PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=684445}

Pozostawieni

The Leftovers
2014 - 2017
7,4 23 tys. ocen
7,4 10 1 22841
8,4 18 krytyków
Pozostawieni
powrót do forum serialu Pozostawieni

Ten serial mógłby być pierwszym serialem z oceną 10 ode mnie. Wysoki poziom seriali HBO, poziom wyznaczony przez Grę o Tron, Zakazane Imperium, Soprano i wiele więcej został jeszcze podniesiony wyżej. 1 sezon dla mnie na 8, 2 na 10, 3 na 9. Średnio wyszło na 9.

Największą pretensję mam o brak odpowiedzi na niektóre pytania, a jest ich cała masa (poruszane to już jest też na forum). Najważniejsze pytanie na całe szczęście zostało udzielone, lepiej niż w Lost

Moje pytania:
1. W 1 sezonie ten mały czarny miał być jakimś mesjaszem czy jakoś tak. Był cały wątek tej kobiety w ciąży i tego jak jest on ważny. W 2 sezonie był obecny, a w 3 oddany i ANI SŁOWA wyjaśnienia

2. Niby dusze czy jakieś cienie ludzi, którzy odeszli mieli wcielać się w psy (sezon 1). W 3 jest niby powiedziane, że to był wariat, ale jest też scena jak pies bierze kanapkę

3. I teraz najważniejsze - jaka jest zależność między całym wątkiem Kevina i jego ojca z głosami, zmartwychwstaniem, duchem Patti, a główną sprawą zniknięcia ?
Jeśli to nie jest w żaden sposób powiązane - Kevin po prostu akurat kiedy zniknęło 2% zaczął słyszeć głosy, a potem sobie umierał i się odradzał i to był świat duchów nie związany z tym alternatywnym, o którym mówiła Nora to jest BEZ SENSU. Bo ja od 1 sezonu liczyłem, że to jest powiązane. Zresztą jaka jest zależność między tym, że w świecie duchów wybuchła wojna atomowa i jednocześnie nasz świat został ocalony ?

4. Co oznaczają dwa pierwsze odcinki sezonu 2 i 3 ?

Podsumowując wydaje mi się, że nawalili scenarzyści, a właściwie koncepcja. W 1 i 2 sezonie nie myślano o zakończeniu na 3 sezonie. Przecież wędrówka Nory do 2 świata to byłby rewelacyjny materiał na cały sezon. No i te wątki nie po zakańczane...

Dlaczego tak świetny, tak perfekcyjnie zagrany serial tak się skończył ? Tam były role oskarowe, wymiatające wszystko. I ta muzyka... Choćby z tego powodu mogli to arcydzieło kontynuować, a je obcięli co jeszcze odbiło się na spójności.

Miesza mi się podziw i rozczarowanie na przemian jak wspomnę ten serial. W 2 sezonie były takie odcinki, że pół nocy o tym myślałem i nie mogłem zasnąć, a wierzcie mi obejrzałem wiele filmów i seriali w swoim życiu ok 5000

ocenił(a) serial na 9
hubio

Ten serial nie jest po to, by dawać Ci odpowiedzi.

użytkownik usunięty
frojd1978

Odpowiedź na główne pytanie, z tym całym zniknięcie nie mogła się pojawić. Ale - jest taka zasada scenopisarstwa, jeśli wieszasz w pierwszej scenie dubeltówkę na ścianie - to powinna ona w końcowych scenach wypalić. Albo inaczej PAYOFF po budowaniu danych scen. Więc o ile zgadzam się że serial nie powinien odpowiadać na to najważniejsze w filmie pytanie, ale cała masa wątków pomniejszych to już niestety takie strzelby niewypały/niespełnione obietnice/luki fabularne.
Mieszane mam odczucia wobec tego serialu, są w nim rzeczy które zachwycają, ale w ogólnym rozrachunku za dużo wg mnie tu tanich chwytów, i wątków dodanych tylko dla hecy (żeby pobawić się emocjami widza a nie opowiedzieć spójną historię). Weźmy np ostatni odcinek, w którym 3/4 Kevin ściemnia Norę o tym jak ją odnalazł - choć nie ma to żadnego sensu fabularnego - jest tylko po to żebyśmy jako widzowie zastanawiali się na co właściwie patrzymy, wątek dziadka Micheala, wypicia trucizny - najmocniejsza scena i punkt zwrotny serialu który jakby tak spojrzeć na chłodno nie ma żadnego sensu..