A jednak Gwen przeszła na ciemną stronę mocy, po próbie zabicia Artura, mamy pewność, że nie udaje. Trzeba przyznać, że ta postać zrobiła się od razu bardziej intrygująca, ciekawe jak teraz rozwiążą ten wątek, czyżby Artur wybaczył jej ot tak kolejną zdradę?
Obawiam się, że jej wybaczy.. Albo co gorsza, w ogóle się o tym nie dowie tylko Merlin rozwiąże wszystko na własną rękę. Może nie do końca chcę, żeby to wszystko skończyło się źle dla Gwen, ale wolałabym, żeby była jakaś konfrontacja między nią, a Arturem :P
Nie uwierzę w to, ze Gwen tak po prostu stała się zła, Morgana musiała coś jej zrobic...Przynajmniej taka mam nadzieje:)
Gwen przeszła ostre pranie mózgu i praktycznie straciła całą siebie. No i magia Morgany też musiała zrobić swoje (nie pokazano nam wszystkiego).
Wydaję mi się, że Artur jej wybaczy (jeśli w ogóle się dowie), Merlin zresztą też na pewno się z nią pogodzi. W końcu Gwen jest po praniu mózgu przez Morganę a może nawet pod wpływem jej magii - już kiedyś pisałam, że trochę to mało prawdopodobne, że Gwen mówi Morganie, że jej nie ufa, nie chce brać udziału w jej grze a w następnej scenie z Elyanem jest już pod jej wpływem. Na razie cieszę się mogąc oglądać złą Gwen - taka jej wersja bardzo mi się podoba i niech ciągną to jak najdłużej ALE nie do finału - finał niech zostawią na jakąś bitwę i ujawnienie magii bo ile można czekać...
Chociaż jak teraz o tym myślę mogą zrobić też tak, że Merlin uwolni Gwen z pod wpływu Morgany a ona nadal będzie udawać że jest po jej stronie - mogłoby być ciekawie. W końcu to Camelot miałby szpiega u Morgany, a nie tylko w ich szeregach zdrajcy są.
W sumie to nie jej wina, jest tylko pionkiem pod wpływem silnej magii Morgany. Nie wiadomo czy Gwen w ogóle zdaje sobie sprawę z tego co się dzieje.
Do końca wierze, że Gwen jest niewinna a udział ma tu Morgana. To bez sensu bo jaką zbrodnię musiałby popełnić Artur żeby tak się na nim mściła? Smierć Elyana to w sumie nie jego wina. Morgana zrobiła Gwen pranie mózgu albo to mandragora jakoś ją omamiła nie wiem ale nijak mi to nie pasuje...
A może będzie tak, że Artur dowie się, że to Gwen jest zdrajcą, a później wyjdzie na jaw, że jest pod wpływem magii Morgany i wtedy Merlin się ujawni, żeby ją odczarować? A zrobi to przy Arturze, żeby ten nie miał wątpliwości, że Gwen jest pod wpływem magii?
Przed premierą sezonu, twórcy nadbąkiwali coś o tym, że tajemnica Merlina przestanie być taką tajemnicą i wiele się zmieni. Być może odczarowanie Gwen to właśnie ta chwila, gdy Artur pozna prawdę o Merlinie.
Gdy Ginewra zdradziła Artura z Lancelotem również była pod wpływem magii, ale Artur nie chciał słuchać tego tłumaczenia, dobrze pamiętam ? Usiłowanie zabójstwa jest zdecydowanie poważniejsze niż cmoknięcie się z rycerzem, dlatego zastanawiam się w jaki sposób ona się z tego wybroni, skora dla Artura magia nie jest usprawiedliwieniem.
Z tego co pamiętam nikt o bransolecie się nie dowiedział (włącznie z Merlinem), więc nikt tak naprawdę nie wie co się stało ;) Więc nie wiemy jak Arthur zareaguje na wieść o czarach ;)
Poza tym, wtedy sama Gwen przyznawała, że nie powinna była tego robić. Teraz, jeżeli rzeczywiście jest pod wpływem magii, to jest kompletnie nieświadoma tego, co robi.
Myślę, że jakoś z tego wszystkiego wybrną, albo pożegnamy się z postacią Ginewry.
Może w finale sezonu skaże ją na śmierć za zdradę i sprawi sobie jakąś ładniejszą królową.
Obejrzałem w ciągu 2 dni wszystkie sezony lącznie z 5 i oto moje teoria:
-uśredniając wszystkie legendy o Arturze i jego bandzie Ginewra zdradziła go raz z Lancelotem będąc już żoną Artura(jak wiemy bylo inaczej),więc ta kolaboracja z Morganą jest jedynym wyjściem scenarzystów aby zb yt daleko nie odjechac.Gwen zginie lub zostanie wygnana,a Artur zgorzkniały i zgrzybiały na duszy zacznie oplewać swoje obowiązki jako król co będzie przyczyną jego upadku i jego królestwa(dodatkowo będzie nękany przez Morganę)
-Morgana podszyje się pod Gwen i z Arturem splodzą dziedzica tronu(skoro Morgana nie daje sobie rady)jak bylo w legendzie(tyle że nie nazwą go Mordred)
-wybaczy jej i będzie jak zawsze(najgorsze rozwiazanie),choć najbardziej prawdopodobne podobno Gwen w kolejnych odcinkach ma być opętana i ma wkroczyć Merlin
-a teraz wywód poza tematem Artur dowie się o magii Merlina w ostatnich odcinkach(finałowych) jak to mialo miejsce w wielu serialach
Pierwsze rozwiązanie daje scenarzystom wielkie pole do popisu i na wiele ciekawych wątków, ale znając życie będzie trzecie, czyli 103 plan Morgany na przejęcie Camelotu nie powiedzie się w 100%, a z Gwen wszystko wróci do normy.
Z kolei drugie jest mocno kontrowersyjne, skoro boją się pokazać krwi to co dopiero kazirodczy związek.