Niesamowity klimat, strasznie depresyjnie. Swietny soundtrack. Dużo nudnych momentów, co nie zmienia faktu, że czekam na drugi sezon. Mimo dość ciekawego pomysłu na fabułę, nie czekam wcale na rozwikłanie zagadki, jestem w stu procentach skupiony wyłącznie na tym co odczuwają bohaterowie.
Polecam.
już sama czołówka filmu przypomina mi obrazy boscha, ... 'ogórd rozkoszy ziemskich', postacie są karykaturalne, w dziwnych pozach, jak u boscha -wynaturzone i takie sa też postacie filmu, rzeczywistość na opak, jakby w krzywym zwierciadle, wizja świata lub kierunku jego rozwoju autora potem reżysera sfilmowanej książki na pewno nie jest optymistyczna...unowocześnione piekło- okrucieństwo mieszkańców miasteczka przeplatane głupotą, w wątpliwym kontrapunkcie do wybielonej wersji rzeczywistości 'sekty', która nie daje żadnej sensownej alternatywy, tylko kolejną karykaturę: 'biel stroju+permanentne palenie jako wyraz 'wiary' i milczenie nic nie wnoszą przy absurdzie całokształtu sekciarskich zachowań, raczej pogłębia to wrażenie upadku ludzkości czy w ogóle cywilizacji homo sapiens jako istot wyższych (czy też psy, jelenie grasujące po miasteczku).
no ale dopiero się zabrałam za serial, zobaczymy, co dalej...