PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=766475}

Poza czasem

Timeless
2016 - 2018
7,2 6,2 tys. ocen
7,2 10 1 6236
5,3 3 krytyków
Poza czasem
powrót do forum serialu Poza czasem

I jak?
Wiadomo o kontynuacji?
Stacja zamówiła drugi sezon?
Bardzo dobre podwaliny nakreślono w finalnym odcinku, który dość nieprecyzyjnie zamyka nam wątki więc wg mnie są duże szanse.

Cysiek1991

Taa, zrobili profesjonalnego cliffhanfera :)
Aczkolwiek gdyby się zastanowić głębiej to sytuacja tak naprawdę wróciła do normy, została wyzerowana. Zobacz przez cały sezon budowali komplikacje w postaci : odsuwanej od sprawy Agentki Christopher, konwertowanego na złą stronę Masona, ciągle odchodzącego Wyatta, Flynn który prawie wyrżnął w pień Rittenhouse i tu nagle bach.
W jednym odcinku pozamiatali wszystko do zera : Christopher cudownie aresztowała wielu ważniaków z Rittenhouse odsuwając ich od projektu Masona, ten okazał się podwójnym agentem i wrócił nagle jako przyjaciel z nowymi cudownymi opcjami monitoringu wielowymiarowego w pewnym sensie, Wyatt oczywiście naściemniał ale został, Flynn aresztowany tuż przed zwycięstwem a na jego miejsce wskakuje panienka, która pewnie w 2 sezonie zajmie Flynna miejsce i będzie sprawiała takie same problemy jak on. Widać to było w przebłysku Jiyi, że niby nagle cały świat może stać sie ruiną jeśli nasi wielcy bohaterowie go nie uratują :) Doszła matka, która wie więcej niż by się wydawało i dziadek Lucy ze swoją skarbnicą wiedzy.
Tak naprawdę drugi sezon będzie ( jeśli przedłużą ) wyglądał bardzo podobnie, ruda ucieka i knuje z ramienia Rittenhouse, oni ją gonią używając biblioteczki dziadka i magicznego pamiętnika a wszystko we współpracy agentki Christopher i Masona ze swoimi exobajtami z monitoringu.

Nie zmienia to faktu, że bardzo bym chciał aby przedłużyli bo cholernie brakuje mi serialu z podrózami w czasie, szczególnie tak fajnie robionego z tyloma odniesieniami historycznymi oraz do popkultury. Słyszałem, że wisi na włosku bo sporo kosztuje przez te kostiumy co odcinek inne itd. No nic, trzeba trzymać kciuki.

Dehzz

ja odnioslem wrazenie ze ta panienka to wlasnie ten agent Rittenhouse , ktory ma zmienic historie na ich korzysc

i wydaje mi sie ze Jiya bedzie miala wiekszy wplyw na 2 sezon( cos sie jej stalo i moze bedzie sama mogla bez wehikulu sie przenosic , albo jakies wizje bedzie miala bo tam ten most wygladal jakby zniszczony a wiec przyszlosc badz alternatywna rzeczywistoscv

Nazarioxx

Oni tylko chcą byśmy tak myśleli, na tym polegają cliffhangery :) założę się, że w pierwszym odcinku nowego sezonu ( jeśli będzie twu twu ) zbagatelizują te jej wizje albo o nich zapomną i nie bedą sobie scenariusza niepotrzebnie komplikować.
Oglądasz dużo seriali ? Sam wiesz jakie tricki stosują by napędzić hype na nowy sezon.

Dehzz

Ta osoba która na końcu porwała maszynę nie może być agentką Rittenhouse. To podali tak aby zmylić widzów. Prawdopdodobnie będzie robiła coś na wzór flynna. Fajnie byłoby gdyby jednak w tym serialu bardziej rozbudowali wątki podróży w czasie. W tym sezonie mieliśmy trochę ubogą wersję, a jednak w finał moim zdaniem dobrze nakreślił ewentualny 2 sezon. Podróze w przyszłość. Serial mimo wszystko mi się bardzo podobał. Początkowo kompletnie nie przypadł mi gustu. Pierwsze odcinki były jakieś takie niemrawę. Jednak potem zrobili fajny wątek główny, czyli rittenhouse, dodali dość dobre odniesienia historyczne, tego czego mi brakuje to ewidentnego braku większego wpływu na obecne wydarzenia.

piotrek9625

Jak wszystkim, z którymi o tym serialu rozmawiam. Dlatego jest to bardziej klasa B niż coś więcej bo scenariusz jest dość prosty. Gdyby zaczęli go bardziej komplikować i zapętlili się w sieć zmian teraźniejszości to armia scenarzystów by nie wystarczyła by wszystko to ogarnąć logicznie. Podróże w czasie to niełatwa sprawa :) Weźmy choćby Terminator Genisys. Trochę tylko skomplikowali temporalny mindfu-ck i od razu fala hejtów poszła bo przeciętny Kowalski nie zrozumiał o co chodzi.
Niestety, jesteśmy ograniczeni prostą widownią, bez której ten serial umrze bo jest nas za mało :/

Miałem to samo wrażenie, początek dość lajtowy, fajne odniesienia historyczne, mega mi tego brakowało w filmach. Gdy wszedł Rittenhouse zaczęło się jeszcze ciekawiej. Wątki tajnych elit są mega na czasie. Nazwa "wcale" się nie kojarzy z rodziną Rothschild :)

Patrząc jednakże na cały sezon z góry, widać proste schematy, które się powtarzają.
- Udaremniane próby zmian historii przez czarny charakter, który jednak ma też uczucia i pewne usprawiedliwienie
- Szlachetna ekipa w pościgu, przeżywająca każdą niemoralną decyzję, z masą problemów własnych, które rzadko są ważniejsze od misji głównej
- Tajna organizacja, stąpająca wszystkim po piętach, osiągająca coraz więcej w trakcie sezonu by na koniec zostać gromko pokonaną
- Podczas podróży zawsze spotykają jakieś ikony historii, które przy dobrych wiatrach dokonają nic nie znaczących zmian w teraźniejszości ( nowy odcinek Bonda, nazwa szkoły imieniem Lucy itd )
- Zawsze palną jakieś odwołanie do popkultury
- Mason, Christopher i im podobni pomocnicy z teraźniejszości tracą wraz z sezonem swe pozytywne stanowiska lub są mocno ograniczani tudzież nielubiani przez widzów by na sam koniec zostać odczarowanymi aby ze spokojem ducha wejść w nowy sezon, tam pewnie historia zacznie się powtarzać :) Ilość twistów musi się zgadzać.

Dehzz

Przydałoby mi się odniesienia do większej ilości postaci. Np czemu kartka wyatta nie doszła do jego żony, powrót bohaterów, którzy już występowali itp

Cysiek1991

serial pod koniec miał fatalną oglądalność, więc cud może go uratować, 3 mln w poniedziałek wieczorem, kiedy to Blindspot czy Blacklist miały po 6-8 mln co odcinek, gdyby nie ta koncowka to jakoś bym anulację zaakceptował, a tak pozostanie bez zakończenia. Dobre było zachowanie matki, która mówiła że Ją i Rittenhouse nie obchodzi jakaś głupia dziewucha, o której nic nie wiedzą oraz nie pozwolą aby ona zachorowała.

ocenił(a) serial na 3
Cysiek1991

ja jakos nie widze szans na drugi sezon serial slaby jak dla mnie ,i zagrozony anulacja ,no ale si eokaze gdzies pewnie z aniedlugo pod koniec ramowki pewnie maj

Mar_28

Miałeś przystawionego gnata do skroni gdy to pisałeś?