PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37806
6,3 6 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina

oba seriale to niewatpilwie najwieksze klasyki jesli chodzi o seriale.
Moim zdaniem malusienki plusik dla przygod merlina
A waszym zdaniem co lepsze

sobol1237

Przygody Merlina a dlaczego ?
Otóż ciężko porównać bo Got i PM to zupełnie inne bajki. GoT jest świetny i uwielbiam ten serial ale nie umywa się do książki. Ponadto wydarzenia w GoT są brutalnie prawdziwe, mało tam pozytywnych wątków. Jest wspaniały bo pokazuje, że mimo przeciwności losu ludzie potrafią się podnieść, potrafią walczyć o przetrwanie, rodzinę, miłość i marzenia.

Merlin ( choć ostatnie dwa sezony były dość mroczne ) jest bardziej pozytywny. Pełno w nim humoru ale i także głębokich przesłań. Pokazuje, że prawdziwa przyjaźń potrafi przezwyciężyć wszystko.

Dla mnie GoT i PM to dwie strony medalu - ciemna i jasna ale obie są równie prawdziwe.

ocenił(a) serial na 10
sobol1237

ciężko to porównać... Merlin to serial familijny, ponadto oparty na legendzie i mimo wielu zabiegów ze strony twórców, wiernie się jej trzyma, co czyni go dość przewidywalnym. wbrew pozorom jednak wiele w nim cierpienia i śmierci, choć jest też sporo humoru sytuacyjnego i nie tylko. Gra o tron jest za to bardzo dosadna, brutalna, z pewnością dla dorosłej publiki. opiera się na książce, więc niekoniecznie jesteśmy w stanie przewidzieć co się stanie (no chyba, że czytało się książkę), jednak obawiam się, że ze względu na przerysowywanie tej historii w dalszych sezonach straci na atrakcyjności, ale to moja luźna opinia. śmiesznie też bywa, jest dużo sarkazmów. dobrze ujęłaś to, że są to klasyki jeśli chodzi o seriale, dla mnie jednak nie da się ich porównać, gdyż każdy jest z zupełnie innej beczki. osobiście wolę Merlina, ponieważ nie lubię gdy mi nagminnie wybijają głównych bohaterów (choć i Merlin tak się kończy :/ ), a legendy arturiańskie są bliskie mojemu sercu, fantastyki natomiast nie lubię. mam nadzieję, że pomogłam :)