PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37868
6,3 3 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

odcinek 4

ocenił(a) serial na 6

Jak wrażenia? Ja śledziłam akcję z zapartym tchem a końcówka - genialna! Jak na razie, moim zdaniem, najlepszy odcinek w 4 sezonie.

ocenił(a) serial na 10
elwiria

To było naprawde extra

elwiria

Świetny, chodź z tym uciekaniem Merlina to przesadzili, noo ale nareszcie zaczął czarować. Biały smok już mnie cieszy :D

ocenił(a) serial na 10
born.to.be.wild

Piękny ten smok ;) i szczerze powiedziawszy wreszcie jakieś czary i przygody się zaczęły. Jeszcze tylko, żeby tak Artur dowiedział się kto mu ciągle pomaga ;)

Świetny odcinek, zgadzam się ;) Następny chyba będzie jeszcze lepszy - Agravaine i Morgana będą knuć przeciw Camelot, jakaś armia była w trailerze, niezłe

A dobre jest to, że biały smok zostanie wychowany na dobrego (czyżby kiedyś miał walczyć potem z czarnym Kilgharrahem?) ;p

pytanie, kiedy Arthur weźmie sobie za żonę Ginewrę, przecież tego chciał ...

ocenił(a) serial na 6
MilkaBros

zgadzam się :) Merlin wreszcie pokazał trochę pazura i magii - a już myślałam że potrafi tylko czyścić koszule ;)

MilkaBros

Tia a jak się dowie to niemal cały serial będzie musiał zmienić schematy a potem za przeproszenie było by pieprzenie że serial nudny tak jak to było z DB czy Kevinem bo co wtedy powstrzymało by merlina przed wyleceniem przed zamek i rozpoczęcia naparzania się z czarnych charakterem.Już w 3 sezonem słyszałem sporo wołań żeby wyjawił Arturowi swoją tajemnice wtedy podkablował by Morgane i połowa sezonu 3 żegnaj.Ta tajemnica powinna być zakończona być 2-4 ostatnich odcinków ostatniego sezonu jak będzie najtrudniejsza walka czyli coś mocniejszego od smoka,armii umarlaków .

ocenił(a) serial na 10
Legion212

Ciekawe czy podczas wojny w 5 odc Merlin będzie walczył z Morganą według wywiadów w tym sezonie mają być starcia między Merlinem a Morganom

michal_12_filmweb

Cóż ciekaw jestem kto jest obecnie potężniejszy Morgana już pokazała co nieco a Merlin najwyżej zrobił miksturę która załatwiła króla co prawda dzięki Morganie.Cóż chciałbym też zobaczyć nieco potężniejszą magie typu błyskawice,kule (coś takiego jak merlin zrobił pod koniec 1 sezonu) ognia a nie force pusha.

ocenił(a) serial na 10
Legion212

Może zobaczymy to w 6 odc 6 odc będzie nosił tytuł ''Merlin'' i skupi się na złym Merlinie
Wtedy Merlin mugby zabić jakiegoś rycerza lub strażnika i mogły by być jakieś sceny złego Merlina i Morgany w lesie w którym omawiają plan zabicia Artura i oczywiście to jak Merlin próbuje zabić Artura

ocenił(a) serial na 10
Legion212

Kategorycznie się z tobą nie zgadzam. Uwielbiam ten serial, ale chcę aby Artur wiedział już o magii Merlina, i wtedy mogliby razem działać i na większą skalę!

monika1144

Ale wtedy praktycznie Merlin mógłby obalać wszelkie spiski mówiąc o tym Arturowi np mógłby wygadać wszystko o tym kolesiu od Morgany.Tak to nie jest takie proste niemal wszystkie odcinki były by o połowę lub 3/4 krótsze dotychczas gdyby powiedział Arturowi gdyż sporo problemów stanowił nie sam wróg a zakaz magii.Już sam ostatni odcinek by się skończył w połowie jakby nie musiał się już kryć i ogłuszył by złodzieja poprostu poszedł z rycerzami po jajo i tyle trudności.Zresztą gdyby teraz powiedział Arturowi i ten by olał to było by nierealistyczne w końcu załatwił mu niedawno tatusia a jak wiemy książę obecnie król nie dał by się tak szybko przekonać że magia jest dobra.Ps sorry za interpunkcje ale się spieszyłem:D

elwiria

Zawsze miło jest widzieć James'a Callis'a :D
Dlaczego ten mały smok ma tylko po palcu u każdej łapki?

ocenił(a) serial na 8
elwiria

Odcinek po prostu cudowny! Osobiście uwielbiam każde pojawienie się Gildharry ( ach ten głos ^^ ), a w tym było go naprawdę dużo. Ponadto, reakcja zarówno smoka jak i Merlina na wyklucie się pisklęcia prawie wywołała u mnie łzy. Nie mogę się doczekać, kiedy dane nam będzie ujrzeć już nieco bardziej wyrośniętego ( wyrośniętą? ) Aithusa.
Co do czarowania Merlina, powinni go "ośmielać" do coraz częstszego i bardziej widowiskowego używania magii. Kiedy w końcu przyjdzie co do czego i Merlin wyjawi Arturowi swój sekret, myślę, że stosowne by było gdyby zrobił to przykładowo - nawiązując do trailera kolejnego odcinka - powstrzymując taką armię bez ich zabijania czy czymś równie niesamowitym.

ocenił(a) serial na 10
Novalogic6

tak, to by było widowiskowe, pomagając aby 20 rycerzy (?) Camelot pokonało całą armię jak to widać w trailerze, Merlin w końcu zostałby doceniony przez Arthura i resztę i nie musiałby już tylko gotować, prać i sprzątać ;p

ocenił(a) serial na 8
MilkaBros

Odnośnie gotowania prania i sprzątania... mam takie przeczucie, że nawet jak już wszystko będzie wiadome Merlin i tak pozostanie przy swoich zajęciach ;x
To co się zmieni, to fakt, że nie będzie musiał robić tego własnoręcznie, a za pomocą magii, oraz zachowanie innych ludzi w stosunku do niego - zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych poleganie na nim.

ocenił(a) serial na 10
Novalogic6

Racja, cieszę się tylko, ze zaczęła się nowa era - panuje Arthur i jest to dla Merlina już łatwiejsze niż wcześniej, gdy był Uther

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

hheheheh dobry ten odcinek.
normalnie szczałam ze śmiechu z akcji z kluczmi i sciagnietymi spodniami... xD
to na to wychodzi że ten bialy smok w przyszlosci bedzie sluzyl dobru?
troche szkoda ze nie bylo GWEN, ale ciagle licze na rozbudowanie watku ARTUR - GINEWRA.

ocenił(a) serial na 9
paulcia_2

Świetny odcinek :) Nie dosyć, że można się było pośmiać(nadal nie moge uwierzyć, że Merlin ściągnął Arturowi spodnie! :P) to jeszcze akcja brnęła wartko do przodu... Fajnie, że wprowadzili wątek ze smokami, bo w legendach nie było o nich za wiele, więc będzie jakieś urozmaicenie. Chociaż o ile sobie dobrze przypominam to było coś o władcy, który nie mógł wybudować fortecy, bo pod ziemią walczyły dwa smoki: czerwony, który symbolizował Brytanię i biały symbolizujący Sasów. Więc może się okaże, że biały smok jednak będzie zły? :p Chociaż skoro na razie nie było nawet słowa o Saksonach to podejrzewam, że twórcy serialu skojarzyli jednak z Albionem, bielą i nie będzie żadnych niespodzianek ;)

ocenił(a) serial na 10
purrie

może jeszcze pojawią się inne smoki

ocenił(a) serial na 10
elwiria

zgodzę się, że odcinek najlepszy jak dotąd. Podobała mi się akcja ze spodniami i kluczami:D i to, że było więcej magii. A końcówką posłodziłam sobie herbatę:)

ocenił(a) serial na 10
illusion_fw

Ten odcinek jest naprawde pozytywny ^^

A i spodnie najlepsze xd
Szkoda ze nie było Morgi .

ocenił(a) serial na 8
peter123321

Akcja ze spodniami (moja herbata znalazła się na koszuli i klawiaturze) świetne ^^
Ale najlepsze było: " I'm the last Dragonlord, and I'm warning you...LEAVE THIS EGG ALONE"

ocenił(a) serial na 10
Syllas

No no, Merlin w tej scenie zaszalał. Oby tak dalej. Odcinek świetny, ale co mi się nie spodobało, to to jak rycerze traktowali Merlina (gdy ten robił jedzenie). Merlin naprawdę ma stalowe nerwy :)

ocenił(a) serial na 10
Julia_20

no to było chamskie ale i śmiechowe xd

ocenił(a) serial na 10
peter123321

w 6 odc Artur dostanie za swoje i może w tym odc Merlin wybuchnie i powie mu co o nim myśli oczywiście zanim będzie próbował go zabić
jak myślicie w jaki sposób Merlin będzie próbował go zabić ja mam dwie opcje :
- Zatakuje go z mieczem w jego pokoju
- Lub wyzwie go na pojedynek

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Albo Magiąąąa

ocenił(a) serial na 7
peter123321

Co do odcinka, jeden z moich ulubionych (: Akcja ze spodniami i w ogóle... dawno się tak nie uśmiałam. Albo jak Merlin badał korniki xD Wyraz twarzy Arthura nieziemski ;p Uwielbiam ich duet, jeden z najśmieszniejszych, jakie znam.

ocenił(a) serial na 10
Vakme

prawda, Merlin i Arthur to świetny duet -- pełno śmiesznych gagów i kawałów ;) lubię też Gwaine'a ale coś ostatnio mało go było, a to luzak i ma fajne teksty

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

wątek białego smoka z 4x04 będzie miał kontynuację w serii 5 Ainthusa będzie miał większopm rolę w odcinkach 5 serii

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

taak, Gwain jest świetny, na pewno jeszcze się wykaże w serialu :) Ale i tak moim ulubionym rycerzem był i jest Lancelot. Zaraz obok Artura. :]

ocenił(a) serial na 10
Julia_20

a propos Lancelota to mam nadz, że przeżyje, bo w trailerach do kolejnych odcinkach są z nim sceny...

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

Przeżyje, bo to co jest na trailerze, jak ktoś wychodzi z wody, to na pewno jest to Lanc. Bo na Merlina to za szeroki jest ;)
Poza tym jeszcze przecież musi być akcja Gwen - Lancelot i wpakowanie za to Gwen do lochu. Już nie mogę się tego doczekać ;p

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

Co ty pleciesz o tym zabijaniu????

ocenił(a) serial na 10
monika1144

Przecież Merlin od pierwszego odcinka serialu (nawet gdy Artura nie lubił i to bardzo) Merlin ratował Artura.

ocenił(a) serial na 8
elwiria

Dla mnie świetny, jak na razie najlepszy, jednak wydaje mi się, że piąty odcinek będzie jeszcze lepszy. Czekam co wymyśli Morgana <3

ocenił(a) serial na 10
Evillie

Lepszy będzie 6 odc ze złym Merlinem który będzie próbował zabić Artura

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Oj tak, będzie świetnie ;)
Chyba w 7 albo 8 odcinku wróci Lancelot!

ocenił(a) serial na 10
Evillie

Serio? Jeśli to prawda to będę wyczekiwać ^^

użytkownik usunięty
elwiria

zdecydowanie najlepszy z tej serii (jak dotąd). a i też czekam na odcinek 6 :D
ps. mam nadzieję, że już więcej nie będzie takich scen jak ta ze spodniami i kornikami (robalami), bo mnie ciągle boli brzuch od śmiania się :)))))

ocenił(a) serial na 10

A ja właśnie chciałabym, żeby były takie sceny - z tego samego powodu, dla którego ich nie chcesz :P

ocenił(a) serial na 10
Julia_20

4x05 :
-związek Artura z Gwen osiąga punkt krytyczny - Lancelot wraca ? - ale nie ma go w obsadzie
-Artur podejmuje ciąg szokujących decyzji
-Merlin będzie ubrany jak Rycerz Camelotu
-Wrogowie Camelotu testują Artura jako króla

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Nie sądzę, żeby Lancelot wrócił tak wcześnie, ale może...
Gwen i Artur? Ginewra i Król Artur w legendach nie byli szczęśliwym małżeństwem, wręcz przeciwnie.

ocenił(a) serial na 10
Evillie

Powinnien wrócić między 7 a 8 odc ten romans nie będzie prawdziwy oboje będą zaczarowani przez Morgane i Agravaine na prawdziwy romans za wcześnie . Prawdziwy romans Lancelota i Ginewry powiniem mieć początek w 6 sezonie

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Wiem, niestety :(
Pewnie uciekną razem w 5 serii albo w 6, nie tracę nadziei ;)

ocenił(a) serial na 10
Evillie

w 5 nie bo 5 będzie o tworzeniu Albionu a producęci mówili że ma powstać film i o wiele więcej - że względu na dużą populalność serialu .

ocenił(a) serial na 8
michal_12_filmweb

Świetnie! :)
Odkąd Gwen jest z Arturem mam ochotę ją zabić. Kompletnie do siebie nie pasują ;/

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

ciekawe... rzeczywiście serial ogląda bardzo wielu widzów na różnych kontynentach
co do Gwen to niech leci z Lancelotem, skoro się tak kochają -- w końcu Arthur zasługuje na królową z prawdziwego zdarzenia ;)

ocenił(a) serial na 10
MilkaBros

Ale raczej producęci pujdą w kierunku pierwotnej wersji legendy troche będzie z Arturem jako jego żona i królowa a ostatecznie będzie miała romans z Lancelotem
Tak jest z Agravaine miał nie być jej wrogiem lecz wrócili do pierwotnej wersji legendy w której był wrogiem Ginewry i próbował ją zniszczyć
Również tak samo było z Uterem - miał nie umierać - lecz też wrócili do legendy po jego śmierci zrobili z Artura pełnoprawnego króla.

ocenił(a) serial na 10
michal_12_filmweb

hmm no to zobaczymy - na pewno będę dalej oglądać

użytkownik usunięty
michal_12_filmweb

spoiler?
http://www.youtube.com/watch?v=VQVuvzdneVY&feature=related
zdjęcia dekoracji do ślubu?

ocenił(a) serial na 10
Evillie

Ale ten serial nie wzoruje wyłącznie się na legendach....