PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37806
6,3 6 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

Skoro Morgana jest bękartem (bastardem), to czemu na stronach internetowych (bo niestety nie pamiętam czy w serialu tak było) nazywana jest Pendragon?

ocenił(a) serial na 10
kagamixd

No bo... jej ojciec to Uther Pendragon?

UpadlaDusza

Ale z nieprawego łoża, więc nie może przyjąć jego nazwiska.

użytkownik usunięty
kagamixd

To tak jak w Grze o Tron. Bękarci z północy dostają nazwisko Snow np. Jon Snow, Ramsay Snow, ale jeśli ojciec na to pozwala albo sami czują się prawowitymi synami lub córami ojców to nazywają się ich nazwiskiem. Ramsay Snow ma fioła na tym punkcie. Każe mówić na siebie Ramsay Bolton, inaczej skóruje. Nie ma zasady, która mówi że nie można nazywać bękartów rodowym nazwiskiem.

Tylko, że Uther nie przyznał się, że Morgana jest jego dzieckiem. Nawet w Internecie nazywają ją Pendragon i nie wiem czemu. Ramsay otrzymał nazwisko Bolton za swoje zasługi, więc to trochę inna historia. Morgana "udupiła" ojca i sama się ukoronowała, bo jest niby jego córką, ale i tak nie ma prawa do tronu. Gdyby każde dziecko z nieprawego łoża dziedziczyło ot tak nazwisko, to wiesz ile by było Wettynów w Polsce? :D (dla sprostowania, August II Mocny z dynastii Wettynów miał około 300 bękartów- może i mieli lepiej ze względu na pochodzenie ojca, ale i tak byli spychani przez wysoko urodzonych).

ocenił(a) serial na 8
kagamixd

A to nie było tak, że oficjalnie Uther twierdził że Morgana jest jego siostrzenicą/bratanicą? A później powiedział prawdę? Oglądałam serial dość dawno, więc mogłam coś pomieszać, ale wydaje mi się że tak było ;)

kotczeladnik

Nie, ona była jego wychowanicą, bo oficjalnie Morgana była córką jego przyjaciela :)

ocenił(a) serial na 10
kagamixd

Uther przyznał się do tego Gaiusowi

Pietrek05102003

Pfff, jednej osobie to sobie mógł powiedzieć :P

ocenił(a) serial na 10
kagamixd

Bo tak naprawdę była córką króla Uthera i siostrą księcia Artura

Pietrek05102003

No tak, ale jeśli nie wiesz to ja napisałam, że jest bękartem.