PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=601348}
6,9 51 tys. ocen
6,9 10 1 50750
6,6 14 krytyków
Przepis na życie
powrót do forum serialu Przepis na życie

Serial jest zerznięty z filmu "życie od kuchni" z katherine zeta-jones. Ten sam styl i klimat, te same ujęcia, ta sama muzyka w czasie gotowania i pomiędzy, facet słucha nawet tej samej muzyki klasycznej w kuchni. Nawet dziewczyna (córka) nosi te same ciuchy.
Zeta-Jones ma tak samo związane włosy a jej facet z zachowania przypomina postać szyca. Reszta to pierwsze lepsze wątki z innych polskich seriali.
Radze obejrzeć, nie ma wątpliwości

ocenił(a) serial na 9
filmomaniak34

Nie plagiat, tylko nie wiem czy zauważyłeś ale od pewnego czasu do masy zagranicznych filmów i seriali są robione adaptacje polskie. BrzydUla, Usta Usta, Prosto w Serce, Wszyscy kochają Romana, Wiadomości z drugiej ręki, Ojciec Mateusz, Ludzie Chudego, i wiele innych. To się najzwyczajniej w świecie nazywa wykupywanie licencji.

filmomaniak34

Em, porównałeś mała dziewczynkę z 17-latką? Gratulacje!
Zgadzam się z Basienkaf5.

ocenił(a) serial na 10
Turqi

Wiesz co to jest plagiat ?:)

xnewdayx

porównałem sposób ubierania dziewczyny. NIkt nie wykupił licencji, a taka zgodność to więcej niż inspiracja

filmomaniak34

Ja tu żadnego plagiatu ani "inspirowania się" nie widzę. Serial jest po prostu dobry i szukasz w nim za wszelką cenę czegoś, co go pogrąży :) I eureka! Znalazłeś! Inspirację - plagiat! Ło matko! Sensacja!

decoco

można zauważy że nie napisałem czy serial jest słaby czy nie. Chodzi o to że ktoś kradnie pomysły innych i nawet nie próbuje udawać. W Polsce nie ma zdolnego scenarzysty tylko tacy którzy powielają ograne konwencje (nie tu) i piszą tylko dla pieniędzy. Zero oryginalności bo boją się że ciekawy i interesujący pomysł się nie sprzeda. tymczasem Polacy coraz mniej oglądają oklepane programy i wybierają zagraniczne produkcje. Na tym tle taka próba kopiowania jest wyjątkowo obrzydliwa i pokazuje kompletne lenistwo

filmomaniak34

Dodam że serial bardzo mi się podobał (oryginalność i nowe pomysły, na tle klanu albo TVNowskich oraz ciekawa forma). Ucieszyłem się że wreszcie ktoś zaczął pisać w tym kraju, ale się rozczarowałem :(

ocenił(a) serial na 9
filmomaniak34

plagiat to za duże słowo :-) w kuchni owszem są podobieństwa ale na tym się kończą....dla mnie najważniejsze że serial mi się podoba i czekam na wtorkowe wieczory