Oprócz tych z tej strony :
http://www.popcorner.pl/popcorner/1,81588,5553097,Gossip_Girl___klon_The_OC.html
widzę: bal w obu serialach. Nie pamiętam nazwy ale Dziewczyny są przedstawiane i schodzą po schodach. Motyw ze studiami też podobny. Jeszcze kilka ale nie pamiętam.
Według mnie jest niewiele podobieństw. To, że w każdym występował wątek kotylionu, nie świadczy o podobieństwie. W obu serialach, bardzo przeze mnie lubianych, są całkiem inne priorytety. Nie wspominając o tym, że bohaterowie mają zupełnie odmienne dusze i charaktery. Jedyne co je łączy, to tematyka: życie młodych ludzi w USA.
To jest Bal Debiutantek ;)
I ten motyw możesz znaleźć w każdym filmie/serialu poświęconym amerykańskim nastolatką;D
Aczkolwiek, podobne zajścia mają miejsce w GG i w O.C podczas balów xDD
Dla mnie podobieństwem są światy przedstawione w odu serialach.. Bogate dzieciaki i nagle w ich zyciu pojawia się biedny, mądry chłopak (Dan i Ryan)..
Julie Cooper bardziej przypomina mi mamę Blair niż Sereny.. obie takie ślepo podążające za kasą.
i jak mówiła juz moja przedmowczyni to jest to serial o mlodziezy amerykanskiej, wiec postacie w nich pokazane są podobne..