Bardzo dużu polskich akcentów, co mi się podoba! a przede wszystkim Dorota wymiata! Najlepsze jak mówi do Chucka per gówniarz i to jeszcze po Polsku:DD
LOOOL, właśnie oglądam ten odcinek i po tym jej polskim akcencie musiałem wejść na te forum. :D Normalnie to jest niesamowite.. wiedziałem już wcześniej, że ma inny akcent, ale, że polski?! Żałuję w tym momencie, że nie jestem Amerykaninem i nie wiem o czym mówi. :D
Widać, że serial GG lubi Polaków.. pierogi w Polsce.. objazd przez Polskę.. pamięta ktoś jeszcze jakie smaczki były w I sezonie?
Pierogi w pierwszym sezonie były z Ukrainy a nie z Polski. Tak przynajmniej było w wersji "GG", jaką oglądałam:)
{1836}{1883}I Nate, Opera Narodowa w Wiedniu jednego dnia.
{1883}{1915}Pierogi w Polsce następnego.
{1918}{1990}Bez map, bez rezerwacji.|Totalna swoboda.
Z sezonu 2.
No wiem, to było w drugim sezonie. W pierwszym, tak jak napisałam. Jednak zirytował mnie fakt, że nasz kraj zaliczono do bloku wschodniego. Są troszkę nie na czasie. Fakt, z ich punktu widzenia nie ma różnicy między Moskwą, Budapesztem a Warszawą, ale dla mnie (i każdego Polaka) sprawa wygląda nieco inaczej, dlatego nie podniecałabym się tak bardzo polskimi wątkami, tym bardziej, że są oparte na stereotypach(Dorota jest jedynie popychadłem, służącą, której można zlecić wszystko i opieprzać równo)
Pozwól, że zacytuję: "Pod względem zamożności Polacy znajdują się w Stanach Zjednoczonych w ścisłej czołówce wraz z Żydami, Chińczykami i Irlandczykami". W Nowym Jorku jest wielu polskich potentatów i ucieszyłoby mnie, gdyby wśród sfer wyższych pojawił się jakiś Polak o gorącej słowiańskiej duszy:)))
PS. A to, że polskie wątki się przewijają, to nic dziwnego, w końcu Polonia w samym Nowym Jorku liczy około 850 tys. głów. Wydaje mi się, że to sporo.
heh, właśnie jestem na danym odcinku i sama chciałam adekwatny topic założyć. acz widze że nie tylko ja padłam słysząc Dorotę:)
ta scena byla piękna. po prostu piękna.
Już było o tym dosyć sporo na forum. Poszukajcie. To nie jedyne polskie akcenty w całym serialu. :)
Polska przewija się tam dosyć często. :)
Tu był poruszany wątek polskich akcentów: http://www.filmweb.pl/topic/1108451/Polskie+akcenty+w+gossip+girl.html
dopiero dzisiaj obejrzalam ten odcinek i prawie dostałam zawału jak Dorota zjechała Chucka po polsku;)
a jeszcze w 3 sezonie Blair mówi do Doroty po polsku ''szybko'' po polsku ale tak to dziwnie brzmialo ze to szok
jak usłyszałem Blair, która mówi "szybko" nie wiem dlaczego, ale się uśmiechnąłem. Nie wiem dlaczego, nie jestem zagorzałym patriotą, ale jak usłyszę polski akcent w popularnym, zagranicznym serialu robi mi się miło :D