PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87721}

Prawo ulicy

The Wire
2002 - 2008
8,5 40 tys. ocen
8,5 10 1 39951
9,4 31 krytyków
Prawo ulicy
powrót do forum serialu Prawo ulicy

Po 1 sezonie daje 8/10

użytkownik usunięty

The shield jest zdecydowanie lepszy, ale ten też wymiata :-]
Mam takie pytanie dotyczące 2 serii, czy McNulty będzie ssać w przybrzeżnej? Przez długi
czas? Coś ruszy z nim?

Tylko bez większego spoileru...

Jedyna spoko postać....

ocenił(a) serial na 10

Spokojnie, Jimmy jak to Jimmy jakoś sobie poradzi i uwolni się od łodzi. Po ostatnim odcinku serialu a może i wczesniej zmienisz zdanie co do porównania z The Shield. Ja już 3 raz obejrzalem całą serię i za kazdym razem jest lepiej.

użytkownik usunięty
caratheodory

Jedynym minusem the shield była monotonia, ciągle to samo w innej formie... ciekawe jak będzie z tą serią.

ocenił(a) serial na 10

Dokładnie przed paroma minutami skonczyłem oglądać piąty sezon i szczerze mówiąc to nie przypominam sobie tak świetnie zaplanowanego, wciągającego i inteligentnego serialu, a sporo widziałem. Powiem ci jedynie, że monotonia na pewno nie jest częścią tego arcydzieła (bo chyba tylko tak mogę nazwać ten genialny serial), a każdy sezon traktuje o dość innych aspektach życia w Baltimore. Na pewno nie będziesz się nudził.

ocenił(a) serial na 10

porownywac efekciarski the shield to prawdziwego the wire? serio?

ocenił(a) serial na 10

również nie wiem skąd te porównania, dla mnie oba seriale były genialne i nie mógłbym jednoznacznie powiedzieć, który lepszy, bo po prostu są zupełnie inne
@danteusz - mówiąc efekciarski o The Shield chyba nie masz na myśli, że był słaby?

użytkownik usunięty
Pauleta

Oglądnąłem wszystkie sezony i stwierdzam, że The Shield jest dużo, dużo, dużo lepszy mimo swojej pewnej monotonii, która jest nieporównywalnie mniejsza do The Wire. Myślałem, że to The Shield jest oklepany w fabule, dobrze, że oglądnąłem ten serial bo bym nadal tkwił w błędzie wynikającemu z braku porównań. Serial bardzo poprawny politycznie, hierarchia władzy policyjnej nagięta... wszystko kieruje się ku tej chierarchi pokazując problemy społeczne jako zwykłe gówno w oczach każdego z tych mundurowych "lachociągów". To jedyny plus tak na prawde... ale i tak wygląda to niezwykle sztucznie.

ocenił(a) serial na 10

Kolejny, który efekciarski i ultra nierealistyczny The Shield stawia nad Prawo Ulicy.Rozumiem, że czyjeś upodobania mogą różnić się od moich i akcję przedkłada nad fabułę ale nazwać ten serial oklepanym i sztucznym?Co w nim jest sztucznego?Że nie pokazuje realiów policyjnych jako walki dobrych ze złymi?Że nie jest jednowymiarowy ale stara się ukazać złożony obraz systemu?Zresztą nie dziwi mnie ta opinia skoro przeciętne "Łzy Słońca" zasługują według ciebie na wyższą notę niż "Podejrzani" film nagrodzony m.in dwoma Oskarami.