Witam
Serial oczywiście wywarł na mnie duże wrażenie , pomimo że początek był lekko nudny, ale w zwyczaju nigdy nie skreślam serialu po kilku odcinkach i zawsze staram się obejrzeć przynajmniej 1 sezon. W moim przypadku z odcinku na odcinek ciekawość wzrasta. Wątki polityczne i dziennikarski mimo ,że były ciut słabsze niż całość to i tak nie były na tyle nudne by czekać ,aż scena się skończy.
Przeczytałem tytuły niemal każdego tutaj tematu poczytałem trochę także w sieci i naprawdę jak na ogólny poziom trolingu i hejterstwa z jakim teraz się spotykamy to wręcz negatywnych opinii nie ma.
W ostatnim okresie mocno wziąłem się za seriale i kilka mniej znanych lub bardziej znanych tytułów. Każdy oczywiście ma swój gust i jednej osobie spodoba się bardziej ten innemu drugi, ale pewien poziom jest zachowany i jeżeli widzę chodź by wysoką ocenę i kilak pochlebnych recenzji nigdy się jeszcze nie rozczarowałem.
Motyw Greków pomimo ,ze pokazany dość ogólnie jest tutaj za całej historii najlepszy. Ludzie którzy nigdy nie dali się złapać.
I jak wyczytałem w tematach o zakończeniu , ze wszystko się zmienia nastają nowi gracze, nowe twarze, policjanci , a gra ta sama mimo wszystko nie zmieniają się tylko Grecy , to tak jeszcze jedna uwaga do zakończenia.
I naszła mnie tylko taka jedna smutna myśl, że u nas w tv woli się oglądać seriale typu księdza detektywa na rowerze, czy stosunków damsko męskich gdzie wszyscy na okrągło się zdradzają . A seriale z których naprawdę można coś dobrego wynieść lub chociaż spędzić czas w produkcji najwyższych lotów są puszczane np. po 23 gdzie normalny człowiek pracujący już dawno śpi.
Już nie mowie o produkcjach, bo u nas obecnie seriale Kryminalne , Dramaty nie istnieją , albo sa żenująco niskim poziomie ,że po 1 sezonie nikt o nim nie pamięta..
Zgadzam się co do oceny serialu, ale przede wszystkim zgadzam się co do ostatniego punktu, który poruszyłeś. Polskie stacje telewizyjne to dno dna. Jak można kłaść kasę na produkcję gówien typu Dlaczego ja?, Ukryta prawda, W-11 itp., a skąpić pieniędzy na emisję arcydzieł światowego formatu? Czy The Wire byłby "drogi" do pokazania? Przecież to serial zakończony ładnych kilka lat temu. Ostatnio wpadłem na jakiejś polskiej stacji na Oz i byłem szczerze zdumiony i miło zaskoczony. Pora emisji co prawda późna, bo zdaje się było to po 23, ale z drugiej strony nie jest to serial, który można pokazać o 20. Nie oczekuję wcale, że polskie stacje powinny pokazywać nam nowości, bo ciekawe nowości są dostępne w internecie dla osób, które ich szukają. Jak inaczej niż idiotyzmem można jednak nazwać emisję Breaking bad po 23 na Polsacie? Najśmieszniejsze jest chyba to, że najciekawszą ofertę zagranicznych seriali ma TVP, bo kiedyś mieli Lostów, a teraz w miarę na bieżąco Homeland. Dziwne to czasy, gdy publiczna tv, która kiedyś szczyciła się świetnym teatrem telewizji puszcza amerykańskie produkcji (w ramach misji?), a komercyjne stacje produkują polskie szmatławe dziadostwa.