PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33993}

Przyjaciele

Friends
1994 - 2004
8,2 353 tys. ocen
8,2 10 1 352800
8,6 43 krytyków
Przyjaciele
powrót do forum serialu Przyjaciele

Polska wersja serialu

Od maja na licencji Warner Bros. Television realizowana jest polska wersja serialu przez firmę produkcyjną FreemantleMedia Polska. Serial ma być emitowany na antenie stacji TVN w 2011 roku. Aktualnie trwają castingi mające na celu obsadzenie ról pierwszo- i drugoplanowych.

Do adaptacji scenariusza oryginalnego amerykańskiego formatu serialu na warunki polskie zaangażowano cenionych i doświadczonych scenarzystów serialowych oraz dialogistów dubbingowych Jana Jakuba Wecsile i Bartosza Wierzbiętę. Reżyserię pierwszego sezonu serialu powierzono Jurkowi Bogajewiczowi.

Polska jest pierwszym krajem do której sprzedano format serialu.

Fabuła i akcja w polskiej wersji serialu są dokładną kopią serialu amerykańskiego – poza miejscem akcji (Warszawa) oraz polskimi imionami i nazwiskami bohaterów i ich pochodzeniem np. "polski Joey" będzie ze Śląska z czego wyniknie wiele zabawnych perypetii -ze względu na gwarę którą mówi i nie mogąc się jej wyzbyć- nie bedzie mógł dostać żadnej roli mówionej próbując swych sił w aktorstwie.

Zmianie ulegną również dialogi. Będą bardziej rozbudowane i dostosowane sytuacyjnie do tego co dzieje się w Polsce aktualnie, a także do nieco innej niż u Amerykanów -mentalności Polaków. Pisanie dialogów (scriptów) powierzono specjalizującej się w tego typu produkcjach Sandrze Wecsile - Szymańskiej, która jest również doświadczoną adiustratorką tłumaczeń audiowizualnych.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przyjaciele

2903

Polski Joey - slążakiem? banał

ocenił(a) serial na 10
VNM 27

No ogólnie pomysł według mnie kompletnie nie trafiony.

ocenił(a) serial na 10
2903

Oh my goood. To bedzie porazka ;// nie wiem po co kopiowac jakis inny serial. Nie łaska wymyslic czegos wlasnego?

VNM 27

Na pewno polski Joey nie będzie mówił po śląsku - to był jeden z wielu wariantów roboczego scenariusza.

ocenił(a) serial na 10
2903

Nie. tylko nie to...

2903

Pewnie kolejna plota. W końcu każdy tam może co zechce.

JacQu

Wow nawet nie wiedziałem, ciekawe jak to wyjdzie.

harryas 1

Bo nikt nie wiedział - to była tajemnica i w sumie nadal jest, bo nie zostało to podane do oficjalnej wiadomości.
Jak znam życie, będą to produkować 3 lata.
A wiem z pewnego źródła, że ten serial faktycznie powstaje. Pozdro.

JacQu

Tutaj się nie mówi "z pewnego" tylko podaje źródło. Możesz?