Oglądam Plotkare dopiero od paru tygodni i nie rozumiem, dlaczego oni tak uczepili się tej Polski?? Czy chodzi o to, że Dorota jest polką??
A tak przy okazji to śmiesznie brzmiało to jak w dzisiejszym odc. mówiła po polsku ;)
Tak, to pewnie przez Dorotę. A może od początku szukali pokojówki-polki? Nie wiem, ale strasznie mi się podoba jak to wplatają. Np. Gdy Blair mówi, że Dorota zna kogoś polskiej mafii (czy coś takiego)
A to co do Chucka mówiła po polsku? No nic, kocham Dorotę!! xD
i dobrze, że jest polski akcent, ale całą frajdę psuje ten niesmak, że Dorota jest gosposią/ niańką/ pokojówką. kolejne umocnienie stereotypu, że polacy wyjeżdżają tylko za pracą i to tą niezbyt dobrze opłacaną, że są grupą robotniczą. i tak jednak miło jest usłyszeć polski głos i polskie dodatki.
Takie są realia. Ale w tym odcinku, w którym Dorota przemówiła po polsku jest jeszcze mowa o Polańskim i Vanessa wspomina, że zje nasze polskie pierogi:)
Co do stereotypu to sie nie moge nie zgodzic i zgodzic ;)
bo rzeczywiscie tak jest ze polacy wyjezdzaja za praca ale tez bylo kilka odc gdzie bylo powiedziane, ze dorota jest dla nich jaj druga matka czy najprzyjaciolka...
a tak poza tym to bardzo lubie te akcenty
Bardzo mi się podobało, kiedy np. Dorota mówiła do swojej córeczki (ona ma córke, nie? xD), że będą singing kolędy lub breaking opłatek ;> lub kiedy Blair mówi "Szibko, szibko" z tym amerykanskim akcentem. Osobiście podobają mi się nawiązania do Polski, do kultury, języka, ale kiedy był ślub Doroty to - będąc na ponad 10-ciu polskich weselach - nie spotkałam się jeszcze z żadną z zabaw, którą oni uznali za tradycyjną polską na ślubach. Fajnie by było, gdyby np. w serialu Dorota odwiedziła swoją rodzinę w Polsce, czy coś takiego, ale żeby do Polski przyjechała ;>
Ja też uwielbiam te fragmenty. Mogłabyś mi powiedzieć z którego odcinka jest scenka z Blair?
To "szibko"? To było jakoś jak B poszła na NYU, może 4 odcinek 3 sezonu? Jakoś tak ;)
Jeszcze Blair mówi "szibko" w ostatnim odcinku 3 sezonu w finale,gdy Dorota-spoiler,zaczyna rodzić.Niewiem do kiedy do jakiego momentu obejrzałyście... :)
dzisiaj leciało na tvn odc19 seri2 zdaje się ;) no Dorotka w odcineczku nagadała chuck'wi nieźle ;DD aż dziwnie było to usłyszeć, bo lektor nie musiał tłumaczyć ;DD taaa o polskiej mafii też było wcześniej. a o pierogach tez było, było. a i Venessa mówiłą też że pojadą na wycieczkę po Europie w tym do Warszawy na pierogi hah ;D