Serial oceniam jako absolutne arcydzieło. Fenomenalna, łamiące serce muzyka. Wybitne aktorstwo. niesamowita historia, która rozdziera serce, uderza w najczulsze punkty, by ostatecznie - na samym końcu przynieść nam odkupienie. Warto zaznaczyć, że nie jest to serial o tym, o czym wydaje się być- co się wydarzyło z tymi, którzy zniknęli, jakie jest rozwiązanie niesamowitej zagadki. Tak, w dosłownie ostatnich minutach finału dostajemy wyjaśnienie co się stało, gdzie się wszyscy podziali. To jednak opowieść o tym, jak ludzie radzą sobie z niewytłumaczalnym cierpieniem i stratą, czym jest wiara i obłęd, jak oszukuje nas nasza własna psychika, jak znaleźć sens, gdy zupełnie go brak - to właśnie opowieść o tych "pozostawionych". A także przepiękna przypowieść o miłości. Nie wszystko zostaje wyjaśnione, główna zagadka - owszem, ale wiele rzeczy jest czysto symbolicznych lub zostawionych do osobistej interpretacji widza. Temat Boga i wiary przewija się przez całą opowieść, jest jednym z jej kluczowych wątków - i to widz musi sobie odpowiedzieć jak interpretuje wszystko, co się wydarzyło. Jestem zachwycona, naprawdę od lat nie widziałam nic, co by mnie tak poruszyło, jak ten serial.
Po Twoim komentarzu i emocjami związanymi z serialem od razu chce do niego wracać, bo pozostawił mnie z identycznymi odczuciami. Arcydzieło.
Dzięki, fajnie jest wiedzieć, że gdzieś tam po drugiej stronie ekranu, ktoś inny dzieli z Tobą te same wielkie emocje do jakiegoś wybitnego w swojej kategorii dzieła kultury ;)
Wczoraj akurat był 14 października, idealny moment aby po dwóch latach zasiąść trzeci raz i zacząć tą epicką historię od nowa od miasteczka Mapletwon, po Miracle kończąc w Australii. Zaczynając ponownie z dużym optymizmem zacząć szorować po dnie psychicznie i w nostalgii zakończyć po raz kolejny ten genialny serial. Jedynie czego nie brakuje w takich odstępach czasu to Maxa Richtera bo tego słucham średnio co drugi tydzień od iluś lat i to się chyba nigdy nie znudzi :)
"Warto zaznaczyć, że nie jest to serial o tym, o czym wydaje się być- co się wydarzyło z tymi, którzy zniknęli, jakie jest rozwiązanie niesamowitej zagadki. "
"To jednak opowieść o tym, jak ludzie radzą sobie z niewytłumaczalnym cierpieniem i stratą, "
eh szukam sobie serialu i właśnie taki opis mnie odstrasza