Ciekawe czy kiedyś powstanie spin off. Na długo przed odkryciem Pozostawionych czytałem Przywróconych. Jeśli chodzi o temat, to idealne przeciwieństwo, mianowicie pewnego dnia, powracają do żywych umarli. Rodzice, którzy wiele lat temu stracili dziecko w wypadku, budzą się pewnego dnia i w dawnym pokoju dziecinnym spotykają swojego syna, jakby czas stanął w miejscu. Świat ogarnia panika. Kim są, skąd przybyli, na jak długo... Podobne pytania... Te dwie historie mimo różnego podejścia pokazują, że w skrajnie różnych sytuacjach, schematy postępowania, emocje, które nami targają są bardzo różne. W końcu chyba każdy z nas jest takim Pozostawionym i każdy z nas staje oko w oko z demonami przeszłości - Przywróconymi.
Warto przeczytać. Ważniejsze od tego co napisane, jest to co przemyślane, poza fabułą. Nie jest to litera najwyższych lotów, czyta się lekko.
Również czytałam tą książkę. I powiem, że dała do myślenia. Idealna do przeczytania w luźny weekend.
Taki serial istnieje, nazywa się "The returnded". Znajdziesz go na NETFLIXIE. Powstał 1 sezon. Całkiem fajny, ale jak dla mnie za mało dopracowany :) A Pozostawieni to jest majstersztyk :) Czekam na finał choć jeśli wszyscy przeżyją i życie będzie toczyć się dalej będę zawiedziona.
O patrz, nie podejrzewałem :) Czytając recenzję skłaniam się bardziej ku pierwowzorowi z Francji "Les Revenants", choć nie jest to ekranizacja książki, a jedynie zbieżność motywu :) Chętnie obejrzę :) Dziękuję za wskazówki, pozdrawiam