PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=684445}

Pozostawieni

The Leftovers
2014 - 2017
7,4 23 tys. ocen
7,4 10 1 22729
8,4 18 krytyków
Pozostawieni
powrót do forum serialu Pozostawieni

S03E03

ocenił(a) serial na 9

Wkoncu ciary na całym ciele jak podczas kilku wybitnych odcinków poprzednich sezonów...
Końcówka odcinka świetna no i zapowiedź 4 odcinka wróży kapitalny odcinek

ocenił(a) serial na 9
GTA5pl

Sory za nadużywanie słowa odcinek ale jestem świeżo po emisji:)

ocenił(a) serial na 10
GTA5pl

Odcinek perfekcyjny :D pewnie jak sie spotka ojciec z kevinem to wyjaśni sie jak porozumiewali sie oni przez telewizor w hotelu :D

ocenił(a) serial na 10
mateuszz27

Wspaniały odcinek, prawda! Cudowna, bezkresna Australia. Coraz bardziej dosłowne nawiązania do Biblii. Scott Glenn wspaniały, podobnie aktorka wcielająca się w postać Grace.

Co ciekawe, ten narkotyk, który zażywa Kevin Sr zanim budzi się w hotelu w Perth nazywa się Językiem Boga. Kevin twierdzi, że owszem, odpłynął na dwa tygodnie, zobaczył kurczaka, nie wiem, co się działo, ale z całą pewnością nie rozmawiał z Bogiem. Bo nie pamiętam, że rozmawiał z Kevinem Jr? Czy to kolejna aluzja, że Kevin Jr faktycznie jest nowym Zbawicielem, Jezusem, Mesjaszem?

A poza tym, co jest z Mattem? Bo coś się dzieje, prawda? Odbiera połączenie od Kevina Sr pocąc się, gorączkując. W poprzednim odcinku była krew z nosa. Jak myślicie?

ocenił(a) serial na 10
cleteChiclete

Oczywiście miało być : "nie wie, co się działo" i "Bo nie pamięta" zamiast pierwszej os. liczby poj. To nie ja nie wiem i nie ja nie pamiętam :P

ocenił(a) serial na 10
cleteChiclete

Wiem ze bedzie ciezko przeboleć przez ostatnie odcinki :(. Ale przyznaj, przekleństwa wydobywają sie z ust ojca kevina to poezja :D on jest niesamowitym aktorem.

ocenił(a) serial na 10
mateuszz27

Haha, tak! Kevin Sr jest... soczysty :)

ocenił(a) serial na 10
cleteChiclete

Dokładnie ,, nierozmawial z Bogiem,, ale rozmawiał przez telewizor z kevinem. Tu jest cos na rzeczy :D

cleteChiclete

Scott Glenn jest niesamowity, sprawił że większość aktorów którzy dostali Oscara w ostatnich latach nie są godni mu butów czyścić, szkoda że to ostatni sezon :{

mateuszz27

Rozumiem że to porozumiewanie się przez tv to nie jest wyjaśnione? Sam już nie wiem...
Jak ojciec Kevina zaczął opowiadać o tym halucynogenie to wszystko wskazywało na to że opowiada właśnie o tej sytuacji...
hotel, płonący materac, włączony tv... na koniec oczekiwałem zdania że gadał z synem a on wyskakuje z jakimś kurczakiem "?" na dodatek na wstępie odcinka pokazana jest ta scena co wskazywało by na to że w tym odcinku wyjaśnią to i owo.
Jak tu rozumieć tego chickena? :)

ocenił(a) serial na 10
marcin021m

tak, to na pewno było wtedy, kiedy Kevin Sr był pod wpływem halucynogenu (Języka Boga). Z tego, co Kevin Sr mówił Chrisowi wynika, że albo nie pamięta on, że rozmawiał z Bogiem (przepraszam, Kevinem Jr :P ), bo ogólnie nic nie pamięta z tamtego okresu (jak wspomina, ma zanik pamięci obejmujący te dwa tygodnie) albo nie chciał Chrisowi o tym mówić. Nie wiem dlaczego, ale obstawiam, że jednak nie pamięta. A to porozumiewanie się przez telewizor... nie wiem, czy scenarzyści wyjaśnią nam to inaczej, niż halucynogen (przenosiny w świat urojeń, metafizyki) + obrządki Aborygenów (ponadnaturalne doświadczenie, kontakt z duchami, z życiem po życiu) ze strony Kevina Sr plus śmierć Kevina Jr (kontakt ze światem żywych za pośrednictwem medium (tutaj dosłownie - media, telewizor). Zobaczymy.

Chyba wszyscy spodziewaliśmy się, że w opowieści Kevina Sr pojawi się właśnie nawiązanie do tej rozmowy z synem, a pojawił się chicken Tony :) Może to taki trochę comic relief, podkreślający jednocześnie tę zabobonną wiarę Kevina Sr w to, że znakiem, symbolem mającym doprowadzić do celu może być dosłownie WSZYSTKO.

cleteChiclete

Mam nadzieję że jak dojdzie do spotkania obu Panów to jakoś bardziej to wyjaśnią :)

ocenił(a) serial na 8
cleteChiclete

Kurczak Tony był dla mnie perełką odcinka.
Cała ta australijska historia Kevina Seniora to dla mnie błądzenie umysłu, który stracił oparcie w nauce i wiedzy powszechnej. Gdy ludzie mogą rozpłynąć się w powietrzu, to znaczy, że wszystko jest możliwe, w tym najstraszniejszym z sensów. I jakaż jest twoja tarcza przeciw włóczni złego, człowieku? Kurczak Tony, kartka wyrwana z rękopisu, sekta palaczy, wiara w nowych mesjaszy, cokolwiek jest pod ręką.
Pod koniec, gdy bohaterowie wymieniali się historiami, przez chwilę miałam nadzieję, że Kevin Senior słysząc i WIEDZĄC, że jego wybawczyni szuka pociechy w nieistniejących znakach, sam zrozumie, że goni za cieniem. A jednak nie.
A może?

ocenił(a) serial na 8
GTA5pl

Super odcinek i ta dobrana perfekcyjnie muzyka :)
Scott Glenn daje radę.
Biedny Chris ;-D

ocenił(a) serial na 7
GTA5pl

Płonący garbus i samobójca - scena zacytowana z Walkabout z 1971.

ocenił(a) serial na 10
santadog

O co w niej chodziło ?

ocenił(a) serial na 10
mateuszz27

Nie znam sceny z Walkabout, ale w The Leftovers wydaje mi się to nawiązaniem do sytuacji wyboru, w której zostanie postawiony Kevin Sr - facet, który się spalił, pytał : Czy zabiłbyś dziecko, wiedząc, że tym samym wyleczysz raka? I Kevin Sr odpowiada, że nie. Ale czy właśnie nie będzie on próbował poświęcić własnego dziecka, Kevina Jr, by zapobiec potopowi, w którego nadejście tak bardzo wierzy, by porozmawiać raz jeszcze z tym Aborygenem, którego piosenki potrzebuje albo by dać Grace możliwość rozmowy z dziećmi?

ocenił(a) serial na 10
cleteChiclete

O jezu to moze o to chodzic. Ciekawe co sie stanie z kevinem.

cleteChiclete

Tymczasem postawiony przed takim wyborem Kevin Jr, w ósmym odcinku drugiej serii, poświęca małą Patti, żeby wyleczyć raka... :)

ocenił(a) serial na 10
SooSeK

Prawda! Różnica taka, że Kevin Jr leczy raka osobistego, Kevin Sr globalnego ;)

ocenił(a) serial na 7
mateuszz27

W trailerze widac troche ta scene. Ojciec z dziecmi przyjezdza na pustynie na piknik i nagle zaczyna do nich strzelac. Potem podpala samochod i sie zabija.

https://www.youtube.com/watch?v=pyMSzeXI5NE

Czy w Pozostawionych ta scena ma jakis sens? Nie wiem. Mysle, ze scenarzysci dobrze sie bawia i puszczaja co chwila oko do widza. Caly ten odcinek mocno w klimacie Walkabout i Ostatniej fali (1977).

ocenił(a) serial na 10
santadog

Faktycznie, nawet garbusik jest! Nie znam filmu, więc nie podejmuję się oceniać, czy nawiązanie jest zamierzone (zapewne tak) i ma jakiś głębszy sens (bez znajomości fabuły nie mnie zgadywać), ale w Pozostawionych stawiałabym jednak na to, że scena ma znaczenie (poza oczywiście podkreśleniem absurdu sytuacji, w jakiej znajdujemy się razem z Kevinem Sr) - moja interpretacja powyżej. A że scenarzyści dobrze się bawią, to na pewno. Kurczak Tony jest tego najlepszym przykładem :D

ocenił(a) serial na 10
cleteChiclete

Wiedziałaś zwiastun 4 odcinka ? Ahhhh piękny :)

ocenił(a) serial na 9
santadog

Tez na duzo rzeczy nie zwracamy uwagi, jak z kobietami w samochodzie w 1x09, tak samo chyba w 2x01 ktos sluchal w radiu audycji gdzie mowili o gosciu ktory zmartwychwstal i twierdzil ze byl w hotelu. Wczoraj na forum zwiazanyn z serialem ze te trzy miasteczka z kazdego sezonu sa na mapie w idealnej lini..

ocenił(a) serial na 10
sayid jarrah

Jestem ciekawa, czy nam wyjaśnią scenarzyści, co te panie robiły w Mapelton w sezonie pierwszym - bo jednak nie, nie szukały już wtedy Mesjasza (Grace dowiaduje się o Kevinie Jr Jezusie dopiero spotkawszy seniora). A mi się jeszcze skojarzyło to ukąszenie Kevina Sr przez tego australijskiego węża z otwarciem drugiego sezonu (tę matkę z niemowlakiem wybierającą ptakom jajka też ukąsił wąż i jego jad ją zabił, pamiętacie?).

cleteChiclete

Przyjrzyj się dobrze, to nie są te same postacie, grane są przez inne aktorki.

ocenił(a) serial na 10
sayid jarrah

@sayidjarrah 'te trzy miasteczka z kazdego sezonu sa na mapie w idealnej lini" - nie bardzo rozumiem... że Mapelton (Nowy Jork), Jarden (Texas) i Perth (Australia) są w jednej linii? Nijak nie są...

ocenił(a) serial na 10
cleteChiclete

ach... chyba że Sydney (albo jakaś mieścina na wschodnim wybrzeżu Australii) - wtedy może faktycznie... Bo gdzie w Australii jest teraz Kevin Sr?

ocenił(a) serial na 9
cleteChiclete

https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/fr/cp0/e15/q65/18237796_102125436 35524327_5561994783974081812_o.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9&oh=db9f0bfe8a7c45a035fa2ff87 4ce3b35&oe=5976C39B

ocenił(a) serial na 9
GTA5pl

A ja od wczoraj szukam swojej szczęki, tak mi opadła po tym 3odc.

ocenił(a) serial na 10
GTA5pl

Mnóstwo smaczków + niesamowity Scott Glen. Z resztą każdy odcinek poświęcony tylko jednej osobie w tym serialu to jest mistrzostwo po prostu.

Przyjmijmy nazwy postaci dla obu Garvey'ów. Młody - Kevin, Stary - Garvey a będzie łatwiej i czytelniej.

* Garvey w którymś momencie mówi do Christofera Sundey'a "Specjalnie pojechałem do Sydney bo nie mogłem odpuścić opery i symfoni Verdiego". Owa symfonia to; Giuseppe Verdi - Nabucco, Act III - Va Pensiero, Sull'ali Dorate którą jak dobrze pamiętamy to muzyka z Hotelu kiedy tam Kevin wojował w finale drugiego sezonu.Później Garvey dostaje pytanie "Czy chce zobaczyć Boga". Można przyjąć, że Garvy zażył jakieś ścierwo od hipisa a Kevin został otruty i stąd ich "połączenie w tv" tylko skąd wymyślił Chickena Tonego tego nie wie nikt.

* Christofer Sobota - to jest ten sam aktor co grał w tym filmie, któremu poświęcony jest spalony garbus. Walkabout z 71 roku.

* Na tej farmie, gdzie Garvey leżakował i w pewnym momencie wstał z łoża, wychodząc natrafił na kilkorga ludzi budujących kościół. Teoria brzmi w ten sposób, że to były właśnie te adoptowane dzieci Grace. Pytanie Garvey'a "Wiecie, czy Sundey żyje?" Odpowiadają bez chwili zastanowienia, że nie żyje. Można przypuszczać, że i oni byli "z innego świata". Na farmie Grace'a poza nią samą nikogo więcej nie ma, oprócz 3 koleżanek z historii topienia innego Kevina.

Ostatnia scena z Grace, chyba najlepsza póki co w tym sezonie. Potężna dawka emocji.

Mnie z kolei najbardziej ciekawi historia nagrania z Niagary, też chyba z 71ego roku(?) gdy stary Garvey zatrzymał deszcz recytując piosenkę dla dzieci. Tu też była moc. I druga sprawa, jak stary wpadł w furię po zapoznaniu się z Biblią Matta.

PS. Popularność tego serialu u nas w Polsce a za granicą to jest coś niemożliwego po prostu.. To nawet widać po tym forum, gdzie 30 postów nie idzie zebrać do danego odcinka. Ludzie nie wiedzą co tracą. True Detective'a cały świat rozkminiał, a tutaj mamy przypadek że cały świat to robi a tylko w Polsce garstka fanów. Chyba, że jest jakieś inne forum, o którym nie mam pojęcia w co wątpię.

ocenił(a) serial na 7
HighRisk

Hej.Ja to az sobie wykupilam dzia HBO GO za 20 zl miesiecznie zeby miec szybki dostep do odcinkow :-P...3 odcinek ogladalam dwa razy co mi siw nigdy nie zdarzylo...jest moc.Od razu skumalam ze Kevin widzial dzieci Grace budujace "arke" jak tylko ogladal te albumy.Czyli in tez ma jakies nadprzyrodzone moce???
Mam nadzieje ze serial nie skonczy sie jak Lost-z masa niedopkwiedzeń i wymyslonym na sile durnym zakonczeniem :-(.Wierze w Leftovers! :-)

ocenił(a) serial na 10
Aleksandra_Olsztyn

Właśnie moge wiedzieć jak wykupilas to ? Bo tez chciałbym zakupić hbo go.

ocenił(a) serial na 10
Aleksandra_Olsztyn

Czemu dałaś tylko 5 temu serialowi :O? On jest genialny ;d

ocenił(a) serial na 7
ArisG7

Już się poprawiłam! :P to była jakaś smiertelna pomyłka :P
Dostałam info on Vectry na maila,że jest promo za 20 zł miesiecznie. Musicie zadzownić do Waszej kablówki i zapytać. Powiem,że super sprawa, bo nie dość ,że są kanały HBO w tv, to jeszcze w VOD mam pakiet BO i sa tam różne filmy i seriale :) nie wspomne już o BO Go na kompie.

ArisG7

Najlepszy

ocenił(a) serial na 9
HighRisk

Nagranie na kasecie jest z 81 roku. W 71 urodził się Kevin jr. co widać w paszporcie na lotnisku w s03e04.
P.S. Serial genialny!

ocenił(a) serial na 9
GTA5pl

Myślicie, że "nieśmiertelność" Kevina ma coś związanego z jego życzeniem, które pomyślał, gdy umierał Wayne?

ocenił(a) serial na 10
marymagdalene96

Całkiem możliwe :)

marymagdalene96

Świetne pytanie! Też się nad tym ostatnio zastanawiałam. Szkoda, że nie wiemy, o co Kevin poprosił (o ile poprosił) Wayne'a. Ciekawe, czy w książce jest na ten temat mowa. Ktoś czytał? Ja wciąż przymierzam się do lektury.

ocenił(a) serial na 10
izaczek_ona

Wogole kim był wayne. Mam wrażenie ze ktos arcywazny w tej historii. Oby wyjaśnili to przed końcem sezonu 3.