PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33993}

Przyjaciele

Friends
1994 - 2004
8,2 354 tys. ocen
8,2 10 1 353900
8,6 47 krytyków
Przyjaciele
powrót do forum serialu Przyjaciele

Okropnie irytują mnie teksty głównych bohaterów i wklejany w tło śmiech. Od dłuższego czasu zastanawiam się dlaczego "Przyjaciele" dostali tyle nagród i ciągle pojawiają się na listach niezapomnianych seriali. Nie widzę w nich nic nadzwyczajnego, a poziomem dorównują Disneyowkim produkcjom.

ocenił(a) serial na 10
P_Halliwell

Taka już uroda sitcomów, że wklejany śmiech musi być. A teksty głownych bohaterów...Dla mnie wręcz kultowe, a może powodem tego, że Cie irytują jest polski lektor? Spróbuj obejrzeć po angielsku, a wtedy wszystko jest o wiele bardziej sensowne i zabawne. Mnie najbardziej irytuje właśnie polskie tłumaczenie...;// Wg mnie fenomenalny, niezapomniany serial.

ocenił(a) serial na 10
czikiii

Śmiech jako tako nie jest wklejany, serial był kręcony na żywo, przed publicznością więc w 99% śmiech w serialu jest faktyczny (chyba że był za długi i nie pasował do następnej sceny).

Serial miał kultowe teksty, kultowe zdarzenia które wiele przełamały w latach 90 tych (ślub lesbijek).

P_Halliwell

Tylko, że Przyjaciele nie dostali "tylu" nagród.To kompletna nieprawda. Prawda jest taka, że Przyjaciele zostali zmiażdżeni przez nadawanego dokładnie w tych samych latach Frasiera, który do 2016 roku był najbardziej nagradzanym serialem w historii telewizji (kiedy Gra o Tron przegoniła go o 1 statuetkę), a do dziś pozostaje najbardziej nagradzanym serialem komediowym w historii. Przyjaciele- 6 emmy w tym jedna za najlepszy serial za sezon 8. Frasier zgarnął rekordowe 37 emmy w tym do 2015 roku był jedynym serialem, który zgarniał Emmy dla najlepszego serialu roku przez 5 lat z rzędu( obecnie Współczesna Rodzina ma ten sam wynik. Z obsady Przyjaciół Lisa Kudrow i Jennifer Aniston dostały po 1 emmy, sam Kelsey Grammer- odtwórca roli Frasiera zgarnął 4, David Hyde Pierce grający jego brata jego brata drugie tyle. Przyjaciele- 1 złoty Glob dla Aniston, Frasier 3- 1 za najlepszy serial, dwie dla Kelsey'a Grammera. Frasier był w przeciwieństwie do Przyjaciół zabawny, niezwykle inteligentny i refklesyjny, poruszający trudne tematy- samotność, pusta, trudne relacje z rodziną. A scenariusz niezwykle błyskotliwy, nie pisany na kolanie jak w Przyjaciołach.