czy może mi ktoś odpowiedzieć na nurtujące mnie pytanie a mianowicie dlaczego Joe Propozycja został zabity w 5. sezonie przez Marlo? O co chodziło?
A jak myślisz? Grał na wiele frontów więc musiało go to spotkać w końcu. Poza tym sam Marlo wspominał o tym, że chce sam porządzić w Baltimore.
Marlo go wykończył konkretnie za ten numer z Omarem. Wcześniej Cheese wydał Prop Joe Chrisowi.
Tak jak napisał borutnik, Joe zginął za to, że dał cynk Omarowi o grze w karty.
Poprawka, oczywiście nie chodziło o grę w karty tylko o towar, który Omar ukradł razem ze swymi ludźmi.Namiar na transport, tak jak i w przypadku kart, też dał Joe do tego odsprzedał Marlo towar po zawyżonej cenie (Omar chciał 20 centów od każdego dolara, Joe odsprzedał go Marlo za 30 centów zysku).Cheese był obecny przy tych transakcjach więc wszystko opowiedział.
pewnie i opowiedział, ale głównym powodem to chyba była jednak chęć przejęcia kontaktów od Joe z rosjanami i grekami... Ten stary grek mu wyraźnie zasugerował że puki Joe żyje nie ma co liczyć na robienie interesów, ale gdyby coś mu się stało to....
Akurat nic takiego nie miało miejsca, Grecy nigdy nie sugerowali że będą robić interesy z Marlo jeśli Joe zniknie.Powiem więcej, interesy z Marlo nie były im na rękę bo w przeciwieństwie do Propozycji był zwykłym ulicznikiem, w dodatku niesprawdzonym.Nawet padł taki cytat, że "Nie jest Joe".Jednak w wyniku śmierci Prop Joe zostali zmuszeni do wejścia w biznes z Marlo.Sam Marlo nigdy też nie zasugerował, że stoi za jego śmiercią ani przed członkami rady ani przy Grekach bo wiązałoby się to z nieprzyjemnymi konsekwencjami.
no to szkoda że nie mam tego odcinka kiedy to chodził do nich z kasą bo bym musiał sobie to przypomnieć, ale jak oglądałem to dla mnie tam padła delikatna(ale wyraźna i zrozumiała) sugestia co do tego w jakich okolicznościach mogli by zacząć współpracować. Prawdopodobnie nie wierzyli że marlo jest w stanie dopaść Joe, ale zostawili sobie furtke tą sugestią do współpracy gdyby jednak...
Wiadomo że nie rozpowiadał że to on zabił, ale i tak zapewniam cię że i członkowie rady jak i grecy dobrze wiedzieli kto zabil Prop Joe, ale nikt nie chciał zadzierać z Marlo bo chcieli / musieli robić z nim dalsze interesy..
Podejrzewać kto to zrobił a mieć pewność to jednak istotna różnica.Zresztą nawet podczas jednej z narad Marlo powiedział, że to on jest winny śmierci Joe co wzbudziło oburzenie reszty dowódców ale zaraz dodał, że to przez to, że poczynił kroki w stosunku do Omara.Z tego powodu podniósł nawet cenę za jego głowę.Co do Greków to jak mówiłem oni nigdy nie sugerowali, że jeśli coś się stanie Joe to Marlo przejmie jego miejsce.Po prostu musieli się tego podjąć z racji braku innych kandydatur.Jednak mając do wyboru interesy z Marlo a interesy z Prop Joe na pewno zostaliby przy Joe.Dla nich stanowiło to ogromną różnicę, dlatego żadne sugerowanie nie miało z ich strony miejsca.