PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=136269}

Plotkara

Gossip Girl
2007 - 2012
7,7 108 tys. ocen
7,7 10 1 108238
6,4 10 krytyków
Plotkara
powrót do forum serialu Plotkara

Oglądam Plotkare dopiero od paru tygodni i nie rozumiem, dlaczego oni tak uczepili się tej Polski?? Czy chodzi o to, że Dorota jest polką??
A tak przy okazji to śmiesznie brzmiało to jak w dzisiejszym odc. mówiła po polsku ;)

ocenił(a) serial na 10
niunia

Tak, to pewnie przez Dorotę. A może od początku szukali pokojówki-polki? Nie wiem, ale strasznie mi się podoba jak to wplatają. Np. Gdy Blair mówi, że Dorota zna kogoś polskiej mafii (czy coś takiego)
A to co do Chucka mówiła po polsku? No nic, kocham Dorotę!! xD

aniula_anka

No ja to odebrałam właśnie tam :) Moim zdaniem po polsku go wyzywała ;)

ocenił(a) serial na 8
niunia

i dobrze, że jest polski akcent, ale całą frajdę psuje ten niesmak, że Dorota jest gosposią/ niańką/ pokojówką. kolejne umocnienie stereotypu, że polacy wyjeżdżają tylko za pracą i to tą niezbyt dobrze opłacaną, że są grupą robotniczą. i tak jednak miło jest usłyszeć polski głos i polskie dodatki.

ocenił(a) serial na 10
LeaMao

Takie są realia. Ale w tym odcinku, w którym Dorota przemówiła po polsku jest jeszcze mowa o Polańskim i Vanessa wspomina, że zje nasze polskie pierogi:)

anitka333333

Oni często coś wspominają ;) ciekawe czy tak naprawde chętnie zjedli by pierogi ;)

ocenił(a) serial na 8
niunia

skoro Madonna jadła pierogi to im pewnie też by smakowały :)

ocenił(a) serial na 9
LeaMao

Co do stereotypu to sie nie moge nie zgodzic i zgodzic ;)
bo rzeczywiscie tak jest ze polacy wyjezdzaja za praca ale tez bylo kilka odc gdzie bylo powiedziane, ze dorota jest dla nich jaj druga matka czy najprzyjaciolka...
a tak poza tym to bardzo lubie te akcenty

ocenił(a) serial na 8
Elisa123

Bardzo mi się podobało, kiedy np. Dorota mówiła do swojej córeczki (ona ma córke, nie? xD), że będą singing kolędy lub breaking opłatek ;> lub kiedy Blair mówi "Szibko, szibko" z tym amerykanskim akcentem. Osobiście podobają mi się nawiązania do Polski, do kultury, języka, ale kiedy był ślub Doroty to - będąc na ponad 10-ciu polskich weselach - nie spotkałam się jeszcze z żadną z zabaw, którą oni uznali za tradycyjną polską na ślubach. Fajnie by było, gdyby np. w serialu Dorota odwiedziła swoją rodzinę w Polsce, czy coś takiego, ale żeby do Polski przyjechała ;>

ocenił(a) serial na 10
luxery

Ja też uwielbiam te fragmenty. Mogłabyś mi powiedzieć z którego odcinka jest scenka z Blair?

ocenił(a) serial na 8
iwonam_12

To "szibko"? To było jakoś jak B poszła na NYU, może 4 odcinek 3 sezonu? Jakoś tak ;)

ocenił(a) serial na 10
luxery

Dziękuje.

ocenił(a) serial na 8
iwonam_12

Jeszcze Blair mówi "szibko" w ostatnim odcinku 3 sezonu w finale,gdy Dorota-spoiler,zaczyna rodzić.Niewiem do kiedy do jakiego momentu obejrzałyście... :)

ocenił(a) serial na 10
plistek43

Właśnie obejrzałam 6 odcinek 3 sezonu.

niunia

dzisiaj leciało na tvn odc19 seri2 zdaje się ;) no Dorotka w odcineczku nagadała chuck'wi nieźle ;DD aż dziwnie było to usłyszeć, bo lektor nie musiał tłumaczyć ;DD taaa o polskiej mafii też było wcześniej. a o pierogach tez było, było. a i Venessa mówiłą też że pojadą na wycieczkę po Europie w tym do Warszawy na pierogi hah ;D