jak widać, mam zbyt dużo wolnego czasu i zajrzałam do ciekawostek.. krew moja się wzburzyła. kto tam takie głupoty pisze? nie dość, że połowa to pisanie oczywistości (w stylu 'chandler w odcinku tymitym powiedział dowcip..." ale news!), druga połowa to głupoty nieprawdziwe, a trzecia połowa to powtarzanie istniejących tam ciekawostek słowo w słowo... dopiero czwarta połowa na coś się zdaje... -_-
w związku z tą moją nadwyżką czasu postanowiłam się tutaj wyżyć na tych ciekawostkach...
# W odcinku 215 pt "Kamienny facet " dowiadujemy się od Chandlera, że był on kelnerem na olimpiadzie w 1976 roku. Miałby wtedy 8 lat.
"Kamienny facet"?! stoned guy = facet 'znarkotyzowany' :).
# Sezon 1 epizod 19 - Kiedy Chandler i Joey szukają Marcela po budynku spotykają
sąsiadkę, która ma problem z klimatyzacją w apartamencie, jednak Joey odpowiada że nie
wie jak usunąć usterkę i co jest przyczyną wadliwie działającej klimatyzacji. Ale w odcinku "Ten z ojcem Phoebe" wie o specjalnym pokrętle przy klimatyzatorze Moniki i Rachel.
klimatyzacja to nie to samo, co grzejnik, który przykręcił joey.
# Sezon 1 epizod 5 - Po raz pierwszy poznajemy krzykliwą dziewczynę Chandlera - Janice. Jest osobą, która z pozostałych postaci serialu najczęściej spotykała sie z przyjaciółmi.
najczęściej z nimi to się chyba jednak gunther spotyka :)na imdb można zobaczyć, kto w ilu odcinkach zagrał
#Reese Witherspoon miała kontrakt na sześć epizodów w serialu, jednak nie lubiła jej Jennifer Aniston, która poprosiła producentów o zwolnienie jej.
ale picz... chyba za bardzo się wczuła w rolę rachel... rozpuszczona baba.
# Małżeństwo Rossa i Emily było skazane na niepowodzenie. Helen Baxendale gdy dołączyła do ekipy była w ciąży. Na początku nosiła gorset a później pokazywano ją już tylko od pasa w górę.
gorset?! w ciąży?!?!?!?!
# Sezon 1 epizod 4 - W tym odcinku Ross mówi, że Carol była jego pierwszą i jedyną kobietą. z którą współżył. Jednakże miał także sex z kobietą odwiedzającą bibliotekę na studiach.
zupełna głupota. Ross 'miał sex' (co to w ogóle za określenie? i w dodatku 'seks' chyba...) jak już to z pewną sprzątaczką, gdy był na studiach, a z bibliotekarką tylko się całował ('made out')
#Na zegarze naprzeciwko lodówki w apartamencie Moniki, jest napis "COOKIE TIME"
NIEMOŻLIWE! nie potrafiłabym sama tego przeczytać, przecież nie pojawia się w każdym niemalże odcinku...
#Sezon 1 epizod 16 - Pheobe ma termos z Judy Jetson, bohaterką filmu animowanego "The Jestons" (opowiadającym o życiu rodzinnym w przyszłości).
jak wyżej... ktoś punkty sobie nabija jak widać.
# Sezon 1 epizod 22 - W tym jak także w następnych odcinkach, przyjaciele wyśmiewają Chandlera z jego sposobu wymowy powtarzając jego słowa "Czy ten raport nie może... Być później?", chociaż Chandler powiedział tak tylko raz w ich obecności miało to miejsce w "Odcinku z tyłkiem".
no gdzież, chandler mówi to swoje charakterystyczne 'be' bardzo często. niekoniecznie 'be', inne krótkie słowa też tak zdarza mu się akcentować...
#Sezon 1 epizod 16 - Opowiadanie układające się w całość z dwóch epizodów, występuje w serialu także w ostatnim odcinku sezonu 3 "Ten na plaży" oraz pierwszym sezonu 4 "Ten z meduzą".
ym... albo 'the one with the could have been', albo 'the one in barbados' albo 'the one in vegas'... coś się znów nie udała ciekawostka, bo nie ma w tym nic ciekawego :/
# Początkowo serial miał sie skupiać na losach czwórki bohaterów, a Phoebe i Chandler mieli być drugoplanowymi postaciami.
friendsi bez dwójki moich ukochanych bohaterów... nie potrafię sobie tego wyobrazić...
skoro jest tu naprawdę wiele ciekawostek, ktoś powinien jakoś się nimi zająć...
przepraszam za bycie geekiem :(
Dla mnie też niektóre te ciekawostki są żenująco głupie np.
# W odcinku 215 pt "Kamienny facet " dowiadujemy się od Chandlera, że był on kelnerem na olimpiadzie w 1976 roku. Miałby wtedy 8 lat.
przecież on żartował jak milion razy w tym serialu.
Ja po ciekawostkach bym oczekiwała czegoś w stylu tej ostatniej którą wymieniłeś czyli informacji na temat obsady, jakiś za kulisowych wydarzeń czy ogólnie coś ciekawego jak sama nazwa wskazuje.
A tak mamy 200 ciekawostek w stylu: monica trzyma szklankę w ręku a w następnym ujęciu szklanka stoi na stole.
hehe dobre dobre, ale jak wszyscy wiedzą ostatnio na filmwebie jest jeden wielki śmietnik i zanim zrobią z nim porządek miną lata.. :| albo stulecia.. heh
nie zgadzam się z tym komentarzem:
"#Reese Witherspoon miała kontrakt na sześć epizodów w serialu, jednak nie lubiła jej Jennifer Aniston, która poprosiła producentów o zwolnienie jej.
ale picz... chyba za bardzo się wczuła w rolę rachel... rozpuszczona baba. "
Producenci byli skłonni zrobić wszystko czego tylko by sobie wspaniała szóstka zażyczyła, ponieważ tak bardzo ich cenili i nie chcieli stracić (SŁUSZNIE:) !! Więc taka prośba nie była problem.
Kogoś nie lubisz, a masz z nim pracować dłużej pracować to po co się męczyć, skoro można temu zaradzić?;)
Gdyby każdy mógł sobie wybierać partnerów w pracy było by super nie?:D
To jest (dla niektórych) niestety przywilej gwiazd takiego kalibru:]
Hahahhahahah :DD
1 połowa, 2 połowa, 3 połowa, 4 połowa
Koleś ale mnie rozbawiłes....
do Ewelinuu i zelmera
nie wiem czy zauważyliście, ale przy niektórych nickach są takie malutkie znaczki określające płeć - jeżeli ktoś sobie to zaznaczył w profilu. ja zaznaczyłam i byłabym wdzięczna gdybyście to wzięli pod uwagę... :)
nie jestem zbyt dobra w odczytywaniu intencji poprzez internet (gdy posty są tak krótkie już w szczególności), więc w razie jakbyś się naśmiewał ze mnie, to połowy były zabiegiem zamierzonym. a jeżeli nie szydzisz, to cieszę się ^^
Serdelku, dlaczego jeszcze nie śpisz o tej porze? Aha, pewnie rodzice juz śpią, a ty, pryszczaty onanista, możesz w koncu sie zabrac do roboty.
Serdelku, dlaczego jeszcze nie spisz o tej porze? Aha, pewnie rodzice już spia, a ty, pryszczaty onanista, mozesz sie w koncu wziac do roboty.
myślę, że cel tego jest oczywisty. mój esej, jako poważne dzieło literackie, potrzebował również nieco wybitnego humoru, ażeby mógł pretendować do nazwania go synkretycznym. łączy przecież w sobie i tragedię, i dramat, i właśnie komedię.
a jaki cel miało użycie 'samicy' oraz wykrzyknika po niej? bo w to, że próbowałeś mnie urazić, nie uwierzę. samica jest formą żeńską wszystkich zwierząt. masz jakieś wątpliwości co do mojej przynależności rodzaju człowiek, że musisz uogólniać?
jeżeli tak, to nie wiem jakie ty zwierzęta znasz, bo najzdolniejszy orangutan, jakiego widziałam na diskawery umiał tylko dodawać, do pisania na klawiaturze było mu daleko...
właściwie, jak to przemyślałam, mógł być to również szympans, a nie orangutan. ale nie jest to zbyt istotne chyba...
Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze 4 połowy mialy byc zamierzonym zabiegiem humorystycznym, ale ok. Samica, moja droga, nie odnosi się tylko do zwierząt, kobietę też można tak określić, a wykrzyknienie po tym słowie zostalo uzyte dla podkreslenia, ze zrozumialem iz jestes osobą płci zenskiej. Chciałem to podkreslic, poniewaz ludzką rzeczą jest sie pomylic, na poczatku nie zwrocilem uwagi na symbol płci przy twoim nicku, a ty odebralas 'kolesia' jako osobistą zniewage.
facet od sprzetu agd wymysla na mnie dissy
prosze pana ja nie musze chodzic spac o 19 tak jak pana dzieci
cwel:P
nie odebrałam 'kolesia' za osobistą zniewagę, po prostu poprawiam błąd. zdarzyło mi się to zbyt wiele razy, żeby się obruszać. zmiana nicka byłaby zapewne prostsza, ale co to za frajda iść po linii najmniejszego oporu.
'Samica, moja droga, nie odnosi się tylko do zwierząt'
odnosi :) ale ludzie są zwierzętami, więc nie był to błąd logiczny. jestem pewna, że wiesz, że żadna kobieta nie lubi być określana 'samicą' i zrobiłeś to specjalnie. swoją drogą powiedzieć o mężczyźnie 'samiec' to już nie jest takie faux-pas, bo określenie 'samica' sprowadza nas do rodzenia dzieci i wychowywania ich, a mężczyzna jako 'samiec' chodzi na polowanie i robi różne inne zajebiste rzeczy.
chyba mnie poniosło.
dobra, nie wierzysz w połowy. nie mogę ci udowodnić, bo nie zachowałam rękopisu z moimi zapiskami dot. tego posta. (tutaj użyłam sarkazmu.)
ale chyba większa połowa ludzi, którzy to przeczytali, zdaje sobie sprawę że żartowałam? (większa połowa? ahahahaa! jestem rozbawiona, połowy są przecież równe...)
co do podkreślania, nie było to potrzebne chyba, skoro napisałam czarno na łososiowym (tak mi pasuje ten kolor na łososiowy, choć Rossa ulubiona koszula miała inny odcień) o co mi chodzi i nie wiem jak można by było zrozumieć to opacznie.
:/ muszę jakoś opanować to rozwolnienie słowne. nie ma w moim poście nic nawet częściowo wspólnego z tematem wątku.
a więc via imdb: 'zanim ostatecznie wybrano aktorów, głównym wątkiem miłosnym miał być ten rozgrywający się pomiędzy moniką i joey'em'.
już jest zgodny :)
Nie wiem czy ktoś już zwrócił na to uwagę, bo nie chce mi się czytać komentarzy, ale połowy mogą być dwie, pani haynee. Chyba że to miał być taki super zabawny joke ;d
Huhuhu widze niezle sie pani rozpisała. Nie wiem, chyba juz nie ma miedzy nami nieporozumien? Bo nie wiem czy szykowac jakas riposte...w sumie nie ma na co. :)
Cóż... muszę przyznać, że było co czytać:)
Krótko mówiąc, Haynee wygrałaś :) Koledze zabrakło słów, choć skłaniałabym się ku opinii, że po prostu Twojej wypowiedzi nie zrozumiał :D:D
POZDRAWIAM
;)
No dobrze, więc jednak mam coś powiedziec.
Jesli chodzi o 'samicę', to jeszcze raz powiem, ze moze sie ona odnosic do ludzii, nie tylko dlatego, że czlowiek to organizm zwierzęcy. Co prawda zwrocenie sie tak do kobiety zawiera nutkę pogardy, ale nie o to mi chodziło i mam nadzieje, ze o tym wiesz (moge jednak w to watpic bo roztrząsasz ten temat).
Podkreślenie bylo wyrazem lekkiej(leciutkiej) ironii, ktorej chyba nie wylapalas. Po co ta ironia? Po prostu zamiast nie zwrócic uwagi na 'kolesia', ewentualnie napisac cos w stylu 'p.s. jestem dziewczyną :)', Ty zachowujesz się jakby to rzeczywiscie Cie uraziło. Ktos kto obraza sie za taka glupote(ogolnie za glupoty)-nadęty pępek świata - strasznie mnie irytuja takie osoby. Moze bedziesz pisac, ze taka nie jestes, moze i nie jestes i to dobrze dla ciebie, jednakze po takich tekstach mozna odniesc wrazenie ze jestes :)
Proszę Cie, wytłumacz mi dlaczego ktos, kto pierwszy raz czyta Twój esej, mmialby myslec, ze 4 polowy to nie blad logiczny, a zabieg humorystyczny? Dajmy na to oddajesz cos takiego na maturze. Ciekaw jestem po czyjej stronie bylby egzaminator... :)
Koleś trochę offtopujesz O_O po jakiego? Jak cała reszta..
Zaśmiecacie niepotrzebnie i tak już nieźle zaniedbaną stronę!
lol stary nie wiesz kiedy se dac spokoj
jest na tym forum jakis przycisk typu "nie wyswietlaj postów tego użytkownia"? przydalby sie
Przeczytałem Twoje sugestie co do ciekawostek i widziałem że już ktoś zaczął je poprawiać. Nie wiem czy część z nich została zgłoszona do usunięcia, ale na pewno powinna ta która jest napisana dwa razy. Poza tym inna ciekawostki możemy omówić, ponieważ nie chciałbym aby ktoś zgłaszał do usunięcia informację o serialu, którą dodałem. Jak pewnie inna osoba także, nie zgodzi się by znikła ciekawostka która dla jednej osoby zdaje się oczywista, a dla drugiej niezauważalna.
# Sezon 1 epizod 19 - Kiedy Chandler i Joey szukają Marcela po budynku spotykają
sąsiadkę, która ma problem z klimatyzacją w apartamencie, jednak Joey odpowiada że nie
wie jak usunąć usterkę i co jest przyczyną wadliwie działającej klimatyzacji. Ale w odcinku "Ten z ojcem Phoebe" wie o specjalnym pokrętle przy klimatyzatorze Moniki i Rachel.
***(więc jeśli poprawisz ten wyraz i dodasz do odpowiedniej kategorii, na pewno taka kontrybucja z poprawką zostanie zaakceptowana)
...............................
# Sezon 1 epizod 5 - Po raz pierwszy poznajemy krzykliwą dziewczynę Chandlera - Janice. Jest osobą, która z pozostałych postaci serialu najczęściej spotykała sie z przyjaciółmi.
najczęściej z nimi to się chyba jednak gunther spotyka :)na imdb można zobaczyć, kto w ilu odcinkach zagrał
*** Przy tej wystarczy zmienić na "utrzymywała najbliższy kontakt z wszystkim przyjaciółmi"
................................
# Sezon 1 epizod 4 - W tym odcinku Ross mówi, że Carol była jego pierwszą i jedyną kobietą. z którą współżył. Jednakże miał także sex z kobietą odwiedzającą bibliotekę na studiach.
zupełna głupota. Ross 'miał sex' (co to w ogóle za określenie? i w dodatku 'seks' chyba...) jak już to z pewną sprzątaczką, gdy był na studiach, a z bibliotekarką tylko się całował ('made out')
***ta ciekawostka jest napisana prawidłowo , ale gdy ktoś zechce dodać ja do kategorii to oczywiście sex można zamienić na seks.
#Sezon 1 epizod 16 - Pheobe ma termos z Judy Jetson, bohaterką filmu animowanego "The Jestons" (opowiadającym o życiu rodzinnym w przyszłości).
***O ten termos pokłóciła się kiedyś z siostrą, poza tym w jednym z odcinków kiedy widzimy ją z plastikowym opakowaniem na śniadanie, widać że (może nie ten sam) nadal go ma.
# Sezon 1 epizod 22 - W tym jak także w następnych odcinkach, przyjaciele wyśmiewają Chandlera z jego sposobu wymowy powtarzając jego słowa "Czy ten raport nie może... Być później?", chociaż Chandler powiedział tak tylko raz w ich obecności miało to miejsce w "Odcinku z tyłkiem".
no gdzież, chandler mówi to swoje charakterystyczne 'be' bardzo często. niekoniecznie 'be', inne krótkie słowa też tak zdarza mu się akcentować...
*** ale przed tą sytuacją, w której go wyśmiewano "nie często" i właśnie dlatego napisałem tą ciekawostkę.
.................................
#Sezon 1 epizod 16 - Opowiadanie układające się w całość z dwóch epizodów, występuje w serialu także w ostatnim odcinku sezonu 3 "Ten na plaży" oraz pierwszym sezonu 4 "Ten z meduzą".
ym... albo 'the one with the could have been', albo 'the one in barbados' albo 'the one in vegas'... coś się znów nie udała ciekawostka, bo nie ma w tym nic ciekawego :/
*** jeśli mogłabyś dopisać to byłbym wdzięczny :)
przepraszam za bycie geekiem :( ^^ Geek chicks are the hottest NASA engineers :)
>># Sezon 1 epizod 19 - Kiedy Chandler i Joey szukają Marcela po budynku spotykają
>***(więc jeśli poprawisz ten wyraz i dodasz do odpowiedniej kategorii, na pewno taka kontrybucja z poprawką zostanie zaakceptowana)
tak, ale wtedy nie będzie ona ciekawostką, bo brzmiałaby wtedy "joey nie wiedział, jak usunąć usterkę w klimatyzacji, ale w innym odcinku wiedział, jak przykręcić grzejnik"... hah :) ja nie umiem (może jeszcze bo prawo jazdy dopiero od niedawna ^^) wymienić koła w samochodzie, ale potrafię wymienić żarówkę :P tym sposobem można powiedzieć, że monica nie umie robić masażu, ale za to umie ugotować kaczkę z warzywami...
dla mnie to żadna ciekawostka.
>>#Sezon 1 epizod 16 - Pheobe ma termos z Judy Jetson, bohaterką filmu animowanego "The Jestons" (opowiadającym o życiu rodzinnym w przyszłości).
>***O ten termos pokłóciła się kiedyś z siostrą, poza tym w jednym z odcinków kiedy widzimy ją z plastikowym opakowaniem na śniadanie, widać że (może nie ten sam) nadal go ma.
no tak, ale to nie jest ciekawostka. phoebe sama mówi o tym termosie. gdyby trzeba było to jakoś wyłapać, albo zauważyć, to ok, ale skoro mówi wprost?
>># Sezon 1 epizod 4 - W tym odcinku Ross mówi, że Carol była jego pierwszą i jedyną kobietą. z którą współżył. Jednakże miał także sex z kobietą odwiedzającą bibliotekę na studiach.
>***ta ciekawostka jest napisana prawidłowo , ale gdy ktoś zechce dodać ja do kategorii to oczywiście sex można zamienić na seks.
nie jest napisana prawidłowo. sprzątaczka była w jego pokoju, nie w bibliotece - połączyłeś bibliotekarkę z liceum i sprzątaczkę na studiach. (nie wiem, dlaczego zapamiętuję takie informacje zamiast lat trwania wojny punickiej... szkoda, że nie ma matury z przyjaciół...) i oczywiście trzeba zamienić sex na seks bo jeszcze w Polsce żyjemy.
to nie jest jakieś oczywiście bulwersujące, że się pomyliłeś, ale nie należy wprowadzać w błąd :)
za kilka miesięcy może ktoś to poprawi...
tak, ale wtedy nie będzie ona ciekawostką, bo brzmiałaby wtedy "joey nie wiedział, jak usunąć usterkę w klimatyzacji, ale w innym odcinku wiedział, jak przykręcić grzejnik"... hah :) ja nie umiem (może jeszcze bo prawo jazdy dopiero od niedawna ^^) wymienić koła w samochodzie, ale potrafię wymienić żarówkę :P tym sposobem można powiedzieć, że monica nie umie robić masażu, ale za to umie ugotować kaczkę z warzywami...
dla mnie to żadna ciekawostka.
*** Faktycznie to była aluzja do odcinka następnego, w którym to już wiedział jak naprawić grzejnik. (teraz mi to dopiero przypomniałaś)
no tak, ale to nie jest ciekawostka. phoebe sama mówi o tym termosie. gdyby trzeba było to jakoś wyłapać, albo zauważyć, to ok, ale skoro mówi wprost?
*** Ja bym tej ciekawostki nie usuwał, lecz dopisał jedno zdanie przed. "Po tym jak Phoebe pokłóciła się siostrą Urszulą, a termos wylądował pod kołami samochodu, w tym odcinku widzimy ... "
nie jest napisana prawidłowo. sprzątaczka była w jego pokoju, nie w bibliotece - połączyłeś bibliotekarkę z liceum i sprzątaczkę na studiach. (nie wiem, dlaczego zapamiętuję takie informacje zamiast lat trwania wojny punickiej... szkoda, że nie ma matury z przyjaciół...) i oczywiście trzeba zamienić sex na seks bo jeszcze w Polsce żyjemy.
to nie jest jakieś oczywiście bulwersujące, że się pomyliłeś, ale nie należy wprowadzać w błąd :)
*** Więc tej ciekawostki nie trzeba kasować, wystarczy wprowadzić prawidłowości biegu wydarzeń. Zgodzisz się ze mną? :)
za kilka miesięcy może ktoś to poprawi... / dlaczego tak myślisz, może na dniach :) Geek chicks
Oświadczam, że ty, TheJ4ck4L jesteś pusty*.
Dziękuję.
*Mówisz, że jestem pojebany, bo po prostu w konflikcie na forum ustaliłeś sobie, że będziesz trzymał stronę założycielki tematu, a nie moją i komentujesz moje wypowiedzi jakimś jednym zdaniem. Ja podaje argumenty co do swoich racji, ty żadnego nie potrafisz podać. Jesteś pusty.
Nie wiem co napisales wczesniej ale post z oswiadczeniem o wygraniu wojny slownej mnie zwalil z nog
Na serio potrzebujesz pomocy;]
Zgadzam się z Tobą całkowicie, haynee! W ciekawostkach przeważnie jest mnóstwo bzdur. Nie mówię juz o błędach ortograficznych, interpunkcyjnych i stylistycznych oraz o tym, że większość się powtarza. Przecież te ciekawostki zanim zostaną zamieszczone przechodzą przez jakiś filtr, ktoś to czyta. Nie mam pojęcia więc, dlaczego cały czas jest taki burdel.
Wracając do poprawy ciekawostek ...
(dubel) x 2
Na samym początku Chandler i Joey mieszkali pod 4 a Monica i Rachel pod 5, w późniejszych odcinkach zostały zamienione na 19 i 20
(W kilku pierwszych odcinkach Chandler i Joey mieszkali ...)
(tą można zostawić ponieważ jest dokładniejsza)
Sezon 1 epizod 12 - Ostatni raz widzimy na drzwiach apartamentów chłopców i dziewczyn numery *4 i *5. W następnych odcinkach mają już *19 i *20.
...................
(dubel)
Sezon 1 epizod 13 - W tym odcinku dowiadujemy się że Joey naprawdę nazywa się Joey Junior.
(Sezon 1 epizod 13 - W tym odcinku dowiadujemy się że Joey ... imię otrzymał po ojcu Joeyu.)
..................
(dubel)
Sezon 1 epizod 13 - Pheobe używa domofonu, aby Monika otworzyła jej drzwi wejściowe. Ale we wcześniejszych odcinkach razem z Rossem, który też nie mieszka w tym budynku, oboje używali kluczy.
(>słowo w słowo ta sama ciekawostka)
.................
(można poprawić) jedno ze zdań "kobietę i kobietę" <to są dwie sceny) w kwestii zrozumienia tekstu.
Sezon 1 epizod 14 - Ten odcinek w wydaniu na DVD, trwa o 2 minuty i 46 sekund dłużej od epizodu emitowanego w telewizji. Dodatkowe sceny, których nie było wcześniej przedstawiają jak Chandler naśladuje Janice, oraz ujęcie w którym strażak strofuje kobietę i kobietę pytającą się strażaka jak to jest z tym zjeżdżaniem po rurze w remizie.
.................
(dubel)
Sezon 1 epizod 13 - Gloria Tribbiani, mama Joeya zwraca się do niego "Cookie". W sezonie 3 dowiadujemy się że jedna z sióstr Joeya tak się nazywa - Cookie Tribbiani.
(słowo w słowo)
................
(dubel)
# Sezon 1 epizod 13 - W tym odcinku pierwszy raz Chandler Bing mówi przyjaciołom o swoim ojcu, którego gra Kathleen Turner. Od teraz wiemy, że Charles Bing ubiera się jak kobieta i uwielbia młodszych mężczyzn.
(słowo w słowo)
...............
(dubel)
Sezon 1 epizod 13 - Kiedy Chandler i Joey spotkają Ronni na korytarzu, widzimy klimatyzator przy ich drzwiach. Jednak w następnych odcinkach nie ma po nim nawet śladu.
(słowo w słowo)
...............
(dubel)
# Sezon 1 epizod 16 - Pheobe ma termos z Judy Jetson, bohaterką filmu animowanego "The Jestons" - opowiadającym o życiu rodzinnym w przyszłości.
(prawie słowo w słowo)
...............
(niepełna ciekawostka) lub błędna
Joseph Francis Tribbiani Jr
Ross Eustace
E. - pierwszą literę drugiego imienia Moniki znamy
W trakcie serialu podano drugie imiona niektórych bohaterów. Są to: Chandler Muriel, Rachel Karen, Joey Marcello i Ross Eustance.
..............
(błąd w pisowni)
Matthew Perry
Moniki
Gdy Courtney po raz pierwszy przywdziała charakteryzację Monici jako otyłej nastolatki, Mathew Perry nie poznał jej.
..............
(dubel)
Sezon 1 epizod 15 - W tym odcinku możemy usłyszeć utwór Neila Diamonda - "Girl, You'll Be a Woman Soon".
(słowo w słowo)
.............
(dubel)
Sezon 1 epizod 15 - Jon Lovitz, który gra w tym odcinku Steva właściciela restauracji, poza planem serialu występował wraz z Courtney Cox-Arquette (Moniką) w dwóch filmach "Mr.Destiny"(1990) oraz "3000 Miles to Graceland"(2001).
(słowo w słowo)
.............
(dubel)
Sezon 1 epizod 15 - Fritzi Burr oprócz postaci Mrs. Tedlocka z pracy Chandlera
Sezon 1 epizod 15 - Mrs. Tedlock z pracy Chandlera, właściciel sklepu ze zwierzętami z odcink
............
(dubel)
Sezon 1 epizod 14 - Pheobe wspomina o znajomej Abby, której ogoliła głowę na łyso. A pod koniec trzeciego sezonu poznajemy znajomą Pheobe, która nazywa się Bonnie. Pheobe umówiła ją z Rossem. A podczas ich związku Bonnie zdecydowała się ponownie, aby Pheobe ogoliła jej głowę na łyso.
(słowo w słowo)
...........
(dubel)
Sezon 1 epizod 16 - Opowiadanie układające się w całość z dwóch epizodów, występuje w serialu także w ostatnim odcinku sezonu 3 "Ten na plaży" oraz pierwszym sezonu 4 "Ten z meduzą".
(słowo w słowo)
............
(dubel)
Sezon 1 epizod 15 - W ironicznej wypowiedzi Chandlera "Nie miałem snu" ("I don't have a dream"), odnosi się do przemówienia Martin Luther Kinga, które brzmi "Miałem sen" ("I Have a Dream").
(słowo w słowo)
............
(dubel)
Sezon 1 epizod 15 - W tym odcinku bohaterowie serialu wymienili w swoich rozmowach dwie znane osoby: Cheech Marina komika i aktora; oraz Jamesa Michenera amerykańskiego autora, który otrzymał nagrodę Pulitzera.
(słowo w słowo)
.............
(dubel)
Sezon 1 epizod 12 - Pheobe jako deklarowana wegetarianka, pod koniec odcinka razem z Moniką je lazanie z mięsem.
(można zostawić jest bardziej dokładna, wystarczy dopisać z mięsem)
Sezon 1 epizod 12 - Ciocia Moniki nie chce lazanii mówiąc że jest wegetarianką. Pheobe jest wegetarianką także, ale pod koniec odcinka widzimy jak razem z Moniką je lazanie.
..............
(dubel)
Sezon 1 epizod 12 - Piosenka którą w Central Perk zaczął nucić Ross - tuż po tym jak wszyscy przyjaciele skończyli śpiewać "The Odd Couple" - nazywa się "I Dream of Jeanie".
Sezon 1 epizod 12 - Piosenka którą zaczął śpiewać w kawiarni Ross (tuż po tym jak skończyli śpiewać "The Odd Couple") nazywa się "I Dream of Jeanie".
..............
(dubel)
Sezon 1 epizod 7 - Scena kiedy Pheobe śpiewa w podziemnym przejściu metra, nie została przedstawiona w syndykacji (w emisjach telewizji kablowych). A byłby to pierwszy raz, kiedy publiczność usłyszałaby jak Pheobe śpiewa. Publiczność nie usłyszała jej także w kawiarni, ponieważ w mieście wystąpiła awaria prądu. Jednak w tym odcinku w apartamencie Moniki i Rachel Pheobe zagrała na gitarze i zaśpiewała razem z przyjaciółmi.
(słowo w słowo)
..............
(poprawa) ... "mówi o" oraz "Phoebe"
Sezon 1 epizod 4 - Kiedy dziewczyny są na balkonie rozmawiają o sprawach łóżkowych, Pheobe wyniośle mówi Joeyu, Monika o Chandlerze, a Rachel o Rossie - z technicznego punktu widzenia Pheobe nigdy nie była z Joeyem, chociaż w serialu zachowywali się jakby byli w związku.
..............
(dubel)
Sezon 1 epizod 11 - W scenie otwarcie tego odcinka, kiedy Monika i Pheobe spacerują, można zobaczyć plakat ostrzegający przed chorobami wenerycznymi (VD), na którym widzimy Joeya. Jest to ten sam poster co w epizodzie "Ten z ucieczką nadmuchiwanego psa".
(słowo w słowo)
..............
(dubel)
Sezon 1 epizod 10 - Kiedy Pheobe pyta się Rachel, czy widziała "An Officer and a Gentleman", miała na myśli film z 1982 roku o tym tytule. Opowiadającym historię kandydata na oficera US Navy, który wszedł w konflikt z sierżantem korpusu Marine.
(słowo w słowo) tylko że przy jednym są linki
..............
(dubel)
Sezon 1 epizod 8 - Kiedy Ross wpada do wykopanego otworu na grób, widzimy jak ma ubrudzone ziemią kolana, ale ujecie dalej, gdy się obraca brud znika.
(słowo w słowo)
..............
(dubel)
Sezon 1 epizod 8 - Po raz pierwszy widzimy lokację na zdjęcia do serialu wybraną nie ze studia Warner Bros. Są to przedstawiane sceny na cmentarzu.
(słowo w słowo)
................
(dubel)
Sezon 1 epizod 10 - Chandler mówi o jednym z przyjęć kiedy pogryzł go paw. O tym incydencie wspominała Pheobe w odcinku "Ten z awarią", mówiąc że wie kiedy i w które miejsce go ugryzł paw.
(słowo w słowo)
...............
i wiele wiele ... jeszcze trzeba sprawdzić i poprawić :)
Przy wysyłaniu poprawek lepiej sprawdzić czy ta sama nie czeka już w kolejce, mam na myśli (duble) a w szczególności (słowo w słowo) te same ciekawostki.
(dubel)
Sezon 1 epizod 10 - W tym odcinku możemy usłyszeć R.E.M. z utworem "Shiny Happy People", oraz Lemonheads z "Into Your Arms".
(słowo w słowo)
...............
(dubel)
Sezon 1 epizod 9 - Jest to pierwszy odcinek ze Świętem Dziękczynienia, świętem które jako jedyne występuje w każdym sezonie.
(słowo w słowo)
..............
(dubel) oraz (nie cała ciekawostka z błędem w tytule) jak także raz jeszcze i podobnie ...
Across the Hall / Friends Like These / Friends Like Us / Insomnia Café / Six of One
# Początkowo rozważano wiele tytułów serialu, m. in. "Insomnia Cafe".
# Zanim wybrano nazwę "Friend" brano jeszcze pod uwagę: "Across the Hall", "Friends Like These", "Friends Like Us" i "Six of One".
# Zanim zdecydowano się na oryginalną nazwę Friends, były brane pod uwagę różne tytuły: "Friends Like Us," "Six of One," and "Across the Hall."
..............
(dubel) czy błąd ???
Początkowo rolę Moniki miała zagrać Tea Leoni, ale odrzuciła ją.
Tea Leoni była początkowo wybrana do roli Rachel.
.............
(dubel)(już jest we właściwej kategorii)
# Sezon 1, odcinek 16 - Helen Hunt i Leila Kenzle, występujące w tym odcinku gościnnie (poznajemy je w kawiarni), grają w tym samym czasie w innym serialu "Szaleję za tobą". W ich serialu ma swoją rolę także Urszula (Lisa Kudrow), bliźniacza siostra Pheobe.
# Lisa Kudrow grała w serialu dwie postacie: Phoebe i jej siostrę bliźniaczkę Ursulę. David Schwimmer również grał podwójną rolę: główną Rossa oraz chłopaka Rachel o imieniu Russ (10 odcinek, 2 seria). W napisach końcowych dla żartu podano, że postać Russa odtwarzał Snaro.
.............
(poprawa) ? Właściwie powinno być (Pierwotnie postać Gunthera nie miała mieć kwestii mówionych.)
# Pierwotnie Gunther miała być to postać bez kwestii mówionych.
.............
(poprawa) jaką Wieżę i dlaczego z dużej litery ?
# 5 seria - odcinek 2..........Widzimy jak Phoebe ogląda zdjęcia z Anglii, widać że ogląda Wieże w Londynie, chwile później można dostrzec, że trzyma zupełnie inną fotografie.
............
(poprawa) polskie litery
5 seria - odcinek 5.......Przyjaciele mówią, że Kip odszedł z mieszkania Chandlera ponieważ umawiał się z Moniką a ich rozstanie było nieprzyjemne, ale w jednym z odcinków 1 serii Chandler mówi, że Kip odszedł bo sie ożenił, rownież w tamtej serii Joey wiedział kim jest Kip a Rachel nie, teraz Rachel wie kim jest Kip a Joey nie.
............
(dubel)
Scena początkowa, w której bohaterowie tańczą wokół fontanny była nagrywana w wytwórni Warner Brothers w Los Angeles o piątej nad ranem.
Początkowa scena, w której bohaterzy tańczą dookoła fontanny została nagrana w wytwórni Warner Bros, w Los Angeles o piątej nad ranem.
...........
(poprawa) polskie litery
8 seria - odcinek 9........Gdy do mieszkania Moniki wchodzi Rachel widzimy jak Will opiera sie prawa ręką o scianę, miedzy ujeciami ręka raz jest wyżej a raz niżej.
..........
(poprawa) gdy spotykała się Richardem kładła się po lewej stronie łóżka (i nie chodzi o żadną perspektywę). Możemy to zobaczyć w odcinku kiedy Richard zastanawiał się nad swoimi dziwactwami, aby udowodnić Monice że także jest z niego freak.
6 seria - odcinek 12.......W jednym z poprzednich odcinków Monica wspomina, że śpi tylko po prawej stronie łóżka ( z naszej perspektywy), w tym odcinku widzimy ją, leżącą po lewej stronie.
..........
(dubel)
Małpki, które w serialu grały Marcela, zwierzaka Rossa, zagrały również w "Epidemii" z Dustinem Hoffmanem.
Małpki grające Marcela (małpkę Rossa) wystąpiły także w filmie "Epidemia".
...........
(skąd taka ciekawostka)
Jednym z planowanych tytułów serialu był:"Once Upon a Time in the West Village".
...........
(poprawa) wymowa imienia "Moniki" oraz odgrywanie
# Courteney Cox została początkowo poproszona o odrygawnie roli Rachel w serialu, ale po przeczytaniu scenariusza, poprosiła o rolę Monicy.
............
(poprawa) polskie litery, poza tym komórka kojarzy mi się ze związkiem działkowca
4 seria - odcinek 24........Joey idzie do ołtarza i rozmawia z Phoebe przez komórke, gdy mówi Rossowi ze rozmawia z Phoebe można dostrzec, że ekran telefonu jest czysty, więc komórka jest po prostu wylączona.
............
(poprawa) "Jednak" początek trzeciego zdania, można poprawić na "A"
# Sezon 2 epizod 3 - W tym odcinku Joey mówi przyjaciołom o dziewczynie, z którą był na randce. Według niego miała największe jabłko Adama jakie widział. Jednak "Ten, w którym wszystkim stuka trzydziestka" przedstawia sytuację kiedy Joey nadal myśli, że jabłko Adama jest nazywane indywidualnie.
............
(poprawa) pisownia imienia "Moniki"
# Courteney Cox ubiegała sie o role Rachel, a Jennifer Aniston o role Monici.
także poprawa
# Janeane Garofalo odrzuciła zaoferowaną jej rolę Monici.
............
I to byłoby tyle z tych dodanych do tej pory. Większość z nich można także dodać do odpowiednich kategorii, jak role. Przy niektórych brak linków, a są one mile widziane.
pozdro.Sunny