PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37867
6,3 3 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

Jak wrażenia?

Zdziwiła mnie mocno śmierć Lancelota (nie może w końcu umrzeć, widzieliśmy go w trailerach z Gwen!).

Odcinek jakoś mocno mnie nie porwał, ale nie był zły. Wolałabym by było więcej Merlina rozkazującego smokom i wywernom :P Oraz by w ogóle używał więcej magii :P Kurcze, Mer tyle lat uczy się tej magii i umie tylko podstawy, np.wywołać ogień! :P Ja chcę potężnych czarów! Chcę potężnego maga!

Morgana mnie zadziwia. Nie dość, że nie doszłam jeszcze do siebie przez to w jaki nielogiczny sposób jej postać stała się nagle zła, to teraz pragnie zabić Artura, który całe jej życia był jej jak brat, zawsze jej pomagał, krył ją i kochał... DLACZEGO SCENARIUSZ NIE WYJAŚNIA TEJ NAGŁEJ NIENAWIŚCI I CHĘCI ZAMORDOWANIA GO!!??

BTW - Artur znów zemdlał w najważniejszym momencie... Serio, co z nim jest? :P Czy scenarzyści ciągle muszą robić to tej biednej postaci? :P

Przynajmniej następny odcinek zapowiada się ciekawie :) Powrót starego, sarkastycznego Merlina z brodą ^^ Nie mogę się doczekać by znów zobaczyć tą nic niedomyślającą się twarz Artura na jego widok (jak zwykle :P).

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Artur już wie o magii Merlina !!! w zwiastunie 3 odc Artur mówi do Merlina : uzdruw go swoją magią

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Tu można obejrzeć 2 odcinek po angielsku:
http://www.telepisodes.net/2011/merlin-season-4-episode-2/

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Artur jest bratem Morgany przeciez widac ze nie ogladales tej sagi

sobol1237

Wiem, że jest jej bratem, ale on przez całe życie o tym nie wiedział, a mimo to był jej jak brat. Czytaj ze zrozumieniem. Poza tym jestem dziewczyną - łatwo to sprawdzić.

Artur nie wie o maggi Merlina... Arthur mówi do niego: If you were me, would you use magic to save his life?". A Merlin na to: "Yes, I would do whatever it took.".

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Już myślałem, że załatwiają Lancelota na dobre i już go możemy pożegnać. Ale nagle raczej nie zaczęliby odchodzić tak bardzo od podstawowej wersji legendy na podstawie której w końcu powstał ten serial. BO w kkońc Lancelot musi swoje odcierpieć tęskniąc za miłością która nie może się spełnić.
Nie wiem Luelle czy już wiesz czemu Morgana tak nienawidzi Artura. Wyjaśnię to w telegraficznym skrócie. Morgana pomimo jej starszego wieku w stosunku do Artura nie miała nigdy się dowiedzieć o możliwości wstąpienia na tron i miał dostać go ARtur ukochany syn. Kiedy się już dowiedziała o swoim królewskim pochodzeniu to znienawidziła Uthera jeszcze bardziej niż nienawidziłą go wcześniej i dodatkowo zapragnęła korony. Zaślepiła ją żądza władzy i wszystkie sympatie z dawnych lat poszły do kosza. Teraz liczyła się tylko korona i siostra która mogła jej w tym pomóc. Artur jest jej bratem i Morgana wie, że tylko jeśli zginie jej ojciec i Artur będzie mogła prawnie wstąpić na tron.

terbi_2

Doskonale to wiem, mimo to jest to nielogiczne, szczególnie biorąc pod uwagę jej charakter. To jest niemożliwe, by tak nagle się zmienił. Rozumiem, gdyby od początku pokazywali w serialu, ze jednak jest zła, choć sobie tego jeszcze do końca nie uświadomiła, ale w 1 sezonie była jak najbardziej pozytywną postacią. Nic tego nie potrafi wyjaśnić. Raz jej zależy np na Arturze, a już w następnym odcinku go nienawidzi :P Coś tu jest nie tak z tą postacią :P

Luelle

Wie może ktoś kiedy będą napisy do odcinka ?

ocenił(a) serial na 10
Sweet_Sony12

Pewnie jutro rano albo dziś wieczorem na programie napi projekt :)

iwek33

Dzięki

ocenił(a) serial na 10
Sweet_Sony12

Hahahahahahahhaha. Zebyscie sie nie zdziwili jak ich nie bedzie

ocenił(a) serial na 8
Morgana_Le_Fay

A to czemu? Chociaż podejrzewam, że jutro wieczorem będą.

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

No to zebys sie nie zdziwila jak nie bedzie.

Morgana_Le_Fay

Z tego co widzę to nawet nie zaczęto tłumaczyć jeszcze napisów do drugiego odcinka...

ocenił(a) serial na 10
Luelle

A kto powinien je tlumaczyc?

Morgana_Le_Fay

wg strony Grupy Hatak - niejaki emo9

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Aha. A jak bylo z poprzednim odcinkiem?

Morgana_Le_Fay

A nie pamiętam, oglądałam z angielskimi napisami. Ale chyba jakoś w poniedziałek...

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Z tego co wiem napisy byly w niedziele i w napisach nie pisalo nic o tlumaczeniu. Wiec chyba zrobila to osoba prywatna

ocenił(a) serial na 8
Morgana_Le_Fay

Mnie tam wsio ryba, ja już oglądałam. :P To, że jest 0% to nie znaczy, że ktoś już nad tym nie pracuje, może po prostu nie zaktualizował postępów na stronie. Wydaje mi się, że emo9 też ostatnio tłumaczył.

A z drugiej strony rok temu bywało i tak, że napisy pojawiały się bardzo późno.
W każdym razie współczuje tym którzy muszą czekać.

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

Lellandra bardzo sie mylisz. Bardzo.

użytkownik usunięty
Morgana_Le_Fay

Ty chyba aż za bardzo tego Merlina oglądasz -.-

ocenił(a) serial na 10

Ja niezbyt przepadam za Merlinem. Jest niezly, ale sa lepsze seriale. Znacznie lepsze.

użytkownik usunięty
Morgana_Le_Fay

Niby tak, ale jest to jeden z lepszych, patrząc na to ,że wyprodukowali je nasi kochani brytyjscy dżentelmeni <z akcentem ;D>

Najlepszy i tak jest "Doctor Who"... <3

użytkownik usunięty
Luelle

Ja wolę House'a ;D

Ja kiedyś uwielbiałam House'a ale teraz zrobili z tego brazylijską telenowelę i jednym słowem nudy

Konny

Mnie House lekko się znudził po 3 sezonie. Nie był już taki świetny.

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Nienawidze Doctora Who. A bardzo sie staralam polubic. Ogladajac kolejne odcinki zastanawialam sie " co ja do cholery robie?! Ogladam jakis koszmarny badziew, ze stworami ktore wychodza ze skor z zamkiem i pierdza?! Ja nie ogladam takich "seriali" "
Mialam ochote walic glowa w sciane. Najczesciej staram sie wytrwac i obejrzec calosc. Ale nie z tym serialem. A te odcinki z tymi stworami jakos odcinki III Wojna Swiatowa, na ktore tak bardzo liczylam, bardzo mnie zawiodly. Na dodatek ten odcinek z tymi stworami, byl potrojny, ze powiedzialam dosc. Nigdy wiecej tego gowna.

Morgana_Le_Fay

Oglądałaś 1 sezon, który ze wszystkich był najsłabszy. Polecam oglądać od 2 serii.

Szczerze to nie rozumiem jak można nienawidzić Doctora. To najlepszy serial jaki oglądałam, a widziałam w życiu wiele rzeczy :) Do 4 sezonu efekty były dość tandetne, ale taki to już był urok Doctora. Zresztą to nie o efekty chodziły tylko o genialną fabułę i dialogi. Jeśli tak bardzo przeszkadzały ci te efekty to proponuję byś obejrzała odcinki od 5 serii. Serial stał się mroczniejszy i dostał spory budżet.

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Nie tu nie chodzilo o efekty. Znajac mnie pewnie, po ostatnim sezonie, bym sie mocno wkrecila. Tak bylo z Merlinem. Do Odcinka " The last dragonlord" walilam glowa w sciane, myslac co ogladam. Ale robilam to dla przyjaciolki. Nie udalo jej sie mnie przekonac do Doktora, probowala do Merlina. Jak mowie, bardzo liczylam i bardzo sie zawiodlam na odcinkach III World's War. Gdyby nie one, pewnie nie przerwalabym ogladania Doktora. Nie byl zly. Te odcinki zawazyly na tym.

Morgana_Le_Fay

Ale to jest właśnie 1 dość słaby sezon :) W tej serii naprawdę rewelacyjny jest 20częściowy odcinek "The empty child" i "The Doctor dances". A jak chcesz sobie pominąć 9 Doktora to proponuję przeskoczyć od razu do sezonu 2, w którym jest już fantastyczny David Tennant :D Wszyscy go kochają i wielbią :D

ocenił(a) serial na 10
Luelle

No wlasnie, tego 9 doktora uwielbialam. Bardzo mi przypadla do gustu jego buzka. Serial z pewnoscia jest dobry. Ze skromnym budzetem, i angielskim humorem, ale jest dobry. Tych odcinkow III Wojna Swiatowa to po ponad roku nie moge dalej przebolec. Zniszczyly mi caly obraz i opinie o Doktorze Who

Morgana_Le_Fay

Ja nie mówię, że jest zły (bo nie jest), tylko że 1 sezon ma kilka słabych odcinków, m. in. ten o III wojnie światowej :) Dlatego naprawdę polecam byś oglądała dalej, gdyż... cóż.... od 2 sezonu raczej nie ma słabych odcinków ^^ A jakby się jakiś nie spodobał to David i tak wszystko ratuje ^^ http://www.youtube.com/watch?v=okiVDprYNsM scena z jednego z moich ulubionych odcinków 2 serii :)

ocenił(a) serial na 10
Luelle

No wlasnie te slabsze odcinki zawazyly na wszystkim. Do Doktora moze kiedys wroce. Przestalam bodajze na 9 odcinku (ale moge sie mylic) Nie moglam scierpiec tamtych, ciagle jak widzialam Doktora, od razu mi przykre wspomnienia wracaly i uznalam, ze jak czemus takiemu poswiecili 3 odcinki, to dalej moze byc tylko gorzej. Poza tym nie lubie jak sie wymienia bohaterow. A coz...Z Doktorem jest tak, ze co pare sezonow sie zmienia glowny aktor czyz nie? Wole schematy jaki jest w Housie, Dexterze. A propos Rose...czy ona nie przegina z tuszem do rzes?

Morgana_Le_Fay

Doktor nie umiera tylko się regeneruje w nową postać. Obecnie mamy 11 Doktora.
Cóż, gdy "umarł" Dziewiąty to jakoś bardzo tego nie przeżywałam, ale gdy odszedł Dziesiąty to byłam w żałobie jakieś pół roku xD Na szczęście Jedenasty jest równie rewelacyjny co poprzednik :) Dlatego jak już mówiłam - przebrnij przez 1 serię, potem zaczyna się niezła jazda (Weeping Angels!! :D) :)

ocenił(a) serial na 10
Luelle

Nie jestem przekonana. Wlasnie, przez te zmiany glownych aktorow. Wam to nie przeszkadza? Przywiazujecie sie do konkretnego aktora, on potem przychodzi i pojawia sie inny? A co bedzie jak w koncu sie okaze, ze jest gorszy niz poprzednik?

Morgana_Le_Fay

Jak już powiedziałam - po odejściu Davida Tennanta byłam w żałobie pół roku i nie chciałam oglądać nowych serii :P Ale gdy ją obejrzałam to z miejsca ją pokochałam bezwarunkowo :P Co do przejścia Dziesiątego w Jedenastego... Aż tak bardzo nie przeszkadza, bo nowe sezony różnią się od poprzednich dość mocno (nie ma nikogo z poprzednich serii oprócz River Song. Raz nowy Doctor spotkał się również z Sarą Jane Smith, tuż przed śmiercią aktorki. Ale poza tym ta seria jest całkiem inna, choć pojawia się sporo nawiązań, ale one tylko wywołują uśmiech na twarzy :) Poza tym praktycznie nie ma Daleków i Cybermanów (no w końcu! Odpoczynek od nich!! :D), a za to pojawiają się cudowne Płaczące Anioły i Cisza :)

A mi właśnie kurierem przyszedł soniczny śrubokręt Doctora!! :D Hurra!! :D

ocenił(a) serial na 8
terbi_2

Mimo wszystko to bez sensu - mówie tu o nienawiści Morgany do Artura. Z tego co pamiętam chciała wszystkich pozabijać zanim się dowiedziała o tym, że jest jej bratem. ;/

Odcinek bardzo fajny. Wiedziałam, że ktoś zginie, ale jak to możliwe, że to Lancelot? W sumie nikt go nożem nie dźgał, więc pewnie wróci zza zasłony. IMO, trochę naciągane to...
Dobrze, że Gaiusz i Merlin wiedzą o wujaszku. Nadal nie jest wyjaśnione dlaczego on jest po stronie Morgany. Wydaje mi się, że się po prostu w niej duży - jakoś tak dziwnie na nią patrzył. O.o Bo sama nienawiść do Uthera nie tłumaczy wg. mnie nienawiści do Artura. Czemu dziecko było winne?
Magia Merlina! Można dostać szału... To już 4 sezon. Powinien zmieść Morganę z powierzchni ziemi, a on się przed nią ukrywa. ;/ Morgana jakoś nie pokazuje więcej, ale i tak jest bardziej imponująca od niego, a przecież zaczęła dużo później i w ogóle powinna być słabsza. Nie kminie tego.

Najlepsza była końcówka zwiastunu! Hahaha! No uwielbiam tego starego Merlina. Będzie zajefajnie. :P

Lellandra

Ty też zauważyłaś "hungry eyes" wujaszka przy Morganie xD Nie chciałam o tym wspominać, bo myślałam, że to tylko ze mną jest coś nie tak :P Rany, toż to byłoby z jego strony kazirodztwo!! W serialu dla dzieci? xD

Też mnie wkurza już magia ( raczej jej brak :P) Merlina. 3 sezony temu umiał to samo co teraz! A gdzie ta potężna moc Emrysa? :P

Zdziwił mnie też Kilgarr w tym odcinku. Mer go sobie wezwał, oznajmił, że poświęci swe życie, Kilgarr rzekł: "You must not do this!", Emrys powiedział, że i tak to zrobi, a smok na to "OK, będzie mi ciebie brakować". WTF? xD Nie za szybko przystał na tą propozycję? :P I potem sobie po prostu odleciał ^^ Na dodatek rozbawił mnie w tej scenie Lancelot. Widzi przerażającego smoka, który przez wiele miesięcy terroryzował Camelot, podnosi swój mieczyk, Merlin mówi: "Nie, spoko, nie musisz", więc Lance jest już wyluzowany, gada sobie ze Smokiem i nawet go nie dziwi to, że Merlin jest z nim w przyjacielskich stosunkach. A potem w ogóle o tym nie wspominają xD

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Nie kazirodztwo. On jest wujem Artura - bratem matki Artura z tego co pamiętam. Czy nie? W każdym razie jakby na to nie patrzeć to jest to trochę niesmaczne. Stary zbereźnik xD

Też myślałam, że Lance wspomnie potem o tym smoku, a tu taka cisza, ani be ani me.
Dziwny też był sposób w jaki Mer i Lancelot dogonili resztę. Tamci chyba szli jakimś skrótem czy coś, a nawet jeśli nie to przecież byli oni daleko w tyle (jakieś dwa dni) wiec o co kaman?
Morgana też dała ciała. Jakby tak bardzo chciała się pozbyć Gwen to miała taką sposobność. Co za różnica czy zabiły by ją te duchy czy np. uderzenie czymś w głowę.
BTW też myślałam, że smok będzie bardziej protestował. ^^ dziwne...

Lellandra

Ach, no rzeczywiście, to stryj Artura... Mimo to w jakiś sposób i tak są rodziną, więc i tak to jest obrzydliwe :P

Może Merlin wyczarował im jakieś superprzyśpieszenie? ^^ Bo też nie mogę dojść do tego jak zdołali tak szybko wrócić do Arty'ego i jego wesołej drużyny...

Morgana również mnie zawiodła. Mogła chociaż poczekać, by zobaczyć czy Dorocha faktycznie wykończą Gwen. A ona tylko się uśmiechnęł i poszła, a potem przez resztę sezonu będzie narzekać, że Guinevere żyje... :P

ocenił(a) serial na 8
Luelle

Ja to myślałam, że smok ich podrzuci :P a tu nic z tego...

Lellandra

Też tak myślałam xD Może nie chcieli zostawiać koni? xD Ale stwierdziłam w końcu, że może Kilgarr uważa się za tak szlachetną istotę, że jazda na nim by go zbrukała :P Oczywiście, raz Mer na nim jeździł (latał :P), ale może drugi raz mu nie zezwolił :P
Ech, szkoda, bo już miałam taką piękną wizję jak Merlin nadlatuje na grzbiecie wielkiego smoka ku Arturowi :D

ocenił(a) serial na 10
Luelle

1.czemu smok ich nie podrzucił? ;(
2.czemu Lancelot umarł? ;-(((((( może go wyleczą dobre duchy, mam nadzieję, bo w trailerze widać, że żyje potem
3.w końcu jakiś postęp u Gwen, co publicznie broni swoich racji
4.silna Morgana knująca przeciw Camelot - to jest to ;p

ocenił(a) serial na 7
Luelle

Do wszystkich, którzy pytają o napisy: Przetłumaczyłem ok. połowę odcinka. Dzisiaj wieczorem będzie na napiprojekt. :) Pozdrawiam. Orchi

ocenił(a) serial na 10
Orchi

Wiele osob juz je przetlumaczylo, dla wlasnego uzytku. Wiekszosc jest od wczoraj

ocenił(a) serial na 10
Morgana_Le_Fay

Ja jednak poczekam na napisy bo mój angielski jestt bardzo słaby :( więc prawie nic nie zrozumiałam

ocenił(a) serial na 10
iwek33

Lancelot będzie żył, nie sądzicie, że jak paliły się jego szaty i miecz to świeciły takim blaskiem jak Merlin, kiedy go leczyły te dobre duchy? bez sensu jesli miałby teraz zginąć ;/

ocenił(a) serial na 7
Morgana_Le_Fay

Jednak nie wszyscy to zrobili. Poza tym nadal nie ma ich w bazie napiprojekt. Moje prace oceniam na w 65% skończone. Być może zdołam udostępnić napisy o wiele prędzej niż wieczorem.

Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 10
Orchi

A ty rozumiesz znaczenie slowa " dla wlasnego uzytku" to znaczy dla osobistego a nie dla mas.