Prawo ulicy

The Wire
2002 - 2008
8,5 41 tys. ocen
8,5 10 1 40745
9,4 29 krytyków
Prawo ulicy
powrót do forum serialu Prawo ulicy
ocenił(a) serial na 8
miko1356

Serial jest bardzo wysoko w rankingu. Zobacz sobie np: takie seriale jak The Shield, które jest na 73 miejscu albo Oz - 134 miejsce. Te seriale są dopiero nisko. The Wire moim zdaniem jest na idealnym jak na siebie miejscu. Ani wyżej, ani niżej. 14 miejsce to dobra pozycja dla tego serialu.

ocenił(a) serial na 10
mucka77777

Ale gra o tron jest pierwsza, a The Wire jest napewno o wiele lepszym serialem.

ocenił(a) serial na 8
miko1356

nie wiem, nie widziałem gry o tron, najpierw chcę książkę przeczytać. Ale zawsze się znajdzie takie coś, że lepszy serial jest o wiele dalej od słabszego od siebie zobacz sobie np: Pamiętniki wampirów przed the shield, oz, carnivale. Nieporozumienie. Albo jak poznałem waszą matkę przed Dexterem, Breaking bad, Soprano, Sons of anarchy, Spartacusem.

ocenił(a) serial na 10
mucka77777

Racje, ja jednak nadal uważam, że zasługuje na pierwsze miejsce.

ocenił(a) serial na 8
miko1356

Moim zdaniem nie zasługuje. The wire jest serialem bardzo dobrym, ale często był nudny. Wg mnie zbyt dużo było o polityce, a to mi bardzo przeszkadzało, bo nie znoszę polityki. Przy the wire czasem się nudziłem, czasem przez parę odcinków nie działo się nic godnego uwagi. Wolę takie seriale jak: Oz, The shield, Soprano, Breaking Bad, Sons Of Anarchy, Dexter. Te seriale ogląda się z zapartym tchem, w każdym odcinku jest coś powalającego., są wciągające strasznie. Moim zdaniem właśnie to jest przepis na genialny serial: musi być wciągający, nieprzewidywalny, serial, którego się ogląda z wielkimi emocjami i napięciem. A w The wire nie było tych czynników. Każdy sądzi, że The wire jest najlepszym serialem wszech czasów, bo ma dobra fabułę i jest realistyczny. Ja się z tym nie zgadzam./

ocenił(a) serial na 10
mucka77777

Był nudny!? Też tak na początku sądziłem, lecz to jest nieprawda on przygotowywał nas na to co, co miało za chwilę powalić na kolana. Dexter?! WTF? Od 5 sezonu Dexter jest takim samym kiczem, jak house, od 6, naciągana fabuła itp. The Wire jest jak najbardziej nieprzewidywalny i wciągający, jednak to nie jest serial dla każdego.

ocenił(a) serial na 8
miko1356

Dexter, owszem miał dwa gorsze sezony. ale nie zapominaj że sezony 1-4 to był majstersztyk. Naciągana fabułA? Większość seriali ma dosyć naciągana fabułę. Może dobrze mówisz, Że The Wire to nie jest serial dla każdego. Mi się podobał, ale mnie nie porwał.

ocenił(a) serial na 10
mucka77777

3 sezon był dosyć słaby jak na 1,2,4. Ja, to oceniam tak: Sezon 1 10/10, Sezon 2 9.5/10, Sezon 3 8/10, Sezon 4 10/10, Sezon 5 6.5/10, Sezon 6 7/10, średnia 8.5, czyli naciągane 9. I mam nadzieje, że Dex nie zejdzie niżej, tylko niech te dwa ostatnie sezony były na min. poziomie 3. Chodzi mi o to, że w Dexterze, jest dużo w (6 bardzo dużo) nielogicznych zdarzeń, które mocno osłabiły serial.

miko1356

Sobie Breaking Bad poogladaj ;) Wg mnie najlepszy serial w historii TV :) Jest trudny i niektorzy nie moga wylapac swietnych zagran w tym serialu, ale jak sie go rozumie to jest to majstersztyk :]

ocenił(a) serial na 10
dawid1420

Oglądam jestem na bieżąco. Racja, jest to jeden z lepszych seriali jaki widziałem :)

ocenił(a) serial na 10
miko1356

Miko, a propos wypowiedzi że house i dexter naciągany, a powiedz mi co nie jest naciągane w takich serialach. Przecież tego się od nich oczekuje. Dosyć mamy prawdziwego życia dookoła, więc oglądamy seriale, filmy, po to by trochę tego naciągniętego świata zobaczyc :).

ocenił(a) serial na 10
kyudo4

Każdy serial/film jest jakoś naciągany, czasem nawet dokument. Niektóre bardziej, niektóre mniej. Jednak nie oszukujmy się, 5 i 6 sezon Dexa był baaardzo naciągany, a House 7 i 8 zrobił się nudny. Jednak sam jestem fanem tych seriali, lecz wkurza mnie jak się je tak bezczelnie niszczy przez twórców.

ocenił(a) serial na 10
miko1356

Cóż. Przecież to wszystko jest robione dla pieniędzy, więc co innego oczekiwać mamy od nich. Mogli by ciągnąć to w nieskończoność. Dobrze że Kompania Braci jest o wojnie to nie mogli niestety niczego nowe pociągnąć :P

ocenił(a) serial na 10
miko1356

Odpowiedź jest banalnie prosta - polscy widzowie tak naprawdę z seriali znają tylko House'a, Dextera, sitcomy, Grę o tron, wszelakie gówna od stacji CW jak Plotkara czy Pamiętniki wampirów i niegdyś Prison Break'a i Lost.
Takie seriale jak The Wire, The Shield, The Sopranos, Six Feet Under (zobacz dopiero gdzie to jest - poza 100), Carnivale itp. nie są znane, polska publiczność przyzwyczaiła się do wyżej wymienionych seriali i są nastawieni na prostą, szybką i niezbyt ambitną akcję, dostaną serial jeden z tych co wymieniłem i ich to po prostu nudzi. A to nie są seriale, które się ocenia po 2/3 odcinkach gdzieś wyrwanych z kontekstu i lecą takie 4,5,6 i średnia przy tym spada. Proste! Już i tak dobrze, że The Wire jest już 11, więc jeśli interesują Cię te filmwebowe rankingi to powinieneś się tym miejscem cieszyć, bo wyżej nie będzie.

ocenił(a) serial na 10
Pauleta

Długo siedzę na fw i jakoś się nim nie przejmuję, ale powinno być minimum w pierwszej 5.

miko1356

Dokładnie, to samo chciałem powiedzieć :) Ale...biorąc pod uwagę fakt, że gusta ludzkie są bardzo odmienne i fakt, że nie jest to serial dla wszystkich, ze względu na tematykę i sposób przedstawiania w nim wydarzeń, to jest to miejsce relatywnie wysokie.
Nie ukrywajmy też, że w naszym kraju nie jest to serial w ogóle popularny, co wynika w dużej mierze z tego, że ma swoje lata i nigdy nie był silnie promowany w Polsce. Mnie się osobiście kiedyś obiło o uszy, ale nie przypominam sobie, żeby jakikolwiek mój znajomy oglądał i mi polecał tą historię.