"Breaking Bad" -bardzo dobry
Głównym bohaterem "Breaking Bad" jest Walter White (Bryan Cranston), nauczyciel chemii mieszkający w Nowym Meksyku wraz z żoną (Anna Gunn) oraz nastoletnim synem (RJ Mitte) cierpiącym na porażenie mózgowe. Kiedy u Waltera zostaje zdiagnozowany rak w trzecim stadium, lekarze rokują, że pozostały mu dwa lata życia. Dzięki tym prognozom Walter wyzbywa się wszelkich lęków i pragnąc zabezpieczyć swoją rodzinę finansowo decyduje się wkroczyć do niebezpiecznego świata narkotyków i zbrodni. Serial
...
ukazuje jak śmiertelna diagnoza jaką postawiono White'owi, zwyczajnemu mężczyźnie z typowymi, codziennymi problemami zmienia go z łagodnego domatora w trzon narkotykowej branży.
a tu macie początek 6. odcinka 1 sezonu, mowa Walta z przebłyskami z przyszłości [po chemioterapii]- niesamowite
http://www.youtube.com/watch?v=hrKBaN4kixo
1. nie ma lepszego serialu od the wire
2.BB jeszcze sie nie skonczylo i przynajmniej 2 sezony przed nami wiec nie sadzisz, ze za wczesnie na taka ocene i wnioski, ze jest lepszy niz tw?
popieram, trochę za wcześnie.
pierwszy sezon BB rzeczywiście wymiata, drugi nadal jest dobry, ale do pierwszego trochę mu brakuje. trzeci zalatuje nudą. takie moje zdanie.
the wire też ma swoje lepsze i gorsze momenty (piaty sezon moim skromnym to małe nieporozumienie), ale gdybym miała wybierać, złapałbym właśnie za the wire. rzadko kiedy udaje mi się wytrwać z serialem przez tyle sezonów (wolę seriale brytyjskie, potrafią tam genialną historię zmieścić w dwóch seriach po 8 odcinków na krzyż i to jest, kuźwa, piękne. zero przeciągania i wysysania kasy na siłę.), tym razem dałam radę.
Breaking Bad oczywiście warto sprawdzić. dla samego Waltera chociażby. jego osoba niszczy (jeden z moich ulubionych serialowych bohaterów). duo Jesse-Walter również. ale jak już wspomniano, za wcześnie.
Widzę, że ktoś ma obsesję na punkcie BB i wypisuje wszędzie tematy polecające ten serial :) Mimo, że uwielbiam BB, gdyż jest to serial REWELACYJNY (świetne aktorstwo i postacie, prosta ale wciągająca historia, niesamowite zdjęcia i muzyka), to w porównaniu z Kablem wypada baardzo blado.
po prostu robię reklamę BB, bo ma małą widownię, a podejrzewam, że wielu się spodoba.
Jakby mi ktoś napisał wcześniej np. na forum Dextera polecając BB, to bardzo bym się z takiej porady ucieszył. Znalazłem BB, więc napisałem poradę w podobnych kategoriach seriali :D może komuś tym pomogę.
eee to chyba nie będę marnował czasu... nie interesuje mnie nic typu six feet under
The Wire w swoim gatunku raczej nie ma godnego rywala,ten serial jest dla mnie wręcz skończonym arcydziełem telewizyjnym.
BB przyciągnął mnie na 1 sezon i raczej moim skromnym zdaniem trochę brak autorom pomysłu na dalsza akcje..
A jesli juz mowim o innych ciekawych serialach to polecam "The Black Donnellys".
Bardzo dobry serial i szkoda tylko ze jedynie 1 sezon nakręcono i na resztę się nie zapowiada.
BB rzeczywiście jest godny polecenia. Jak dla mnie z sezonu na sezon jest co raz lepszy. The Wire nie oglądałam, ale sądząc po opiniach skuszę się na parę odcinków, zobaczymy.
BB to naprawde dobry serial godny polecenia, jednak nic specjalnie ambitnego.
Ot - typowy serial rozrywkowy, ktory klasyfikuje w tej samej grupie co np. Prison Break (od ktorego BB stoi oczywiscie o klase wyzej).
The Wire to natomiast jest cos ambitniejszego.
Co do paru odcinkow - po nic nie docenisz calego kunsztu tego serialu. Im dluzej go ogladasz, tym lepsze wrazenia. Dodaj do tego fakt, ze serial ma 6 sezonow, to tylko mozesz sobie wyobrazic jakie odczucia sa kiedy sie go juz skonczy ;]
Zależy jak rozumieć "serial ambitny". Jeśli Ci chodzi o to, że trzeba trochę się wysilić, żeby łapać wątek, to masz rację - The Wire jest ambitniejszy. W każdym innym rozumieniu Breaking Bad przewyższa The Wire. Pisanie, że to typowy serial rozrywkowy, jest wielkim nieporozumieniem i niepotrzebnie zniechęcisz kogoś.
W jakim rozumieniu niby BB przewyzsza The Wire?
BB w porownaniu do The Wire jest naiwny do bolu.
BB przewyzsza go jedynie w kwestii ilosci akcji i twistow fabularnych, bo na tym opiera sie caly serial.
I druga sprawa - niby dlaczego mialbym kogos zniechecic? Czy w tym co, ja napisalem jest cos zlego? [ze jest to serial typowo rozrywkowy]
Zapewnia dobra rozrywke, aczkolwiek nie jest to nic glebszego. Ale kto tu mowi, ze jest to cos zlego? Jesli ktos szuka serialu zapewniajacego dobra rozrywke, twisty fabularne, duzo akcji to BB jest jednym z lepszych seriali tego typu, jakie powstaly.
Wiec moim celem nie tylko nie jest zniechecenie do niego, ale wrecz zachecenie.
Na koniec dodam, ze uwazam takie produkcje HBO jak The Wire, OZ, Deadwood, czy The Sopranos, Six Feet Under za arcydziela. Nic nie moze sie z nimi rownac [w zasadzie na rowni stawiam rowniez serial Mad Men]
Na drugim miejscu stawiam seriale bardziej rozrywkowe - The Shield (skonczylem 3 sezon - poki co kapitalny serial).
Potem Breaking Bad oraz True Blood (w tym ostatnim niestety ostatnio pojawilo sie troche absurdow - ale zobaczymy jak to bedzie).