PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=468032}

Pingwiny z Madagaskaru

The Penguins of Madagascar
2008 - 2013
8,0 127 tys. ocen
8,0 10 1 127331
8,3 23 krytyków
Pingwiny z Madagaskaru
powrót do forum serialu Pingwiny z Madagaskaru

Skipper jest z rosjii ?!

użytkownik usunięty

w ODC,,Wykonać Robotę,, Guz mówi ,,TAM SKĄD POCHODZE jest takie powiedzenie jak już coś robisz rób po swojemu czyli najlepiej,, a Guz jest z Rosji A Skipper też mówił
TAM SKĄD POCHODZE jest takie powiedzenie jak już coś robisz rób po swojemu czyli najlepiej,, zdanie ,,Tam skąd pochodze,, napisałem wielkimi lterami bo to świadczy o tym
że oboje to Ruscy !

ocenił(a) serial na 9

Nie jest z Rosji bo nawet nie wiedział gdzie leży Petersburg :)

użytkownik usunięty

Nie świadczy. Tam, skąd pochodzi, może być to przysłowie po prostu używane. Poza tym (nie wiem, czy to ważne), w oryginale Skipper dodaje jeszcze "The my way".
Zwykłe doszukiwanie się dziury w czymś, co jej nie ma.
PS. "Tam skąd pochodzę" to nie zdanie. Nie w tym cytacie.

ocenił(a) serial na 10

EEE tam.
Skipper na pewno nie jest ruskiem...
To tak samo mało prawdopodobne, jak to, że kiedyś wspomną, iż Kowalski pochodzi z Polski ;P
A szkoda :(
Chociaż z drugiej strony, po akcencie w amerykańskiej wersji, można wiele wywnioskować.
Szeregowy na sto procent jest Brytyjczykiem. Ma typowo angielski akcent... U nas tego nie uwzględniono.
Szef, gdy mówi do Kowalskiego, 'Kowalski', w wersji amerykańskiej, zamiast 'i' używa 'y', co jest typowym-uwaga, neologizm-zamerykańszczeniem polskiego nazwiska.
Więc mimo, iż nie ma bezpośredniej odpowiedzi co do pochodzenia pingwinów, to są przesłanki by sądzić, że każdy jest z innego kraju.
Kowalski-Polska
Szeregowy-Anglia
Rico-Hiszpania/Meksyk <to imię kojarzy mi się z tamtymi rejonami>
Skipper-nwm, może.... Dania??xD Nie mam pomysłu ;P

użytkownik usunięty
Angela1997

A ja tam myślę, że każdy jest z Antarktydy. Widziałaś kiedyś pingwina w Hiszpanii (na wolności)?

ocenił(a) serial na 10

Hehe, no z Antarktydy są wszyscy, ale wychowywali się w ZOO!
Więc spekuluję z jakich ogrodów zoologicznych mogą pochodzić.
I nie dam sobie wmówić, że KOWALSKI to jest przypadek!
Musiała być w tym jakaś celowość... Musiała!
Albo moje życie całkowicie nie ma sensu xD

ocenił(a) serial na 10
Angela1997

Twoje słowa stały się bliskie memu sercu!Poza tym już dawno zauważyłam,iż twórcy nigdy nie mają na myśli niczego głębszego,więc Kowalski to nasz rodak!

użytkownik usunięty
Angela1997

Pff... Imię przypadkiem na pewno nie jest. Wątpię, że wśród tylu świetnych imion zagranicznych przypadkowe było wybranie akurat polskiego "Kowalski" (które, notabene, również jest świetne... przynajmniej jako nazwisko), aczkolwiek nie musi to od razu oznaczać pochodzenia polskiego. Choć oczywiście tego nie wykluczam.

ocenił(a) serial na 10
Angela1997

Albo w Polsce a w ogóle nad czym się rozwodzimy Pingi nie istnieją (a szkoda). :-(

użytkownik usunięty
Zyzio7

To są spekulacje. Akurat w serialu świat jest wzorowany na naszym, tak więc możemy spekulować o pochodzeniu, tak jak u nas.

Angela1997

Skipper-USA
Proste
żegnam

użytkownik usunięty
dawidking2

A ja myślę, że to nie jest takie proste. Bo brak tutaj uzasadnienia, itp. itd.

ocenił(a) serial na 10
Angela1997

Stu procentowe polskie pochodzenie Kowalskiego nie jest aż tak mało prawdopodobne.Doczytałam się gdzieś,że moment z Jednorożcowej apokalipsy,gdy owa persona naprawia miecz jest odniesieniem do jego nazwiska,a z tego,co się orientuję słowa"kowal"nie ma w krajach anglojęzycznych,czyli to właściwie zrozumiały jedynie dla nas żart na potwierdzenie jego pochodzenia.

użytkownik usunięty
Annqa

"...gdy owa persona naprawia miecz jest odniesieniem do jego nazwiska..." - ...Eee... Że co? To, że Kowalski kuje miecz ma być nawiązaniem do nazwiska? Na jakiej podstawie, skoro w angielskim słowo "Kowal" oznacza "Blacksmith" i nie ma niczego wspólnego z jego imieniem? Przepraszam, ale czy mogłabyś wytłumaczyć mi twój tok rozumowania?

ocenił(a) serial na 10

Może ja po prostu dodam link do tej ciekawostki . Dodam jeszcze , że mój " tok rozumowania " jest niezwykle skomplikowany dla każdego , kto nie jest mną , niestety!
http : / / pl . madagaskar.wikia . com / wiki / Operacja : _ Jednoro % C5 % BCec _ Apokalipsy / Ciekawostki <bez spacji>
Wiem , że wikii raczej za bardzo ufać nie należy , a mam przesadną tendencję do skojarzeń!

użytkownik usunięty
Annqa

No i wszystko jasne. Co prawda to prawda - ta wiki jest żałosna, więc jej lepiej nie ufaj. "WykÓwa"... Matko Boska...
To, że kuje miecz w żadnym przypadku nie jest nawiązaniem do jego nazwiska. Bardziej zainteresowała mnie książka "Ye Olde Fools Guide to Sword Making" ("Fools"? To wiele tłumaczy... No i "Ye olde" - staroświecki angielski prefiks) i kubek "Julien's #1 King".

ocenił(a) serial na 10

Według mnie Skipper w żadnym razie nie jest z Rosji. A to, że tak akurat powiedział jak ten Gus to świadczy o tym, że oboje znają to powiedzenie i tam skąd pochodzą się go używa.

użytkownik usunięty
Ingrid_Fox

Ingrid, powinnaś dostać nagrodę za tą wypowiedź.

ocenił(a) serial na 10

A czemu? Moje zdanie na ten temat jest takie i jak widać nieosamotnione.
Niemniej nawet w Madagaskarze 3 Skipper mówi 'niechętnie to przyznaje na amerykańskiej ziemi, ale ten rusek ma racje' (nie jestem pewna czy pamiętam to słowo w słowo). Według mnie to również przemawia za tym, że sam nie jest z Rosji, choć to było w filmie. Może urodzili się na wolności lub w zoo, ale w Rosji pewnie nie.

użytkownik usunięty
Ingrid_Fox

Nie pasuje ci to, że się z tobą zgadzam?

ocenił(a) serial na 10

To nie to, tylko po prostu sądze, że to nie było jakieś 'odkrycie Ameryki' z tym pochodzeniem z Rosji. Niemniej miło, dziękuję.

użytkownik usunięty
Ingrid_Fox

Podoba mi się sposób, w jaki to napisałaś.
No co? Chyba może mi się podobać, no nie?
I nie ma za co.

ocenił(a) serial na 10

Rozumiem, oczywiście, że tak.

ocenił(a) serial na 10
Ingrid_Fox

Bo przecież niektóre przysłowia są przetłumaczalne na inny język,i mimo,że ich ojczyzną jest konkretny rejon,to w innym kraju także się sprawdzi!

Widzę że bardzo sceptycznie jest przyjęta ta teoria, aczkolwiek kto wie, może być w niej ziarno prawdy. Twórcy lubią puszczać takie 'oczko' w stronę widzów(mój favoryt to Skipper mówiący przez sen: "Doris, nie! Kowalski nie może się o tym dowiedzieć!" ;).

Imenss : "Nie jest z Rosji bo nawet nie wiedział gdzie leży Petersburg :) " Nie musiał koniecznie wiedzieć gdzie leży Petersburg(od najbliższego wybrzeża, od strony północnej, gdzie hipotetycznie mogłyby być jakieś pingwiny po Petersburga jest około 1100 kilometrów).

Ingrid_Fox: "A to, że tak akurat powiedział jak ten Gus to świadczy o tym, że oboje znają to powiedzenie i tam skąd pochodzą się go używa. "
To chyba właśnie oznacza, ze pochodzą z tego samego miejsca, prawda? Bo obydwoje znają to powiedzenie i tam się go używa. Nie powiecie przecież, że to przypadek, że powiedzieli DOKŁADNIE TO SAMO, w tym samym odcinku, w podobnym kontekście. To przecież ewidentne mrugnięcie do widza. Nawet jeśli podobne mądrości są zawierane w powiedzonkach ludowych to zazwyczaj są one ubierane w rożne słowa.
Ponadto Marlanka wysnuwa teorię, że Gus i Skipper są do siebie bardzo podobni pod względem charakteru(motyw charakterystycznych cech narodowych).

Ingrid_Fox: "Niemniej nawet w Madagaskarze 3 Skipper mówi 'niechętnie to przyznaje na amerykańskiej ziemi, ale ten rusek ma racje' "
Tu można by się kłócić o branie informacji z filmu, ponieważ serial nie wiąże się z nim jako tako, ani nie jest wyraźnie umiejscowiony przed/pomiędzy wydarzeniami. Co więcej, w jednym z wywiadów reżyser sam przyznaje, że akcja tak właściwie toczy się w świecie równoległym do fabuły filmów.

W każdym razie - nie sądzę, żeby temat był jeszcze kiedykolwiek poruszony w serialu(ale będę uszy nadstawiać, gdyż ciągle jestem w trakcie :D) czy rozwinięty. Ot, może rzeczywiście to tylko robienie rabanu, ale tak to właśnie działa, że fani wynajdują takie takie rzeczy i o nich rozmawiają. Dobrze, że każdy ma na ten temat swoje zdanie i teorie(bo dużo lepiej się dyskutuje z kimś kto ma własne zdanie). Aczkolwiek nie dostrzegam żadnych konkretnych faktów które mogły by tą teorie obronić ani też takich, które mogły by ją całkowicie zgnieść. Pozostaję pozytywnie neutralna.

Szczur_chan

Hmm. Przeczytałam to co napisałam raz jeszcze, i coś mi się wydaje, że zbyt optymistycznie podeszłam do sprawy, a teoria wydaje mi się trochę mniej pewna. W każdym razie, nadal zabawna i interesująca. Może tak dosłownie nie ma pochodzenia rosyjskiego, ale może jako mały pingwin dorastał w zoo w Rosji. Albo coś.

użytkownik usunięty
Szczur_chan

wiesz podobasz mi się ,
Twoje wypowiedzi są długie i z sensem.

O! Dziękuję bardzo! W istocie miło mi słyszeć, że ktoś się fatyguje i czyta moje silly comments. ;)

Ha ha! Są niezbite dowody, że Skipper to prawdziwy Amerykanin mimo odcinka "Wykonać robotę"! Są to odc. "Idealny dzień" oraz "Test na szefa". W tym pierwszym Skipper wbija amerykańską flagę w kanapkę na znak zwycięstwa zaś w tym drugim wspomina coś o mroźnych północnych klimatach jako o domu rodzinnym. Do tego jeszcze dochodzi ten kawałek, że Skipper nic nie wie na temat Petersburga.
I to by było jako koniec tego tematu. ;)