PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37868
6,3 3 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

Oglądam serial i widzę w nim wiele "nieścisłości". Podoba się mi ten serial nawet bardzo i tak po prawdzie nawet nie zastanawiam się co pokrywa się z moja wiedzą a co od niej odbiega. Z tego co pamiętam to Gwen nie była służącą, Morgan to była przyrodnia siostra Artura natomiast Merlin bardzo dobrze był znany za czasów młodości Artura bo doradzał Utherowi. Nie piszę tego, że jęczeć na tam niezgodności i bezczeszczenia legend:D Serial naprawdę się mi podoba i zawsze czekam na kolejny odcinek. Pomimo rozbieżności nie uważam, że serial jest do bani. Jednak po tym wszystkim zorientowałam się, że w sumie od dawna uwielbiam słuchać i oglądać legendy także przydałoby się też coś poczytać. Czy znacie może jakieś książki, które opowiadają o królu Arturze albo o Merlinie? Nie chodzi mi o książki, gdzie autor ubarwia legendę:D Każdy z nas zna legendę o Popiele, który został zeżarty przez myszy:D otóż kiedyś dorwałam książeczkę gdzie opisywali, jak to jakaś czarownica rzuciła na niego czar..itp,itd... schował się w wieży gdzie i tak został pożarty przez gigantyczne szczury:D Jak wiadomo legenda jest legendą i nie ma wersji najbardziej prawdziwej:D Jednak byłabym wdzięczna za podanie tytułów książek, gdzie będzie opisana legenda a nie ubarwienie jej:D

ocenił(a) serial na 9
LaraNotsil

Jesli chodzi o samą legendę to czytałam "Opowieści okrągłego stołu", czyli skróconą przez J. Boulengera adaptacje starofrancuskiego cyklu średniowiecznych powieści. W sumie trudno mówić o nieubarwianiu w przypadku legend arturiańskich, bo to właśnie zrobili autorzy w średniowieczu dostosowując utwory do panujących wtedy wymogów. Dlatego mnie dużo lepiej czyta się wspóczesne książki np. "Mgły Avalonu", czy "Zimowy monarcha" i myślę, że mogą one mieć nawet więcej wspólnego z prawdą, bo w średniowiecznych utworach chcieli przede wszystkim propagować wzorzec sprawiedliwego króla i dzielnego rycerza, a co najważniejsze postawić Kościół w jak najlepszym świetle, więc niekoniecznie najstarsze wersje legendy są najlepszym źródłem informacji ;)

ocenił(a) serial na 8
purrie

Nie chodzi mi o studnię wiedzy bo wiadomo, że każda legenda będzie się różnić kiedy opowiada ją ktoś inny:D Jednak ciężko czyta się o rzuceniu klątwy przez czarownicę i gigantycznych szczurach kiedy chodziło o myszy:D Dlatego nie chciałabym trafić na książkę gdzie np gwen nie zostaje królową:D Dziękuje za odpowiedź zapoznam się z tymi tytułami:D

ocenił(a) serial na 8
LaraNotsil

Zaopatrzyłam się w książkę Barber Chrisa i Pykitt Davida "Legenda Camelotu. Odkrycie prawdy o królu Arturze". Macie jakieś inne pomysły na temat rycerzy okrągłego stołu, Merlina, króla Artura?

ocenił(a) serial na 9
LaraNotsil

to jest właśnie pierwsza pozycja na mojej liście książek, które zamierzam przeczytać po maturze :p i jak ci się podoba? bo jestem ciekawa czy rzeczywiście warto ją wypożyczyć ;)

ocenił(a) serial na 8
purrie

Jeszcze nie przeczytałam. Dopiero ją sobie ściągnęłam. Zamierzam ją wydrukować bo nie lubię czytać z komputera:D Jak zacznę czytać dam Ci znać:D Tymczasem czekam na kolejne propozycje kolejnych pozycji o legendach arturiańskich.

użytkownik usunięty
LaraNotsil

Jeśli chcesz książkę nawiązującą do legendy arturiańskiej to polecam "Liceum Avalon". CO prawda to ta sama autorka co "Pamiętników księżniczki" ale ta książka głupia jak kolejne "Pamiętniki" nie jest :) Naprawdę przyjemnie się ją czyta, ciekawe połączenie współczesności z Arturem, Ginewrą i Lancelotem. No i oczywiście Panią Jeziora :P Nie jest to to o co prosisz ale sporo tam jest o legendzie, tej "oryginalnej" jeśli tak można powiedzieć.

jeżeli dobrze znasz angielski na internecie możesz przeczytać sobie "Le Morte d'Arthur". Chyba najstarsza książka opowiadająca legedny arturiańskie.
http://www.sacred-texts.com/neu/mart/