PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=555086}

Pod kopułą

Under the Dome
2013 - 2015
6,6 26 tys. ocen
6,6 10 1 26264
4,3 3 krytyków
Pod kopułą
powrót do forum serialu Pod kopułą

Zapowiedż + dyskusja :)
http://www.youtube.com/watch?v=wmor68dKpK8

ocenił(a) serial na 10
anulka88

Nie mogę się doczekać ^^

użytkownik usunięty
shaks1995

Dłuższe Promo - http://www.youtube.com/watch?v=Vck9YqO8ZFs
Junior świruje ? :)

ocenił(a) serial na 6
anulka88

Masakra z tą ciemnością :-)

ocenił(a) serial na 5
anulka88

Powieszą Barbiego i monarcha powstanie zza grobu :) ? Ten serial jest tak głupi, że zastanawiam się czasami czy mam jakikolwiek gust ;)

użytkownik usunięty
siLk_2

mi się wydaje, że Barbie przeżyje (nie dojdzie do powieszenia) i pewnie Big Jim przeżyje (chociaż chcę go widzieć martwego) bo np. schowa się w swoim schronie i nie wyjdzie z niego do początku 2 sezonu :P
a najbardziej chciałabym zobaczyć w finale duży cliffhanger na sam koniec

ocenił(a) serial na 5

Czytałem że cliffhanger ma być i to duży. Twórcy serialu nie wiedząc czy sezon dostanie drugi sezon (dostał), zapowiadali, że fani będą wściekli po ostatnim odcinku jeśli nie będzie kolejnego sezonu.

użytkownik usunięty
siLk_2

to fajnie :) nie moge się doczekać finału! oby tylko go nie spierdzielili

siLk_2

HAHAHAHA:D
To samo chciałam napisać. Sama się zastanawiam czy mam gust, że to oglądam.

ocenił(a) serial na 5
eowine

Amerykanie nazywają to "guilty pleasures". Ma się świadomość, że jest to kiepskie, ale mimo wszystko się ogląda.

siLk_2

No to coś mnie dopadło... ale w sumie ja mam wymówkę. Brat mnie namawia by to oglądać, bo jemu się podoba.

ocenił(a) serial na 5
eowine

Zakładam, że młodszy brat ;) ?

siLk_2

tak o 10lat:)

ocenił(a) serial na 5
eowine

Jakbym był 10 lat młodszy to pewnie byłbym też zachwycony ta produkcją ;)

siLk_2

A ja bym tego nie włączyła. Jak byłam nastolatką miałam bardzo ambitne przekonania.

Teraz dopuszczam oglądanie ... głupich rzeczy.

ocenił(a) serial na 5
eowine

Dobrze mieć swoje słabości. Ja z takich słabszych klimatów oglądam jeszcze Arrow. Może dlatego, że lekkie.

siLk_2

Arrow nie oglądam. Za to mam taki słaby punkt to ...historia anglii XV wieku... i wojna róż...więc oglądałam "the white queen"
Więcej tam trzeba się domysłać i czytać między wierszami i dokładac wlasną wyobraznią bo by nie szło oglądać.

siLk_2

to i ja się do 'guilty pleasures' dołączam - momenty są tak komiczne, że aż trudno wytrzymać bez uśmiechu ;). No ale powiedzmy sobie szczerze: całość ratuje śliczny Koch :D. Więc chyba poczekam na 2. sezon =)

ocenił(a) serial na 7
trajektoria

całość ratuje śliczny Koch?
ja mam wręcz przeciwnie :) Dla mnie ani on śliczny, ani ratujący. Wiecznie spięty, bezpłciowy. Miał być pomyleńcem, ale ja tego nie czuję.

ocenił(a) serial na 6
eowine

Książka była fajna, pierwszych kilka odcinków serialu też OK, ale potem straszna tendencja spadkowa i chyba 2 sezon sobie daruję :) Sama nie wiem jak się zmusiłam do dalszego oglądania...

dead_weather

Mnie już męczy ale z drugą osobą inacej sie ogląda.

ocenił(a) serial na 6
eowine

Pewnie tak, ja sama już nie mam na tyle silnej woli :D

dead_weather

Przy wielu serialach tak miałam więc dawałam sobie spokój:D

ocenił(a) serial na 10

Nie chcę spoilować ale oglądałem, już ostatni odcinek i dowalili taki cliffhanger, że umrę dopuki nie zobaczę kolejnych odcinków - normalnie zły byłem na maksa po obejrzeniu e13.

Szczerze liczyłem na zakończenie gdzie wszystko się wyjaśni i będzie jakiś w zasadzie wstęp do s02 jak jest to przykładowo w serialu leverage - a tu dowalili cliffhanger i to tak mocny... ehh no nic teraz czekam na kolejny serial: tommorow people;P

ocenił(a) serial na 10
forest328

sorki, że się tak wyrażę, ale gdzie tu jest opcja edycji wpisu?

Chciałem dodać, że jeśli mają zamiar ten serial tak ciągnąć to liczyłbym na maksymalnie 2-3 sezony, po trzecim ludzie zwątpią totalnie, napewno series finale będzie wtedy gdy kopuła zniknie. W zasadzie ten serial może stać się ciekawszy i bardziej obyczajowy. Wydaje mi się, że oprócz tego co kopuła powiedziała "strażnikom" czyli tej czwórce to będzie pokazana różnica pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem kopuły. Myślę, że teraz więcej będzie się działo na zewnątrz i dokoła kopuły niż wewnątrz. Potencjał jest pod warunkiem, że wykorzysta się czas i różnicę pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem kopuły. Nawet ciekawym by było gdyby powstał serial Outside the dome - gdzie akcja się dzieje na zewnątrz kopuły gdzie wojsko próbuje za wszelką cenę wyłączyć kopułę, historia rodzin osób które są wewnątrz itp.

Można to w sposób nowatorski "teraz" przedstawić zanim będzie S02. Osobiście miałbym wiele pomysłów.
A co do miasteczka Chester's Mill to ono naprawdę istnieje wpiszcie sobie w google. Postacie z serialu naprawdę istnieją - myślę, że King przejeżdżał przez to miasteczko i ono go zainspirowało do napisania tej książki.

ocenił(a) serial na 6
forest328

Pewnie jakaś asteroida rypnie w Ziemię stąd ochrona kopuły ale czekać na 2 sezon :-/

ocenił(a) serial na 10
borsuk96

Może być kataklizm, jakaś wojna nuklearna itp, mogą pokazać jak świat się różni na zewnątrz z tym z wewnątrz przez sezon.
A może jakaś asteroida ma rypnąć w chester mill i kopuła obroni przed tym. Nie czytałem książki, ale S. King może s01 wykorzystać jako wstęp do jakiejś głębszej powieści.

forest328

Serial bardzo odbiega od książki w której nie było nic o jakimś zagrożeniu dla "outside the dome". Puki co, serial zmierza w zupełnie innym kierunku niż książka.

ocenił(a) serial na 10
atura

Ja tam się cieszę, teraz mam zamiar dorwać książkę i ją przeczytać, wstyd się przyznać ale nie czytam książek - ta mnie wyjątkowo zachęciła.

ocenił(a) serial na 2
siLk_2

:)
Świetny komentarz .
Jestem trochę załamany że ten serial nie skończył się w pierwszym sezonie i będzie kolejny :(

ocenił(a) serial na 4
blysk_2

Nie pisz takich rzeczy bo Cię zlinczują fani sy-fy :-)

użytkownik usunięty
anulka88

Jeszcze krótki opis. :)

Secrets of the Dome are revealed and Big Jim is determined to put an end to Barbie once and for all. Meanwhile, Junior, Angie, Joe and Norrie discover who the Monarch is after receiving a shocking visit from a familiar face.

Coś wydaje mi się, że monarchą będzie Julia, ponieważ coś dużo w zwiastunie miała scen z Angie, Juniorem, Joe i Norrie :)
Ale jaka znajoma twarz może się pojawić ? :o :)

użytkownik usunięty

mi jeszcze w głowie świta Linda jako ten Monarcha nie wiedzieć czemu - może dlatego, że pod koniec 1x12 wparowała do domu kumpla Joe'go i zauważyła jajo

ocenił(a) serial na 6

Dobrze ci się wydaje :-)

ocenił(a) serial na 4
Fibius

No w 1x13 to wyjawili że Julia jest monarchą.
Na tym odcinku kończę z tym tytułem, poziom serialu leci na łeb na szyję. Dobrze się zapowiadało ale niestety jak dla mnie to jest w tej chwili na pułapie Revolution.

ocenił(a) serial na 5
gagarin77

Dokładnie. Pierwszy odcinek jakoś średnio mnie zainteresował, ale jak to zwykle z ludzką ciekawością bywa obejrzałem kilka następnych odcinków i wciągnąłem się. Nie spodziewałem się po finale pierwszego sezonu nie wiadomo czego, ale myślę, że nie wiele przesadzę mówiąc, iż trzynasty odcinek jest najgorszym z wszystkich. Nie zaskakuje, nie wyjaśnia zbytnio niczego, nie szokuje, ani nawet nie kończy się w sposób taki, by widz był zaciekawiony / wstrząśnięty i chętny wyczekiwania dalszej fabuły. Ogromny potencjał jaki dawał pierwowzór w postaci książki został zmarnowany, przemielony przez scenariusz, dialogi, efekty specjalne i aktorstwo rodem z filmów klasy B. Wiele wydarzeń, a zwłaszcza reakcji ludzi nie ma w ogóle logicznego wyjaśnienia, czy poparcia. Rozumiem, że to sci-fi i fikcja, ale postacie reagują na wiele wydarzeń jak morderstwa, drętwe przemowy, wymówki i kłamstwa, które są absurdalnie głupie niczym tępe owce ślepo podążające za swoimi rolami jakie im przypisano w scenariuszu. Jeszcze szłoby to wszystko przełknąć, gdyby nie drętwe aktorstwo. Barbie - człowiek z żelaza, który pokazuje w produkcji praktycznie jedną minę, wiecznie zdziwiona Julia, która nie lubi zamykać ust, postaci dzieci, które muszą się jeszcze o aktorstwie wiele nauczyć, przykładów można mnożyć. Serial jest naprawdę słaby i zdecydowanie nie mam zamiaru oglądać 2 serii. Jeśli nie oczekuje się po nim zbyt wiele idzie go jeszcze przełknąć z przymrużeniem oka na wszystkie niedoróbki (a tych jest bardzo dużo), acz zdecydowanie nie wybija się on ponad masę innych amerykańskich seriali do obejrzenia i zapomnienia kolejnego dnia.

warka19

opamiętaj się skoro będzie 2 sezon to logicznie żeby nie wyjawili wszystko od razu !!!

ocenił(a) serial na 5
Marko81

Co z tego, że będzie 2 sezon? Dla mnie to tylko zła informacja, bo coś co dało się spokojnie zamknąć składnie w jednym sezonie jest na siłę sztucznie podtrzymywane przy życiu i rozwleczone. Słusznie niektórzy dopatrują się w tym serialu zaczątków telenoweli, gdyż dialogi obfitują w jałowe gapienie się na siebie przez bite kilkadziesiąt sekund, miny sztywne i drewniane niczym rodzime "Dlaczego Ja?" i inne Wesołowskie no i znów się powtórzę, ale za grosz logiki w postępowaniu bohaterów (o postaciach drugo i trzecioplanowych już nie wspomnę), kolega niżej trafniej porównał zachowanie mieszkańców Chester do lemingów. Dochodzi do jakieś szokującego wydarzenia ze 2 razy na odcinek (najczęściej to jakaś tragedia/katastrofa w stylu widma zamieszek, głodówki, epidemii, czy morderstwa), każdy zaczyna wykrzykiwać swoje niezadowolenie, oburzenie i w ogóle, że nikt już ich nie uratuje i że najlepiej byłoby popełnić rytualne samobójstwo, ale po każdej takiej akcji zjawia się któryś z głównych bohaterów pierdzielnie jakiś frazes, tudzież gadkę umoralniającą na bardzo niskim poziomie i już reszta przyklaskuje mu i dopatruje się w nim zbawienia zmieniając całkiem swoje zdanie o 180 stopni po usłyszeniu kilku banalnych słówek i zapewnień i tak niestety wygląda w 3/4 ten sezon.
Końcówki sezonów mają to do siebie, że scenarzyści wyciągają zupełny plot twist, wydarzenie, które wszystko zmienia, bądź cokolwiek co każe nam zagryzać z niepewności i ciekawości paznokcie aż do premiery kolejnego. Tutaj mamy sytuację wręcz odwrotną - akcja i napięcie zupełnie spada, jest nudno, dennie i tandetnie. Kilka świetlistych efektów i nic nie wnosząca fabuła jest swoistym kopniakiem i skutecznym odstraszaczem dla ludzi, którzy myśleli wcześniej o kontynuowaniu oglądania przygód bohaterów Under the Dome.

ocenił(a) serial na 6
warka19

Nic dodać, nic ująć, niestety.
Ale pewnie będę oglądać drugi sezon, na zasadzie jak mi się przypomni to zobaczę.
Na razie aż tak bardzo nie pomstuję bo po prostu oglądam z przymrużeniem oka i w sumie jak już nie mam co robić.

Książka nadal czeka, kurde jakby taka gruba nie była to już bym ją przeczytała, nie znoszę odrywać się od czytanej książki, a tej na raz nie przeczytam :(

Mało serialów oglądam, więc może nie słusznie ten tak nisko oceniam, pewnie są gorsze, nie wiem.

ocenił(a) serial na 2
warka19

niestety masz rację :(
Gdyby ten serial ukończyli w tych 13 odcinkach czy nawet 16 to dało by się go przełknąć , a tak wygląda na to że będę musiał się mordować z kolejnymi odcinkami by zobaczyć koniec tej niezbyt wciągającej historii :(

ocenił(a) serial na 6
warka19

O jezu, jak mnie te postacie wkurzają. Ich logika jest absurdalna, powaga z jaką do wszystkiego podchodzą absolutnie dobija, do tego wszyscy są maksymalnymi egoistami, non stop się obrażają, nie dzielą się z innymi posiadaną wiedzą, a jak już coś postanowią, to jeszcze się muszą z każdą decyzją dwa razy zastanowić i tak cały pierwszy sezon w 5 odcinków powinien się zawrzeć.

Do tego jeszcze z odcinka na odcinek coraz mniej postaci i pobocznych bohaterów jest, także populacja miasta zamienia się w bezmózgie lemingi, a szczytem tego staje się zbudowana w 2-3 godziny - wiadoma drewniana konstrukcja--- miał szafot zbudować, żeby bardziej obrazowo było? Ta czarna lesba oczywiście jest może i skrajnie liberalna, no ale na pewno w mieście musi być ktoś w przynajmniej 50% o podobnych poglądach jak ona...

A do tego masa tajemnic, z których nic nie wynika. Co z tego, kto jest monarchą? Nic z tego motyla nie wynikło. Zresztą wciąż same tajemnice i żadnych rozwiązań, no pewnie, że nie mają wszystkiego od razu wyjawiać, ale cały pierwszy sezon już minął, więc coś można by było powiedzieć.

A sorry, zapomniałem, była jedna scena, w której mieli okazję pogadać z "kopułą", a ci idioci NIC - stoją jak zamurowani, zamiast zacząć zadawać pytania w takiej okazji - dlatego nienawidzę tych bohaterów - patrz pierwszy akapit. Walnijcie tym jajem o ziemię, to nauczy kopułę mówić wprost, a nie zagadkami. Że niby dla ochrony jest? Przypomniała mi się gangsterska klisza, jak to mafia w filmach, czy się tego chce, czy nie, daje w zamian za opłatę (czyt. haracz) tak zwaną "ochronę" małym przedsiębiorcom - sklepikarzom itp. No ale nikt w tym serialu nie ma jaj, żeby jakiś dystans zachować czy coś. Wszyscy są śmiertelnie poważni, jakby mieli kije w odbytach i tak samo w sumie grają.

Serial jest na maksa wkurzający i na siłę go przeciągają.

ocenił(a) serial na 3
anulka88

noo, doczekałem się finału i tym samym serial się dla mnie skończył :D

ocenił(a) serial na 3
lookacz2007

+1
Same here.
Również nie wracam na kolejny sezon.

ocenił(a) serial na 10
Zetnakatel

Jak to się mogło tak chujowo skończyć O.o czekać prawie rok ? masakra ;(

shaks1995

czemu chuuujowo ? bo co nie wyjasnili nic ? nic dziwnego skoro ma byc drugi sezon

ocenił(a) serial na 6
Marko81

powiem jedno i będę to powtarzać przez kolejny... rok xd

To jest zwykła PARODIA LOST!
Normalnie wszystko żywcem wyjęte, a teraz po finale, normalnie jakbym oglądał 2x24 wspomnianego serialu... jakaś masakra.

Zjawy, głosy, szepty, wybrańcy, odizolowani ludzie, wizje, nawet sam motyw monarchy... te teksty "kopuła tego nie chce", albo "To nie jest Twoja Matka" i oczywiście 'białość" na końcu xd masakra jakaś.

No ale ja tam wysoko oceniam, daje spory kredyt zaufania - bo w sumie niby wszystko to już gdzieś było, to jednak sama historia bardzo mnie zaciekawiła, czego nie można powiedzieć o innych serialach które ostatnio zostały wyprodukowane xd

użytkownik usunięty
Artemisek

zgadzam się co do porównania do LOSTÓW, ale tylko trochę - motyw bieli i czerni ;)
ogólnie odcinek taki sobie - nie powalił na kolana, nie było specjalnie napięcia ( z góry mówię, że nie czytałam żadnych spojlerów), wiele rzeczy się ciągnęło przez cały odcinek, myślałam że Big Jim zrobi coś, dzięki czemu jeszcze bardziej będę go nienawidzić, akcja z Julią średnia, końcówka trochę lipna (może dlatego że spodziewałam się jakiegoś mocnego bum, którego nie było). w miarę fajne było pojawienie się "matki" Norrie w lesie, ale pewnie okaże się że to kosmita. no i nie wiem jeszcze czy wrócę do niego za rok - może tak, może nie, kto to wie ;p

ocenił(a) serial na 6

Hehe, Aniu powiem Ci, że ja po namyśle jednak wrócę do serialu za rok - teraz jest okres że nie ma co oglądać, tylko Korra w sumie z ciekawszych produkcji, za rok będzie to samo - więc z nudów obejrzę. Serial nie jest taki zły... i powiedz szczerze, Matka Nory nie skojarzyła Ci się z czarnym dymem? Bo identycznie było w lost xd (Chodzi mi o wątek zmarłego brata Eko, którego ten zobaczył w którymś tam odcinku 3 sezonu - "nie jestem Twoim bratem" xd)

Mam jedynie nadzieję, że sama kopuła nie jest po to by ich chronić :))

użytkownik usunięty
Artemisek

Nie twierdzę, że serial jest zły, po prostu ostatni odcinek nie powalił mnie na kolana - taki przeciętniak :) Teraz kiedy napisałeś o Dymku to o tym pomyślałam, wcześniej jakoś nie miałam takiego skojarzenia :P
A co do tego, że nie ma co ogladać to się nie zgodzę :D - jest takie fajne Sleepy Hollow z bezgłowym gostkiem odcinającym głowy i Ichabodem, niebawem 9 sezon Supernatural, są Pamiętniki Wampirów (ale nie chce mi się oglądać;p), będzie 2 seria MK: Legacy, 3 sezon AHS... jest z czego wybierać ;) Ja co prawda staram się pokończyć "stare" seriale, których jeszcze nie skończyłam i wyłapuję jakieś 1-sezonowe.

użytkownik usunięty
Artemisek

Aaa, i będzie jeszcze OUAT ;)