił/wprowadził, by było choć trochę jak dawniej?
- zmienić aktora grającego Pawła, a najlepiej niech wróci w tej roli Mateusz Janicki
- dać Arturowi mieszkanie jak dawniej, albo chatę ojca (niech nawet to będzie inny budynek niż ten z początków serialu). Niech mieszka w nim z córką i/lub z Beatą/Izą/ bądź Bartkiem i Emilką.
- Bartek i Emilka niech z Mirkiem wrócą do Wrocławia i mają tam normalne, poważne wątki, Wadlewo sobie bez nich świetnie poradzi.
- niech wróci wątek Nahorskich - rodziny Pawła (Karolina powinna być już na tyle duża, że przecież może być kumpelą Patrycji), albo/i Świątków (Agnieszka wychodzi z więzienia).
- w Wadlewie niech będzie czasem komediowo, ale niech będzie też poważnie. Powinni wrócić do wątku Radoszów. Co robi Jan? Znaleźć mu kobietę, choćby i Makowską. Marysia i Julka mogłyby ich odwiedzać, bo gdyby nie okazjonalny kontakt Artura z Bartkiem i Emilką, to można by pomyśleć, że Wrocław i Wadlewo to dwa odrębne światy, których nic nie łączy, a bohaterowie obu się nie znają.
Wekslerów, czy Królów oczywiście bym zostawił, tylko żeby to wszystko było ciekawsze. Radek mógłby znów kręcić z Jowitą (mówcie co chcecie, była dużo ciekawsza i bardziej pociągająca od Nikoli), Sabina z Piotrem (Natan to raczej ciepłe kluchy), niestety nie wiem co z Mikserem czy Błażejem. Można by im znaleźć ciekawe nowe laski (ta Agnieszka od Błażeja mogłaby zostać na stałe). Nikolę, Dagę czy Szymona moim zdaniem można spokojnie usunąć. W ogóle nie wiem po co Szymon dalej w tym serialu, skoro nic nie wnosi i wiadomo, że nie ma szans być z Marysią...
Nie życzę źle Sewerynowi, ale nawet można zrobić trójkąt Jan/Dorotka/Seweryn w takim razie. Nie zmienia to faktu, że z obecnych bohaterek na wsi, to Makowska by do Janka najlepiej pasowała. ;)
Natan to raczej ciepłe kluchy, ale Piotr chyba jeszcze bardziej. Z tego co mówił aktor, aż trudno jest mu grać tak spokojną, introwertyczną postać. Oni na postacie typu Paweł, Artur czy Bartek nie mają już pomysłu, zbyt wiele się już pozmieniało, ludzie dorośli. Co mieliby robić Emilka i Bartek we Wrocku? Mogliby zupełnie zniknąć, a tak chociaż pojawiają się w Wadlewie. Artur pojawia sie sporadycznie, ciekawe co wymyślą po tym wątku z Zośką... Teraz pałeczkę w PM przejęła Sabina, w sumie jak na 10 lat nagrywania to i tak dużo jest Marysi czy Kingi.
Powrót Pawła lub Huberta podniósł by akcję w serialu.Np Paweł/Hubert walczyłby o Majkę z Aleksem.
W większości się z Tobą zgadzam. Pomysł w z powrotem Świątków jest dobry, Agnieszka w sumie już swoje odsiedziała, mogą wrócić i kupić jakieś mieszkanie w okolicy. Ja to bym wykluczył całkiem Błażeja z serialu, Grzegorz mógłby zamieszkać z Grażyną, a mieszkanie sprzedano by Świątkom, wprawdzie niestety Teresy nie ma, ale Marek cały czas jest i brak mu wątku.
Jan oczywiście powinien wrócić, brakuje go, Antoniego i Natalii w Wadlewie. Mógłby starać się o Makowską, ale mogłaby też się pojawić jakaś nowa kobieta, o którą rywalizowałby z Śmiałkiem.
Również popieram to, aby Mateusz Janicki wrócił w roli Pawła. Na ten pomysł już wiele osób wpadło, więc to byłoby dobre posunięcie ze strony scenarzystów.
Jeśli chodzi o Emilkę i Bartka, oni rzeczywiście od jakiegoś czasu mają same komediowe wątki, przydałby się jakiś poważniejszy wątek, np. ciąża Emilki, albo problemy z Mirkiem.
Niby Bartek nie może mieć dziecka,ale faktem jest że bardzo im na dziecku zależało a teraz jakby odpuścili.Mogłaby też Wiktoria zajść w ciąże albo Malwina sobie ułożyć życie bo nie wiadomo czy ona dalej koła Pana R czy Pana W.
fakt. ja miałem niedawno ciekawą wizję:
Radek - Jowita
Mikser - Martyna
Błażej - Agnieszka
Sabina - eee nie wiem... Piotr?
z taką paczką można coś powymyślać, ale logika twórców była taka: Agnieszka nawtyka Błażejowi i zniknie, bo będzie w M jak Miłość, Jowita przepadła 2 lata temu i nie chciała się angażować, a Martynka niedługo zawita oznajmić Tosterowi, że ma hiv. Eh. Z kolei szalonej Agacie zostaje wybaczone, bo szkoda tracić aktorki. łał, mogli wpaść na to wcześniej i zrobić to sensownie, żeby jej wątek był długi, ale przemyślany... Kto pisze te scenariusze... obecne odcinki są tak cudowne, że połowę przewijam, wątek Piotra na chwilę obecną ratuje sytuację... jak tak dalej pójdzie, to sami będą to sobie oglądać
Taka Jowita zrobila dużo mniej złego.uwiodła Radka który od dawna miał na nią ochotę,zniszczyła kolekcję i kradła kasę.A nikt jej nie wybaczył i wyleciała z hukiem a Agata dalej występuje.
A jak Daga broniła Jowity to pierwsza Sabina się oburzuła jak może pomagać komuś takiemu.
W poprawczaku jak były to jej tyłek ratowała i nie wiem czy nie przed jakimś facetem.
ciężko powiedzieć ale na pewno między pojawieniem się Jowity a po Radku więc pewnie niedługo wcześniej np 1340.
Mrowa i inni, spójrzcie na tę listę mojego autorstwa, może Wam się przyda. Nie ma wszystkich istotnych postaci, muszę to kiedyś zaktualizować. ;)
Numery odcinków, w których debiutują poszczególne postaci:
Aneta Zając - Marysia Radosz (# 1- )
Mateusz Janicki - Paweł Krzyżanowski nr 1 (#1- #60)
Mikołaj Krawczyk - Paweł Krzyżanowski nr 2 (#61- #1561, #1788-1791 )
Michał Czernecki - Hubert Schultz (# 1277- )
Aleksandra Zienkiewicz - Kinga Żukowska (# 1- )
Łukasz Płoszajski - Artur Kulczycki (# 1- )
Rafał Kwietniewski - Bartek Miedzianowski (# 195- )
Anna Ilczuk - Emilka Miedzianowska (# 29- )
Michał Koterski - Henryk "Kaśka" Saniewski (# 984- )
Maciej Tomaszewski - Marek Żukowski (# 1- )
Ewa Skibińska - Teresa Żukowska (# 1-)
Wojciech Dąbrowski - Jan Radosz (# 1-)
Andrzej Buszewicz - Antoni Radosz (#1- )
Maria Pakulnis - Aneta Pałkowska (# 3- )
Paweł Okoński - Marian Śmiałek (# 3- )
Jan Jankowski - Grzegorz Król (# 784- )
Grażyna Wolszczak - Grażyna Weksler (# 829- )
Dominika Kojro - Ola Król (# 784- )
Paweł Krucz - Błażej Król (# 784- )
Urszula Dębska - Sabina Weksler (# 816- )
Błażej Michalski - Mikołaj "Mikser" Serczyński (# 1069- )
Mateusz Banasiuk - Radek Zieliński (# 1279- )
Anna Szymańczyk - Daga Maciejewska (# 1344- )
Martyna Kubicz - Patrycja Zielińska (# 1474- )
Marcin Krajewski - Adam Wysocki (# 1339- )
Marek Kaliszuk - Robert Szymczak (# 1347- )
Joanna Kupińska - Izabela Czaja-Kulczycka (# 1161- )
Marcin Korcz - Szymon Kmieciński (# 1552- )
Tomasz Ciachorowski - Oskar Bill (# 1546- )
Dagmara Krasowska - Gabrysia Śliwa (# 1545- )
Anna Kózka - Nikola (# 1627- )
Joanna Opozda - Jowita Kaczmarek (# 1366- )
Rafał Mohr - Igor Kaczmarczyk (# 1424- )
Małgorzata Sadowska - Aurelia Walicka (# 1352- )
Agnieszka Wielgosz - Malwina Florek (# 1176- )
Halszka Lehman - Wiktoria Dąbek (# 1212- )
Piotr Głowacki - Wojtek Jancia (# 1489- )
Monika Dryl - Sandra Malicka (# 1456- )
Piotr Nerlewski - Fabian Jasiński (# 1589- )
Tomasz Włosok - Dominik Kotowski (# 1589- )
Patryk Pniewski - Krystian (# 1591- )
Maurycy Torbicz - Mirek Jedliński (# 1107- )
Karol Strasburger - Karol Weksler (# 866- )
Anita Poddębniak - Dorota Makowska (# 1151- )
Dariusz Toczek - Zbyszek Kmieciński (# 1559- )
Tomasz Lulek - Antek Turczyk (# 32- )
Łukasz Dziemidok - Patryk Skalsky (# 547- )
Agnieszka Włodarczyk - Anna Bilewska (# 864- )
Agnieszka Kawiorska - Renata Tomczak (# 941- )
Zbigniew Suszyński - Rajmund Schmidt (# 10- )
Karol Wróblewski - Czarek Prudnicki (# 1367- )
Ja z swoją wiedzą na temat PM przy tobie wysiadam.To ty jesteś największym znawcą serialu.
Heh, też jesteś dobry i też dużo wiesz. :D Oglądam po prostu od 2004 roku, od 1 odcinka. Do tego mieszkam we Wro i wiem trochę, gdzie kręcą, czytam często też jakieś newsy odnosnie PM. Mniej więcej tak od 2012 roku mniej uważnie oglądam, bo po prostu przez studia nie mam czasu. Dlatego też mogę mieć pewne braki, które Luis na pewno, jak coś, uzupełni. :D
ja w sumie jak czegoś nie wiem bo nie ogladałem danych odcinków lub nie pamiętam staram się odszukać jaki informacji na ten temat.
Warto właśnie szukać informacji w streszczeniach na stronie PM (oficjalnej) lub w streszczeniach na filmpolski. Trudno np. przeszukiwać starsze odcinki na ipli, bo te reklamy są mega denerwujące...
no to pięknie się wątek rozwinął ;) Ja niestety nie jestem już tak na bieżąco z serialem i niektórych postaci w ogóle nie znam, niemniej przychylam się do niektórych wizji jak serial ma wyglądać, chociażby w związku z Wadlewem.. Myślę że podejście do tego serialu jest też kwestią indywidualną i zależy od wieku oglądających, ja np jestem z pokolenia Kingi, dlatego fajniej oglądało mi się to dawniej, kiedy jej postać wkraczała w młodość, inaczej tym samym patrzę na inne nowe postaci, i tamte czasy w serialu wspominam z ogromnym sentymentem :)
Ta lista sie bardzo przyda:-) . A pamieta ktos jak Radek sie pojawil w serialu?. Tego akurat nie pamietam.
Zauwazylam tez,ze odkad Bartek jest z Emilka to coraz mniej go widujemy. Nie ma wlasnego watku.
z Dragonem chcieli okraść chyba Sabine i ją obserwowali ale nie pamiętam czy wtedy pojawił się po raz pierwszy .Okradli i napadli ją z tym że Radek zadzwonił chyba po pogotowie. Sabinka oczywiście go pokochała i wybaczyła wszytko bo jakby mogło być innaczej. Ja uważam że Bartek i Emilka nie pasują do siebie a wątku mniej z nim bo nie ma co grać nudy i już