PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37810
6,3 6 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

Znalazłem dziwną wiadomość na stronie http://merlin.wikia.com
Podobno Percival jest bratem Merlina jeśli mi nie wierzycie to wejdźcie na tą stronę i pisze tam jak byk w życiorysie Percivala : ''Percival powróci w 4 sezonie . Percival jest bratem Merlina ''.

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Daj link konkretnie do życiorysu Percivala . Właściwie tak sobie myśle że to możliwe , chociaż nie wiem co takie pokrewieństwo miałoby wnieść do serialu . Dobrze że trzymasz rękę na pulsie bo ja nie lubię zaglądać regularnie na obcojęzyczne strony , wolę wszystko rozumieć

ocenił(a) serial na 8
Enterraz

"Film, oparty na popularnej powieści dla nastolatków autorstwa Meg Cabot, śledzi losy Allie. Po przeniesieniu się do szkoły
średniej Avalon High zszokowana dziewczyna odkrywa, że jej koleżanki i koledzy są reinkarnacją króla Artura i jego dworu. Im głębiej Allie bada podobieństwa między przeszłością a teraźniejszością, tym bardziej jest przekonana, że jej szkoła to współczesny Camelot. Allie musi rozwiązać tę tajemnicę zanim zdrajca Mordred wygra ponownie." Taki film znalazłam grzebiąc na seans24 . Tytuł - "Liceum Avalon"

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Być może temu że Percival i Merlin są braćmi a Percival jest rycerzem Camelotu Merlin już nie będzie sługom tylko slachcicem , i to będzie miało początek bo gdy Artur zostanie królem Merlin będzie prawą ręką króla i czarodziejem Camelotu

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Ale Uther wciąż żyje , nie będzie ich traktować należycie (rycerzy artura) , zresztą nie wiem ,w czym niby szlachectwo miałoby pomóc Merlinowi , bo rycerzem na pewno nie zostanie . Już bym wolała żeby Gwain ( co niemożliwe ) okazał się bratem Merlina , wtedy Merlin byłby "legalnie" szlachetny . I to że Percival został rycerzem nie ma nic do szlachty , szlachcic zostaje mianowany na rycerza , a nie że chlachectwo przyjmuje się wraz z pasem rycerskim , więc jakby nie było pozostaje układ : Merlin-sługus .
To tak pomijając dwa fakty:
-Nikt nie wie że Merlin ma brata
-szlachta była dopiero w 16 wieku

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Pewnie Merlin i Percival nawet nie wiedzą że są braćmi gdyby Artur się dowiedział że Percival jest bratem Merlina to nie ważyłby się na nim wyżywać bo Percival skopałby mu tyłek

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Wie ktoś czy te wszystkie wiadomości na temat 4 sezonu ze strony http://merlin.wikia.com są potwierdzone ma namyśli o powrocie Nimue, Pani Jeziora, Mordreda, Vivian, Eleny i Arivala

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Nie tyle co skopałby mu tyłek , ale wyzwałby go , a nie sądzę żeby Arcio chciał się z nim bić . Jak wyżej napisałam z rzadkości zaglądam na angielskie strony , nie mogę potwierdzić . A właściwie to Artur nie znęca się nad nim , tylko może mógłby mu dać trochę wolnego , ale właściwie patrząc na 3x02 to lepiej nie xD Strasznie spodobała mi się scena kiedy siedzą przy ogrągłym stole , Artur się pyta kto mu pomoże , wszyscy po kolei wstają a Merlin sobie siedzi zadowolony xD

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Teraz Merlin go nie opuści bo najgorsi czarownicy i czarodziejki jednoczą siły i wkrótce ruszom na Camelot : Morgana, Morguse ? ,Mordred, i Nimue.
Dałem znak zapytania nie jest pewne czy te wiadomości o powrocie nimue w 4 sezonie są potwierdzone .
Zresztą Merlin też ma swoich ludzi : Wielki smok ,Pani Jeziora , Gilii, Gajusz i Iserdar przywódca druidów z 3x12

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Właściwie to jednak sam jest , smok może go co najwyżej uczyć , Gajusz już powoli zdycha , Gilli to taki kurczaczek a pani jeziora może nigdy z tego jeziora nie wyjść . Ale to mi się podoba : im więcej sam pokona , tym większej potęgi dowiedzie , nikt nie powie że krył się za czyimiś plecami , jak było z Harrym kiedy ten pokonał Voldemorta zyskując czarną różdżkę . Nie powinien mieć pomocników , bo to by tylko potem umniejszało jego zasługi .

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

A wracając do rycerzy okrągłego stołu to myśle że nowi rycerze którzy się pojawiom to : Trista, Galachad i Kay

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

To się robi męczące : Kay ? Nie wiem kto w ogóle jest to jak do jasnego grzyba mam się wypowiedzieć ?! I po raz tysięczny : skąd bierzesz te informacje o postaciach o których ja nigdy nie słyszałam ?

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Z wilkopedi

Oto lista rycerzy okrągłego stołu :
Rycerze Okrągłego Stołu – według legend arturiańskich 200 rycerzy zasiadających przy Okrągłym Stole na dworze Króla Artura (choć wedle rozmaitych przekazów wymienia się ich także 25, 150 lub 50). Jego kształt miał eliminować wszystkie kłótnie między rycerzami o pierwszeństwo. Misją Rycerzy Okrągłego Stołu było poszukiwanie Świętego Graala. W rzeczywistości Okragły Stół był prawdopdobnie amfiteatrem, w którym mogło się zebrać do 1000 rycerzy.

Najznamienitsi z nich to:

* Król Artur
* Agravain
* Angwish, lub Angwisance
* Aries
* Baudwin z Bretanii
* Bedivere
* Belieus
* Bors de Granis
* Cynric
* Colgrevance
* Dagonet
* Dinadan
* Hektor de Maris
* Frigues
* Gaheris
* Galahad
* Gareth
* Gawain
* Girflet
* Kay
* Lamorak de Galles
* Lancelot z Jeziora (Lancelot du Lac)
* Lavaine
* Król Leodegrance, ojciec Ginewry
* Lionel
* Lucan Sługa
* Malagant, pierwotnie Rycerz Okrągłego Stołu, później wróg
* Morhołt
* Mordred, nieślubny syn króla Artura, pierwotnie Rycerz Okrągłego Stołu, później wróg Artura
* Palomides Saracen
* Pelleas, mąż Pani z Jeziora
* Król Pellinore
* Parsifal, syn Pellinore'a
* Sagramore
* Safir, brat Palomidesa
* Segwarides, brat Palomidesa
* Tor
* Tristan

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Jezu najsłodszy ...

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Większość z nich i tak nie pojawi się w serialu Kay brat Artura się nie pojawi bo w serialu Uter ma tylko jednego syna
Mordred nie będzie rycerzem w serialu
Król Leodegrance, ojciec Ginewry nie wystąpi w serialu ponieważ Ginewra jest córką kowala w serialu i wielu innych się nie pojawi, bo serial odbiega od legendy i to bardzo

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Jak dla mnie to może lepiej że odchodzi , jest świeższy przez to , a właściwie to nikt nie może wiedzieć co prawda a co nie , czasy arturiańskie były półtora tysiąca lat temu . Zresztą w Wikipedii jest mnóstwo błędów , nie polegałabym tak całkiem na niej

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Z Uterem zawsze nic nie wiadomo w kolejnych sezonach może się okazać że Artur ma jeszcze brata

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

tak, bo już się okazało niedawno, że ma córkę ;-) każdy wie o kim mówię

ocenił(a) serial na 8
MilkaBros

No i jeszcze kogo se tam przydupczył <przepraszam> ? Vivian matkę Morgany , Ygrenę , jescze matkę Kaya , i jeszcze kogo ? Może napiszmy księgę " Podboje Uthera Pendragona " xD

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Ale byłyby jaja że Merlin i Artur są przyrodnimi braćmi ale to niemożliwe Merlin ma brata ale to nie artur tylko Percival ale ani on ani Merlin nie wiedzą jeszcze że są braćmi

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Tristan przypomniało mi się już był , był revenantem , zmarłym bratem igreny . Byłoby jeszcze zabawniej gdyby okazało się np że Balinor był przyrodnim bratem (lewym) Uthera a ten z nienawiści do magii własnego brata ścigał za to jaki się urodził . Ale dajmy już spokój pokrewieństwom , bo im bardziej bohaterowie okazują się spokrewnieni , tym większa tandeta wyłazi .

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

jak myślicie jaka będzie reakcja Merlina gdy w obecności króla, artura, Gajusza, rycerzy i innych pojawi się wskrzeszona Nimue i odezwie się do Merlina wobec wszystkich w typowym jej sposobie : Witaj Merlinie

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Moim zdaniem to całkiem możliwe żeby się na środku sali pojawiła żeby utrzeć trochę nosa Utherowi , bo jeśli będzie współpracować z naszymi dziewczynkami , zniknie rach ciach , a kolejny czarodziej który ucieknie nie wpłynie dobrze na morale królestwa , Uther straci zaufanie ludu ,a wszyscy zaczną się zastanawiać czemu przywitała właśnie Merlina .
Zresztą mogłoby być tak że nagle się pojawi kiedy wszyscy będą w sali , po prostu uśmiechnie się i uderzy , wiedząc że Merlin zareaguje ( tak było z trucizną 1x04 ). Merlin ujawni w ten sposob swoją potęgę , zbierze tyłek w troki i spierdzieli tak daleko , żeby Utherek go nie zjadł . Kiedy trójca czarodziejek usunie Merlina , będzie im o wiele łatwiej . Oczywiście przed całą akcją Nimue powie Mor i Mor że Merlin to potężny mag i nagle zrozumieją czemu im się nie udawało , a pojawi się w sali tronowej właśnie Nimue bo tylko ona umie się teleportować .

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

jako najwyższa kapłanka umie się teleportować nie wydaje mi się że zgineła może tylko zginęło jej ciało a duch krązy po wyspi błogosławionych.
Oby było powiedziane więcej o przeszłości Utera i Wielkiej czystki

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

na stronie http://merlin.wikia.com pisze że oprócz Nimue i innych pojawi się w 4 sezonie Vivian tak się zastanawiam i myślę że są dwie możliwości albo powróci Vivian z 2x10 lub pojawi się Vivian matka Morgany i Morguse

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

To raczej chodzi o Vivian-córkę Olafa , bo nie zapominajmy że czar może zdjąć tylko pocałunek prawdziwej miłości , a wątpię żeby Vivian takową miała przed przyjazdem do Camelot . Zresztą nawet jeśli miała , ciekawe czy jej skryta miłość dowie się że została zaczarowana i to właśnie pocałunek może ją odczarować .

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Ale byłoby gdyby się okazało że Vivian podkochywała się skrycie w Merlinie w co bardzo wątpię i wtedy Merlin by ją odczarował .

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Gardzi sługami , za głównego przystojniaka mają Artura , i Merlin też musiałby się w niej zakochać , dotrzeć do niej , pobuziać się z nią , i to wszystko pamiętając że cały czas myśli o Arturze , nie o jego słudze .

ocenił(a) serial na 10
Enterraz

Myślę że więcej informacji o 4 sezonie na stronie http://merlin.wikia.com w połowie marca lub w kwietniu więcej informacji kto powróci i obsada nowych postaci pewnie będzie między majem a lipcem .
Ha osobiście chciałbym żeby oprócz Nimue i innych powrócili : Alicja, Iseldir z 3x12.
A nowe postacie : Król Vortigern, jakieś magiczne stworzenia np. gorgony, nowe kapłanki Dawnej Religii .

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Kto powiedział że kapłanKI ? Mamy równouprawnienie :D Gorgony - fajna rzecz . Ale raczej ich nie będzie w serialu . Michał jak znajdziesz coś na tamtej stronie to podawaj link konkretnie do otwartego okna

użytkownik usunięty
Enterraz

Właśnie w przebłysku geniusza przypomniałam sobie kto to Percival;D No gorgony mogą być ;D

ocenił(a) serial na 10

a Uther jest prawie jak Zeus, z każdą dziecko ;-)P

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

Po początkowej obsadzie widać że jest na co czekać a to dopiero początek na pewno będzie więcej obsady w 4 sezonie

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

dokładnie ;-)

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

Widać że skoro powrócą w 4 sezonie : Pani Jeziora, Nimue ,
Alvarr , Vivian, Elena i Mordred , a pewnie powrócą jeszcze inni np: Morgana i być może Morguse , będzie się dużo działo i ten sezon nie będzie nudny i na pewno będzie lepszy od pozostałych

michal_12_filmweb

Mam taka nadzieję... Chociaż gdyby czwarty sezon był jeszcze lepszy od trzeciego to chyba nie odchodziłabym od ekranu komputera :D