PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37806
6,3 6 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

Aby sobie poprawić trochę humor zdecydowałem się na szybko nabazgrać (pewnie z wieloma błędami, mój własny wymarzony Happy End

Merlin zmierza na wyspę błogosławionych z umierającym Arturem, Gwain ginie tak jak zginął. Docierają na wyspę. Merlin wzywa smoka, smok mówi, że już nic nie można zrobić. Na wyspie pojawia się Morgana oznajmiając, że jest ostatnią kapłanką i ona włada życiem i śmiercią. Próbuje zabić Merlina i Artura jednak Merlin tylko się broni. (Mogłaby pojawić się wzmianka o kielichu życia. np. Merlin jakimś zaklęciem wyrywa go z ręki Morgany a następnie wypowiada zaklęcia po czym jakby opada z sił oddać życie za Artura, w tym samym czasie następuje przemiana Morgany, w której głębi tkwiła cząstka dobra. Zło pęka niczym topniejący na wiosnę lód, ponieważ dobro i poświęcenie jest silniejsze od zła, zaklęciem wyjmuje miecz z dłoni Artura i wbija go w siebie wypowiadając znane już „Forgive me” po czym pada na ziemię. Końcówka to przyjazd Arthura do Camelotu. Gwen wybiega do Artura, żeby go powitać, Artur zsiada z konia i biegnie w kierunku Gwen i nagle kamera na Merlina, błysk w oku i Artur się wywala przed Gwen. Koniec i napis „Magic return”

ocenił(a) serial na 6
yoursoulowner

Ech, to zbyt piękne, by mogło się zdarzyć ;)

ocenił(a) serial na 10
xena_4

Ale przynajmniej wg mnie lepsze niż to co zobaczyłem dzisiaj. Ponoć miałem nie czuć zawiedzenia, a wręcz przeciwnie usatysfakcjonowanie... a czuje się beznadziejnie po tym co zobaczyłem, można powiedzieć, że jednym odcinkiem zepsuli to co było przez całe 5 sezonów

ocenił(a) serial na 6
yoursoulowner

Za bardzo chcięli nagle trzymać się legend, dlatego skopali ostatni sezon. No i scena finałowa - tragedia :/

ocenił(a) serial na 10
yoursoulowner

Przecież Merlin władał nad życiem i śmiercią - po zabiciu Nimue! :)

ocenił(a) serial na 10
monika1144

Tak władał, że nikt nie mógł zrobić :|

ocenił(a) serial na 10
yoursoulowner

Ale nie zapominajmy, że to wymagało ofiary - "życie za życie"

ocenił(a) serial na 10
monika1144

W pierwszych odcinkach nawet chyba sama Nimue chyba o tym mówiła, że ostrzegała Uthera...

ocenił(a) serial na 10
monika1144

Nie zapomniałem o tym przecież
Merlin za Artura, Morgana za Merlina = Morgana ginie Artur żyje

ocenił(a) serial na 10
yoursoulowner

To byłoby o wiele lepsze zakończenie niż było :)

monika1144

zgadzam się :/ no ale cóż, mamy Mordreda który ginie na początku nawet bez porządnej walki, Morganę która ginie w krzakach przebita mieczem no i Artura który umiera tuż przed wyspą na której Merlin miał go szansę uratować ;) Ale smok ma zawsze rację... To ma sens.
Czemu nie pokazali jak Merlin wraca do Camelotu, albo nie wraca, nie wiem cokolwiek!? Niby jest pokój, ale można używać tej magii czy nie? No tak, musimy się domyśleć ;))

ocenił(a) serial na 10
Joasia_23

Ja osobiście sądzę, że nie wrócił do Camelotu - i jak pokazali nadal czeka na powrót Artura :)

ocenił(a) serial na 9
monika1144

No właśnie. Nimueh cholerka była jeden sezon, a mogłaby być barwniejszą postacią niż Morgana, a z nią było tyle sezonów :/ Zresztą, w opowieściach to Nimueh zasypała Merlina w jaskini, gdzie ponoć siedzi do dnia dzisiejszego. Nie rozumiem czemu nie opierali wielu faktów na historii, a akurat śmierć Artura tak... Płakałam. Płakałam i byłam zła.

yoursoulowner

Bardzo ciekawa wizja i rzeczywiście byłaby idealna :). Ale co mnie zdziwiło najbardziej pomijając sens czy też bezsens zakończenia i śmierci Artura (w dodatku w ten sposób) to dlaczego Merlin "pochował" go sam? Przecież Artur był królem. Moim zdaniem powinien zanieść jego ciało tam gdzie wszyscy mogliby go pożegnać i rzeczywiście zobaczyć, że król nie żyje. Pogrzeb godny tego kim był. A tak naprawdę umarł nie dokonawszy niczego specjalnego, nie zdążył nawet przywrócić magii, a to on miał wszystko zmienić.