PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87721}

Prawo ulicy

The Wire
2002 - 2008
8,5 40 tys. ocen
8,5 10 1 39951
9,4 31 krytyków
Prawo ulicy
powrót do forum serialu Prawo ulicy

Pierwsze odcinki pierwszego sezonu obejrzałem jakby od przymusem. Po dwóch, trzech odpuściłem nie dostrzegając prawie wcale żadnych uroków tego serialu, z głównymi bohaterami na czele. Nie znaczy to jednak, że całkowicie zrezygnowałem. Po pierwsze to HBO, po drugie - świetne opinie. Kurde no musi coś w tym być - pomyślałem. Wróciłem do serialu po kilku miesiącach. Z odcinka na odcinek było coraz lepiej. Na koniec pierwszej serii uznałem - to dobry serial jest. Wtedy jednak też jeszcze nie mogłem zrozumieć czemu tak wielu ludzi uznaje tą produkcję za najlepszy serial ever. Przecież najlepszym serialem jaki kiedykolwiek powstał jest Rodzina Soprano. Przystąpiłem do konsumpcji sezonu drugiego. Jestem obecnie na odcinku 8 i coraz bardziej rozumiem powody zachwytów. Faktycznie są one w pełni zasłużone. A bohaterowie? Świetni. Czemu? Bo ludzcy. To naprawdę wielki serial, a jestem właściwie dopiero na początku z nim znajomości. Oczywiście prawdopodobnie nie powstanie serial, który będzie w stanie zbić z piedestału najlepszą i najukochańsza Rodzinę Soprano. Wydaje mi się jednak, że The Wire może być serią, która na stałe zagości w mojej świadomości jako genialny twór, poziomem dorównujący innym ubóstwianym przeze mnie serialom jak Rzym, Carnivale, John Adams, Ekipa. The Wire jest tak od nich inne, ale przez to tak zajebiste, że muszę przeprosić twórców serii za mój brak wiary. Ja pierdolę... To przecież HBO. To nie mogło się nie udać. To udało się znakomicie. Jestem pod wrażeniem.

ocenił(a) serial na 10
kuosu

widziałeś Sześć Stóp pod Ziemią?

Pauleta

widziałem :) Dzisiaj ostatni odcinek właśnie :)

ocenił(a) serial na 10
kuosu

no i to jest najlepszy serial :P

Pauleta

Zmartwię was ale obydwoje się mylicie. Najlepszy serial to Twin Peaks :D

ocenił(a) serial na 10
devil410

Twin Peaks jest bardzo dobry ale serial znacznie zszedł z toru po znakomitym 1. sezonie

ocenił(a) serial na 10
Pauleta

boże ja nie mogę przebrnąć przez 1 sezon (oglądam 6 odcinek). Nie skasowałam tego jeszcze tylko ze względu na wszystkie zachwyty i na to, że Sopranos też mi się nie od razu spodobało. Six feet under to zupełnie co innego, od razu widać było geniusz tego serialu od 1 odcinka.

ocenił(a) serial na 10
187

ja akurat z serialami HBO mam tak że w zasadzie żadnego nie polubiłem od razu - SFU i The Wire dopiero po 7-9 odcinkach, a teraz są genialne, ja bym nie rezygnował, The Wire ma to do siebie że w klimat Baltimore trzeba się po prostu wciągnąć

ocenił(a) serial na 9
187

Ja mialam podobnie. I powiem szczerze, ze tez zaczelam ogladac zainspirowana wysokimi ocenami i dobrymi opiniami... The Wire wciagnelo mnie dopiero w polowie drugiego sezonu tak mocniej. jestem przy koncowce 3 sezonu, nie powiem, z sezonu na sezon jest coraz lepiej. 3 bardzo mi sie podoba.
Odnosnie SFU to tez dopiero gdzies drugi sezon zaczal mnie wciagac... a okazalo sie, ze to jeden z najlepszych seriali, jaki widzialam.
Takze: daj sobie jeszcze troche czasu. ;-)

ocenił(a) serial na 10
burdzi

Jest coraz lepiej faktycznie, zaczynam 2 sezon...;)