PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=684445}

Pozostawieni

The Leftovers
2014 - 2017
7,4 23 tys. ocen
7,4 10 1 22729
8,4 18 krytyków
Pozostawieni
powrót do forum serialu Pozostawieni

Arcydzieło

ocenił(a) serial na 10

Serial oceniam jako absolutne arcydzieło. Fenomenalna, łamiące serce muzyka. Wybitne aktorstwo. niesamowita historia, która rozdziera serce, uderza w najczulsze punkty, by ostatecznie - na samym końcu przynieść nam odkupienie. Warto zaznaczyć, że nie jest to serial o tym, o czym wydaje się być- co się wydarzyło z tymi, którzy zniknęli, jakie jest rozwiązanie niesamowitej zagadki. Tak, w dosłownie ostatnich minutach finału dostajemy wyjaśnienie co się stało, gdzie się wszyscy podziali. To jednak opowieść o tym, jak ludzie radzą sobie z niewytłumaczalnym cierpieniem i stratą, czym jest wiara i obłęd, jak oszukuje nas nasza własna psychika, jak znaleźć sens, gdy zupełnie go brak - to właśnie opowieść o tych "pozostawionych". A także przepiękna przypowieść o miłości. Nie wszystko zostaje wyjaśnione, główna zagadka - owszem, ale wiele rzeczy jest czysto symbolicznych lub zostawionych do osobistej interpretacji widza. Temat Boga i wiary przewija się przez całą opowieść, jest jednym z jej kluczowych wątków - i to widz musi sobie odpowiedzieć jak interpretuje wszystko, co się wydarzyło. Jestem zachwycona, naprawdę od lat nie widziałam nic, co by mnie tak poruszyło, jak ten serial.

ocenił(a) serial na 10
dudusia2208

Po Twoim komentarzu i emocjami związanymi z serialem od razu chce do niego wracać, bo pozostawił mnie z identycznymi odczuciami. Arcydzieło.

ocenił(a) serial na 10
ViPKiNG

Dzięki, fajnie jest wiedzieć, że gdzieś tam po drugiej stronie ekranu, ktoś inny dzieli z Tobą te same wielkie emocje do jakiegoś wybitnego w swojej kategorii dzieła kultury ;)

ocenił(a) serial na 10
dudusia2208

Wczoraj akurat był 14 października, idealny moment aby po dwóch latach zasiąść trzeci raz i zacząć tą epicką historię od nowa od miasteczka Mapletwon, po Miracle kończąc w Australii. Zaczynając ponownie z dużym optymizmem zacząć szorować po dnie psychicznie i w nostalgii zakończyć po raz kolejny ten genialny serial. Jedynie czego nie brakuje w takich odstępach czasu to Maxa Richtera bo tego słucham średnio co drugi tydzień od iluś lat i to się chyba nigdy nie znudzi :)

dudusia2208

"Warto zaznaczyć, że nie jest to serial o tym, o czym wydaje się być- co się wydarzyło z tymi, którzy zniknęli, jakie jest rozwiązanie niesamowitej zagadki. "

"To jednak opowieść o tym, jak ludzie radzą sobie z niewytłumaczalnym cierpieniem i stratą, "

eh szukam sobie serialu i właśnie taki opis mnie odstrasza