no cóż czekałem i trochę się zawiodłem,w tym odcinku wyglądało tak jakby Merlin pierwszy
raz w życiu używał magii i nigdy wcześniej nie miał z nią do czynienia i jakby tego było mało nie chciał jej używać i ta jego nieporadność.Artur mógł zabić Lamie włócznią a Merlin próbował raz... heh...jak dla mnie
najgorszy odcinek 4 serii;/
po tym odcinku zatęskniłem za Morganą i jej intrygami,chociaż wtedy coś się dzieje.
następny zapowiada się ciekawie Artura poprosi Gwen o rękę ciekawe co z tego wyniknie.
a tak na marginesie Lamia z mitologii była kochanką Zeusa, która zamieniła się w potwora przez Here która zabiła jej dzieci.
Pożerała dzieci i młodych mężczyzn podstępnie zwabionych jej złudną pięknością.
Mnie się nawet podobało ale ocenić zupełnie będę mogła jak obejrze z napisami bo narazie nic nie zrozumiałam :)
A czy lamia Wam kogoś nie przypominała ?
http://www.google.pl/imgres?q=szpaK+MICHA%C5%81&hl=pl&client=firefox-a&hs=yHo&sa =X&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1600&bih=742&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=KA1MV- vlvSwzkM:&imgrefurl=http://www.gadulek.pl/plotki-z-kraju/michal-szpak-glownym-fa worytem-x-factor/&docid=HPEJbOR-kvxiHM&imgurl=http://www.gadulek.pl/wp-content/u ploads/2011/04/micha%2525C5%252582-szpak1.jpg&w=412&h=328&ei=MnTLTq-aE4WaOrWCrJA P&zoom=1&iact=hc&vpx=1209&vpy=141&dur=269&hovh=200&hovw=252&tx=138&ty=85&sig=105 342751263544877321&page=1&tbnh=124&tbnw=155&start=0&ndsp=37&ved=1t:429,r:7,s:0
http://www.google.pl/imgres?q=lamia+merlin&hl=pl&biw=1600&bih=742&tbm=isch&tbnid =fykrkag4N9TKVM:&imgrefurl=http://szparka.net/download-seriale-f9/merlin-4x08-la mia-720p-hdtv-x264-fov-t85425.html&docid=VPllgRnFpESN-M&imgurl=http://i28.lulzim g.com/c61b6da474.jpg&w=1024&h=811&ei=4HTLTsSUNIifOojP4I4P&zoom=1&iact=hc&vpx=491 &vpy=279&dur=169&hovh=200&hovw=252&tx=136&ty=113&sig=105342751263544877321&page= 1&tbnh=127&tbnw=202&start=0&ndsp=33&ved=1t:429,r:10,s:0
(w drugim linku pierwsza kolumna wiersz drugi)
Odcinek pozytywnie mnie zaskoczył. Schemat atakującego potwora tyle razy się przewijał, że oczekiwałam odcinka w którym trzeba zgadnąć co jest złe, znaleźć to i zabić. Smaczki w postaci oddziaływania na umysły; Merlina w roli zastępcy Gajusza - później w roli popychadła jakoś to uatrakcyjniły.
Ale najlepsza scena walka Merlina z Lamią. Konkretnie moment w którym Merlin i Gwen upadają i Lamia ma ich zabić. Myślę se, no nie Gwen dowie się o Merlinie! Później ... gdyby Artur spóźnił się o sekundę, on też by się dowiedział... następnie przyszła myśl: może i tak, ale nie w tym serialu :D Tutaj nikt nic nie widzi!
No i Gwen, która twierdzi, że jest coś w Merlinie, co sprawia, że Lamia się go boi. Wniosek: Gwen pasuje do Artura! Ona czasami coś zauważy, on czasami coś pokona :)
Szkoda, że w tym odcinku Merlin znów wyszedł żałośnie, czyli na takiego, kogo ratują kobiety....męczy mnie to już, że Arthur o nim nie wie
świetna dedukcja AgaNas odnośnie tego, że pasują do siebie Gwen z Arthurem
w sumie to Gwen mogłaby się dowiedzieć o Merlinie, albo ktokolwiek jeszcze, tak naprawdę nie wiadomo jakim cudem wciąż udaje mu się tego uniknąć...
no właśnie! w poprzednim odcinku czaruje tuż pod nosem Gwaine'a, a ten nic! gośc pewnie spadł przypadkiem na jego miecz! coś Gwaine często za potrzebą chodzi w tych odcinkach :) Wiedziała, że Gwen nie odkryje sekretu Merlina - zapowiadało się na to, ale jak zwykle w ostatnim momencie coś im przeszkodziło. Brakowało mi akcji w tym odcinku i dogłębnego zbadania przez Gwen sprawy dlaczego Merlin nie ulegał czarowi. I na pewno brakowało mi przeprosin ze strony rycerzy, po tym jak traktowali Merlina! Nawet Artur czasem go przeprasza, cho trochę to wymuszane jest. W każdym razie... jeden ze słabszych odcinków. Tendencja się powtarza - sekret Merlina jest o krok od ujawnienia, a na końcu nikt nie wie, że jest czarodziejem. Może kiedyś się doczekamy
Myślę, że pod koniec serii wyjdzie to na jaw
rzeczywiście ten odcinek był zbyt tendencyjny, no ale zobaczymy nastepne -- oby były lepsze
Gwain wie że Merlin potrafi czarować więc jego nie dziwią hokusy-pokusy w pobliżu Merlina =]
Uważam że Merlin mógłby wyznać swój sekret Gwen. Na pewno nie odwróciłaby się od niego.
Nie pamiętam dokładnie, ale było w tych pierwszych odcinkach kiedy pojawił się Gwain, może w 2 lub w 3 (licząc od jego przybycia).
Owszem Lancelot wie ale wydawało mi się że Gwain też, że Merlin musiał użyć magii by ich obronić i tak się Gwain dowiedział. Ale możliwe że się pomyliłam
Zgadzam się, że to jeden z gorszych odcinków 4 sezonu. Nie lubię jak rozdzielają Artura i Merlina. Ich wspólne sceny zawsze są najlepsze :D
Trochę denerwujące, że wszyscy tak pomiatają Merlinem. Nie mówię już nawet o rycerzach, będących pod wpływem magii, ale o Arturze, który jest złośliwy i bez tego :P A nawet tym facecie z wioski, który też się strasznie oburzył, że nie przysłali Gajusza. Powinien skakać ze szczęścia. Za rządów Uthera musiałby radzić sobie sam!
Poza tym trochę dziwię się twórcom, bo i serial i legendy arturiańskie pochodzą z Wielkiej Brytanii, więc śmiało mogli by skorzystać z mitologii celtyckiej. Pasowałaby do klimatu serialu i było by znacznie orginalniej. Niby rozumiem, że jak polonistka w szkole powie, że mitologia grecka jest ponadczasowa to, nie ma zmiłuj, i nawiązania muszą być wszędzie, ale akurat do legend arturiańskich nie pasuje mi wcale. I tak dobrze, że w wytłumaczenie wpletli kapłanki starej religii, a nie Zeusa i Here :p
Sceny Gwen i Artura coraz bardziej przekonywujące, chociaż te z Merlinem nadal są lepsze :P Wciąż nie mogę sobie wyobrazić jak wprowadzą wątek zdrady, nie robiąc jednocześnie z Gwen... rozpustnicy, że tak powiem :p Bo skoro poślubi Artura z własnej woli to będzie trochę nieładnie jak nagle jej się odwidzi i stwierdzi, że woli Lancelota. No ale najwyraźniej w następnym odcinku coś się w tej sprawie wyjaśni :)
to wszystko wyjaśnia :) W sumie wcale się nie dziwie, że Artur nienawidzi czarów, bo wszystko, co złe zawsze jest związane z magią. No oczywiście oprócz Merlina, ale to się nie liczy, skoro i tak o nim nie wie :P
No nie!! Lancelot wraca!! I po co ja tego idiotę opłakiwałam??!! Teraz będzie chciał odbić Gwen i nawet jeśli pod wpływem zaklęcia to go wprost nienawidzę!! Jak tak można ??!! Ktoś mi wytłumaczy jak on "powstał z martwych " lub inaczej : Jak on do jasnej ciasnej wrócił z krainy umarłych??
A odcinek średni. Ratują go początek i końcówka (rozmówki z Arturem).
Jak wrócił to się pewnie dowiemy w następnym odcinku chociaż ja podejrzewam że Morgana go przywróci ale to tylko moje podejrzenia a nawet jeśli to na pewno tylko na jeden odcinek.
Ja tam się cieszę że wreszcie jakiś odpoczynek od morgany bo ile można przerabiać schemat morgana ma plan-dobrze jej idzie-już prawie-wkracza merlin-morgana ko albo ponosi porażkę takie odcinki są dobre ale nie ten ten był słaby.Czemu do cholery merlin ich nie ogłuszył i nie ziajał się lamią przecież już raz to zrobił bezsensu.Może nie chciał się zdradzić ale mógł to zrobić z zaskoczenia!Czemu mam wrażenie że w 1 odcinku jest naprawdę potężnym czarodziejem ,a w następnym że amatorem?
Nie będzie jej jeszcze w 10 odc tak samo jak Gwen
Morgana pojawi się jeszcze w odc 9,11,12 i 13
a mnie tak Morgana wkurza, nie mogę z nią, denerwuje mnie to jak mówi, tak dziwnie, słychać każdą głoskę, mówi tak jakby szeptem ale to nie szept, nie wiem jak to wytłumaczyć. I jeszcze te jej pseudo mroczne uśmiechy i podstępy,,,
Ten odcinek nie był tragiczny, nawet ciekawy lecz na samym końcu z odcinków 4 serii.
Przez cały odcinek wkurzali mnie ci rycerzy a w szczególnosci Percival cioty xd
Brak Morgany , ja ją lubie to był minus
Morgana jest niezła, to fakt
rzeczywiście rycerze denerwowali, byli wredni jak nigdy, no ale tak miało być z tą Lamią...
tak myślałam, że Lancelot wróci -- w końcu go tak na prawdę nie mogli uśmiercić -- to jedna z najważniejszych postaci legendy
Ech, a ja już myślałam, że nie będzie nic gorszego niż 4x05. Bardzo, bardzo nieporadny Merlinek, słabiutki Arturek, głupia GiWnerwa i naiwni "rycerze" Camelotu - tak mniej więcej to się prezentowało. Morgana! Gdyby była, może odcinek byłby lepszy. Albo gdyby Morgana była na miejscu Lamii, manipulowałaby rycerzami i Arturem, a Merlin i Gwen usiłowaliby ją powstrzymać. Ja chcę bitwę o tron Artura i Morgany!!
Ja uwielbiam Morganę, to najlepsza postać z Merlina. Gwen osobiście skazałabym na dożywocie w Azkabanie.
Tak apropo odcinka, to strasznie mnie irytował poza kilkoma momentami.
Już miałam nadzieję, że Gwen się dowie o Merlinie - szkoda, wielka szkoda, że jednak nie...
Następny odcinek - od razu widać, że coś z Lancem jest nie tak (czarna koszula). :P W tym serialu wszystko jest takie czarno-białe, zero odcieni szarości, mniejszego zła itd.
I dlaczego, Merlin nie może walcząc używać jakiś kul energii, przecież to nie jest jakoś szczególnie trudny efekt specjalny, a imo walki wyglądałyby bardziej dynamicznie niż tylko rzucanie sobą o ściany.
Nowy wywiad z producętami
-Koniec tej serii jest bardzo zaskakujące dla Morgany
-Nie długo historia Elyan zbliża się - ich związek rodzeństwa przetestowany, ale to nie dość, jak można sobie wyobrazić.
- bardzo ekscytujące konfrontacji zbliża się między Gwen i Morgana!
--Kochaliśmy pracy z głową Tony, mamy mnóstwo pomysłów, jak Uther może wrócić! Ale kiedy nie jesteśmy pewni ...
-Czy Merlin ponownie połąnczy się z Freya ?
Ona jest ważne legendy, istnieje więc duża szansa, że będzie
zjednoczyć, tak!
-chce wiedzieć, czy będziemy świadkami Morgause ponownie
Kto wie? Nie ma czegoś takiego jak prawdziwa śmierć w # Merlin
-Jeśli można mieć żadnych gwiazda aktor w Merlin, kto by to był?
Tom Hollander, Brian Blessed, Felicity Kendal
-Jeśli chodzi o gości casting, to zależy od części - jest mnóstwo
nazwy w naszych głowach! Judi Dench, Ian McKellen ... # Merlindschat
No gdyby Uther wrócił to ja już byłabym happy;)
Czasem mnie denerwował i jakoś specjalnie za nim nie przepadałam ale teraz mi się wydaje że bez niego to już nie to samo...
HELL YES! Morgana ta Gwen w ten jej kartoflowaty pyszczek :D Tak, seria kończy się na tym, że pedowujek oświadcza jej że ją kocha xd [SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER!!!!] Podobno Morgana ma złożyć ofiarę ze swojego życia, ale to by było bez sensu, skoro Katie ma rolę w 5 serii...
-Uther może wróci jako restrepekcja wydarzeń z przeszłości i wielkiej Czystki lub duch
-Morgana może się dowiedzieć o magii Merlina w finale serii
-Producęci nie wykluczają przedłużenia serialu ponad 5 sezon
Morgause ma wrócić i zrobić porządek z tymi popaprańcami z Camelotu. Gdyby Morgana rzeczywiście złożyła tę ofiarę... Szukam nowego serialu -.-
Tutaj się muszę z Lellandrą zgodzić. Takie zachowanie nie przystoi największemu żyjącemu czarownikowi. Oczywiście rozumiem jaki to serial i niechęć Merlina do odbierania życia czy ranienia innych bo nie jest zły ale jakieś efekty średnie chociaż powinny być. Telekineza to przecież niemal wszędzie jedno z najbardziej podstawowych zaklęć. Na pewno ma jakiś wachlarz zaklęć ofensywnych. Chociaż nasze kochane fireball'e by się przydały. We Władcy Pierścieni mieliśmy bardzo podobną sytuację. Gandalf miał być wielkim czarodziejem,należał do Białej Rady. Bali się go przeciwnicy ale podczas bitew nie było tego zupełnie widać. Walczył jak każdy szeregowy żołnierz. Walczył dobrze nie powiem ale jednak nie pokazywał się jako czarodziej i nie spopielał przeciwników np. I taka myśl mi chodzi po głowie, że twórcy powinni zacząć myśleć o jakichś dodatkowych efektach i elementach bo tak to serial będzie równią pochyłą. Jeśli teraz nie dorzucą efektów trochę to potem objawi się to spadkiem oglądalności, co pociągnie za sobą mniejsze pieniądze i brak środków na kolejne efekty w następnych odcinkach i tak dalej.
Nie no podczas walki z Morganą napuścił na nią tornado. :P Byłam z niego dumna. Szkoda tylko, że lepszych zaklęć używa tylko gdy jest starcem...
Mimo wszystko nie tracę nadziei na to, że w końcu zacznie lepiej czarować. I tak jest postęp w stosunku do poprzedniego sezonu. Ale tempo po prostu ślimacze...
Mam dobre wieści serial nie zakończy się na 5 serii i powrocie magii lecz na śmierci Artura
podobno również ma powstać 8 sezon !!!
http://www.cultbox.co.uk/interviews/exclusives/2534-johnny-capps-and-julian-murp hy-merlin-interview
Nowy wywiad o przyszłości serialu
z tego nie wynika, że powstanie sezon 8! na pytanie w której serii w Camelot pojawi się dziecko Pendragon (Artura i Gwen), facet odpowiada, że nie ma pojęcia - może w serii 8. Byłoby świetnie, gdyby 8 serii powstało! Ale pewnie w praktyce oznaczałoby to, że wszyscy dowiedzą się o magii Merlina właśnie w ostatniej serii (8?), pocieszające jest to, że pewnie będzie kolejna, 6 seria, gdyż producenci notują rosnącą oglądalność serii 4 i wcześniej wiedzieli, że powstanie seria 5 gdy nie zaczęli jeszcze kręcić 6 :) licze na co najmniej 6
http://www.sfx.co.uk/2011/11/24/merlin-series-six-and-beyond/
-"Istnieje ogromny charakterystyczny moment w dwóch ostatnich odcinkach" ukazuje Capps. "Ogromna część legend arturiańskich. Świetny moment, że publiczność będzie cieszyć i bezwzględną reinvention że trochę legendę ".
- Czy powinniśmy coś z tym, że Uther pozostaje w kolejności tytuł, para pozostaje powściągliwa. "Mamy funkcję mu w tytułach, ponieważ jego dziedzictwo nadal, i to było dla nas ważne", mówi Capps, przed Murphy bezczelnie dodaje ze złośliwości Moffat-owskiej "Powiedzieć, że nie może wrócić w jakiejś formie, by leżeć. Przywieźliśmy matka Artura z powrotem bardzo skutecznie, nie ma powodu, dlaczego nie mógł ojca z powrotem ".
Mają także dobra wiadomość dla tych z nas, którzy nie sądzę, by było na tyle z Gwen i Morgana tej serii: "W drugiej połowie serii skupia się bardzo na Gwen i Morgana", mówi Capps. "W ciągu najbliższych pięciu odcinków, są bardzo duże znaków. Zobaczysz, "dodaje Murphy.
to zaczyna się od 9 odc do 13 odc i będą konfrontacje w tych odc Gwen i Morgany
ja jestem ciekawa jak potoczą się losy Gwen i Artura?
* bo jak wiem to Lancelot będzie ukazany tylko w tym jednym odcinku.
odc 9 szczegóły :
-odc 9 jest jednym z najlepszych odcinków Merlin kiedykolwiek wyprodukowane
-Jest to również jeden z najczarniejszych -. pewnych momentach może okazać się trochę niepokojące dla widzów najmłodszych
-Morgana napotyka postać z czasów starej religii
-odcinek kończy się na ogromnym Cliffhanger!