PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37810
6,3 6 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

Jak w temacie ;)
No i znowu spotykamy latające stworki z Avalonu.. I znowu w to wplątana jest księżniczka.. Tak po głębszym zastanowieniu, to było to połączenie kilku odcinków (ten z Avalonem, Lady Vivian)+ coś ekstra :D
Znowu jak dla mnie odcinek zbyt szybko się skończył :P
Reasumując, lekki, przyjemny, z poczuciem humoru, mało wnoszący do ogólnej fabuły (ale takie są czasami najfajniejsze, bo te nawiązujące są takie raczej poważne i w ogóle.. wiadomo OCB ;)). W tym serialu podoba mi się to, że te "luźne" odcinki i te związane z fabułą fajnie się przeplatają..
Jednym słowem: I like it!

Ranwen_92

No dokładnie taki mix, ja bym do niego jeszcze dodała ten odcinek z trollicą. Szczerze mówiąc to mi troche przeszkadza. Najpierw Gwaine (jak Lancelot) a teraz to. Poza tym miejscami humor był trochę wymuszony, choć było parę autentycznie śmiesznych momentów. A te chochliki zawsze przypominają mi te z II tomu Harryego Pottera ;-).

kreweetka

Czytałam HP z miliard lat temu i nie pamiętam.. Możesz napisac co to były za chochliki w "KT"?
Mi tam pomimo tych mixów pasują te odcinki.. Są podobne, ale może nie mają narazie świeżych pomysłów (jak ten z Goblinem), ale i tak to, co zmiksowali wygląda nawet nawet.. Bo to jednak prawie to samo a jednak coś zupełnie nowego..

Ranwen_92

A ja coraz bardziej uwielbiam Merlina^^ Kurcze, chłopak nam się rozbestwił!:P Nabija się z Artura, ma pompę z Gaiusa i ogólnie nic mu za to nie robią^^ Uwielbiam dokuczanie Arturowi, Mer wtedy tak się z niego śmieje... xD a rzucanie poduszką w Merlina kiedy wchodził Uther... to było takie poważne i odpowiedzialne, że.... xD

W końcu Gaius powiedział słowa, na które czekałam: "To w końcu czas się nauczyć" i rzucił książka z zaklęciami w Merlina^^ Merlin, do nauki!!:P Tylko znowu jakaś zwykła pixie przełamała zaklęcie wielkiego czarodzieja Merlina... WTF!? To już nawet wróżki są potężniejsze od niego!?
Ogólnie ta scena przypominała jedną z "Beauty and the Beast. Part 2". Tylko, że zamiast zamkniętej pixie, która probowała przełamać zamek, był wtedy Merlin:P

Odcinek dobry, ale wg mnie w tym sezonie pokończyły im sie pomysły i robią takie odgrzewane kotlety... Wolałabym coś nowego teraz!

Luelle

Zapomniałam o wątku z nauką Merlina.. Zauważyliście jego minę jak Gajus powiedział że czas się uczyć? Wyszło szydło z worka.. Nie tylko nie ma czasu i miejsca, ale nawet chęci za bardzo nie ma nie ma.. Oj nieładnie..
Ta pixie już żyła pewnie z "x" lat, więc zaklęcie takiego niedoświadczonego czarodzieja potrafiła złamać.. Warto też zauważyć, że dopiero za którymś razem jej się to udało i to też musiała użyć jakiegoś potężniejszego zaklęcia, także myślę, że możemy uznać to za jakiś postęp..

Ranwen_92

i znów wszystko wraca do nauki Merlina... xD
Ranwen, no własnie nie wiem jak mogłas zapomnieć o tak ważnym wątku, mnie się to rzuciło od razu w oczy! xD Merlin UCZĄCY SIĘ to niecodzienny widok, dlatego z radością oglądałam jak Gaius go tym męczy^^ hej, ciekawa jestem czy ta laska, którą miał to bedzie już ta jego sławna laska w przyszłości?:) Poza tym - czy nikt nie zauważył służącego latającego z magiczną laską!? xD

Luelle

Zauważyłam, ale założyłam ten temat ok. 1 w nocy i najzwyczajniej w świecie zapomniałam xD
Wiesz co.. Ja myślę, że już tam takie rzeczy się działy i nikt tego nie zauważył, więc Merlin z jakąśtam drewnianą laską mógł przemknąć niezauważenie.. Do tej pory Merlin używał jej tylko w walce z tymi stworkami z Avalonu.. I myślę, że chyba tak pozostanie.. Może to jest taka laska tylko na "faerie"?

Ranwen_92

ale to były te same stworki z Avalonu^^ szkoda tylko, że Mer zabił ich szefa, bo już go więcej nie zobaczymy, a śmieszył mnie xD
cóż, mnie by zdziwił biegający chłopak z taka laską^^

Ranwen_92

To były dokładniej chochliki kornwalijskie :-).
Wizja artystki: http://www.world-wide-art.com/art/gi/lprintjpgs/g/mgrandpre/pixiemayham.jpg
Screen z filmu: http://www.encyclopedie-hp.org/images/films/pixie.jpg
I fragment z filmu: http://www.youtube.com/watch?v=KM7VUe7Mn3E&t=1m30s

kreweetka

Hah.. Miały taką małą rólkę, że o nich zapomniałam..

ocenił(a) serial na 8
Ranwen_92

Merlin jest prześmieszny. :P Szkoda tylko, że potencjalnie najpotężniejszy czarownik jakim ma być tak łatwo zostaje pokonany przez takie byle jakie stworki, nie mówiąc o drugorzędnych czarodziejach... ^^
Ja tam żałuje, że Artur nie poślubił Eleny. Fajna dziewczyna, głównie po wydobyciu z niej tego chochlika.
Nie przepadam za Gwen, ale Morgana to już jest wredna. Co ona jej zrobiła, że się też na niej mści?!

Lellandra

Właśnie, a były best friend forever... Bez sensu, powtarzam, bez sensu... Nie mogę oglądać tej Morgany w tym sezonie... I znów rzucała te złowrogie uśmieszki...:/
Tak, a Elena bez tego chochlika była naprawdę fajna! Też żałuję, że Artur jej nie poślubił (albo szkoda, że ta aktorka nie gra Gwen xD)
Czekam na więcej żarcików Merlina xD Z odcinka na odcinek są coraz lepsze:P

ocenił(a) serial na 6
Luelle

No nie powiem , trochę się pośmiałam :) Tylko też zwróciłam uwagę na podobiznę do poprzednich odcinków. Chyba rzeczywiście kończą im się pomysły jak napisał ktoś powyżej. Ja tam bym wolała jakąś akcję :D Np. Camelot jest atakowane ,albo Camelot atakuję kogoś innego :D
Co do małżeństwa z Eleną popieram koleżanki powyżej . Oni mieli się pobrać . A za Gwen też nie przepadam xD

Pysia11127

Taki odgrzewany kotlet ten odcinek i byłam pewna, że będzie słaby ale.. podobał mi się :) Nawet smaczny ten stary kotlet, chyba przez to, że dorzucili nowe przyprawy XD
Merlin machający kijkiem, opętana księżniczka (polubiłam ją znacznie bardziej niż tamtą Vivian, czy jak jej tam było - nawet kiedy była opętana XD hehehe), Gajus uwodzący 'damy' i złowroga Morgana , której nową pasją życiową stało się wbijanie szpili każdemu komu może, chociaż wcale nie ma powodów... No ogólnie oglądało się bardzo miło. Tylko jedno mnie już wnerwia - czemu Merlin zawsze mus coś podsłuchać albo podejrzeć? Czy oni już NAPRAWDĘ nie mają innych pomysłów na pchnięcie fabuły do przodu?

ocenił(a) serial na 8
_Anika_

Też mnie to wkurza;/ raz dadzą zawalisty odcinek a innym razem taką kluchę ;P niby śmieszną bo rozbrajała mnie akcja kiedy ta chochlica była napalona na Gaiusa xD czy zachowanie Eleny i min Merlina jakie strzelał kiedy ona jadła xD apropo jedzenia;P jak zjadła żabę myślałam że się zrzygam bo akurat jadłam płatki xP W KOŃCU! Merlina zabrał się do nauki;P normalnie brawka mu;D trochę żal było jak tak bez problemu załatwił króla elfów :P w końcu on żyje kilkadziesiąt lat to mogli by trochę dać im powalczyć dłużej;P ale spoko odcinek ogólnie był dobry;) za to zapowiedz następnego hmmm miodzio:D już nie mogę się doczekać:)

ocenił(a) serial na 9
gryzeldunia

Nawet śmieszny odcinek. Ta chochlica przypomina mi trochę moją babcie. Myślałam, że pęknę jak się przystawiała do Gajusza. W ogóle Merlin był jakiś inny w tym odcinku. Taki bardziej wyluzowany :p Zazwyczaj zamartwia się, że wszystko na jego głowie, a tym razem żartował sobie z Artura i Gajusza, później latał z tym kijkiem po zamku i za bardzo się nie przejmował, że ktoś go zobaczy. Normalnie go nie poznaje :) Postać Eleny całkiem fajna, na pewno ciekawsza niż Gwen, która nadal mnie nudzi.

ocenił(a) serial na 10
purrie

Odcinek troszkę mnie zawiódł,postawiłam mu za wysokie wymagania. Ale tak ok. W sakli od 1 do 10 daję zasłużoną 8. Uwielbiam kiedy Artur i Merlin dokuczają sobie. :) Jednak Gwen zaczyna coraz bardziej mnie denerwować. Koch Artura, a jednak wie, że nie może być z nim, ale jednak jej działania skłaniają do tego, że sama nie wie czego chce.

Karolina_24

A ja cały odcinek patrząc na Grunhildę widziałam panią Sprout z Harry'ego Pottera xD no nie mogę xD

Hehe, jak dla mnie to Merlin może latać sobie po Camelot z tą laską cały czas xD Ja chcę więcej magii!!!!!

ocenił(a) serial na 9
Luelle

Rzeczywiście! Ale to ta sama aktorka, czy tylko podobna?

Luelle

LOL! Najpierw te chochliki teraz profesor Sprout. Nic tylko czekać aż Merlin zrani się w czoło ;-). W sumie to Merlin i Harry nawet podobni z wyglądu...

ocenił(a) serial na 10
kreweetka

no Gwen,nie wie czego chce,bo się boi, ale jest cierpliwa i wyrozumiała że jak artur będzie z inną to ona mu w tym nie przeszkodzi bo wie że to nie z jego woli tylko ojca... odcinek rewelacja,Gajusz "xDD!" i czy może mi ktoś powiedzieć czy Artur odkrył magię Merlina?bo w drugim sezonie pod koniec on powiedział że wie kim jest i nikomu nie powie,ostatni władca smoków,(chodzi mi o magię czy wie że ją używa)

ocenił(a) serial na 8
Putek47

Nie, Artur nic nie wie... Za każdym razem gdy Merlin czaruje, to Artur mdleje. xD

Lellandra

Ta... ale przy tym nadal pozostaje bardzo męski XD

_Anika_

i za każdym razem sądzi, że to on zwalczył zagrożenie:P

tak, to ta sama aktorka:)

Gwen jest beznadziejną postacią... beznadziejną...:/

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Kurczę, nawet się nie kapnęłam, że ta skrzatka to pani Sprout. :)

A Gwen jest faktycznie beznadziejna. Chyba nawet wolę Morganę i jej miny. ^^

ocenił(a) serial na 7
Luelle

Przepraszam w którym miejscu Merlin jest podobny do Harrego Pottera?O_o
chyba w kolorze włosów tylko...
rzeczywiście ta sama...w sumie tak sie przypatrzyłam tym aktorom pobocznym w serialu...i niektórzy z nich mieli role w naprawdę znanych filmach...sie nam rozkręca obsada...;)

Neira_7

Nie wie, ja tam nie widzę w nim Pottera^^ może jest podobny w tym, że są równie leniwi w nauce:P

ocenił(a) serial na 8
Luelle

No wiecie, ale w sumie to jakby się zastanowić to Colin mógłby grać Pottera. Dać mu brylki, bliznę na czole i by było. Troszkę uszy przeszkadzają, ale bez przesady. Chodzi mi o postać książkową. ^^

ocenił(a) serial na 8
Lellandra

Potter? nie moim zdaniem zdecydowanie nie;)

Lellandra

Tak mi właśnie o książkowego Pottera chodziło, bo ten filmowy mocno się z nim różni :P

Książkowy Harry był co prawdo niski ale za to bardzo szczupły. Kolor włosów ten sam. Poza tym Harry jest wężousty a Merlin rozkazuję smokowi. Osobiście wydaje mi się że Colin lepiej by pasował do tej roli niż D. Radcliffe.