Witam,
Niech mi ktoś powie czy w ogóle warto do tego siadać? Spodoba mi się? A jeśli tak to czym przyciąga i co jest w nim ciekawego. Fabuła jest ze sobą powiązana czy każdy odcinek ma swoją oddzielną historię nie mającą wpływu na kolejne części?
Moim zdaniem na pewno warto siadać do tego serialu, ponieważ bardzo pozytywnie wyróżnia się on na tle innych seriali kryminalnych IMO. Fabuła jest ze sobą bardzo powiązana jedna sprawa ciągnie się nawet przez kilka sezonów. Na pewno mocną stroną tego serialu jest to że możemy poznać środowisko gangsterskie dosyć dokładnie, a nie tylko z perspektywy policjantów.
Nie to nie jest coś w stylu CSI, Bez Śladu czy inne tego typu przeciętniaki. Jest to serial wybitny, najprawdopodobniej najlepszy serial w historii. Każda postać zapada w pamięć, ma swój tragizm.
Żaden serial nie przedstawił biedoty, nieustannej walki policjantów z przestępcami czy mrocznych stron systemu tak realnie. Dodać do tego genialne cytaty, muzykę i przede wszystkim (!) ukazania miasta Baltimore tworzy to serial idealny. Jak najbardziej polecam, można wyrwać się z tych durnych CSI i zobaczyć coś prawdziwego, wybitnego.
Dzięki! Właściwie to jestem uczulony na wszelkie CSI których klimatu nie trawię. Bałem się więc że może to być to samo.. nie pozostaje mi nic innego jak spróbować chyba :D
W pewnym sensie można go porównać do Pitbula. Pokazuje prace policji ale też patologie jakie tam zachodzą i słabość systemu. W prawdziwy sposób ilustruje życie pośród gangów.
Natomiast fani kina akcji nie mają tu czego szukać. Angielski tytuł lepiej opisuje zawartość. Policja stosuje detektywistyczne i szpiegowskie metody.
Mnie się bardzo podoba, że nie wszystko jest podane na tacy jak to w amerykańskich filmach. Czasami też trzeba się zastanowić i pośmiać też jest z czego.
Serial jest świetny. Polecam.