PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=848391}
4,7 631  ocen
4,7 10 1 631
Reality Z
powrót do forum serialu Reality Z

Tak jak napisałem w nagłówku.

1
Fankinapl

Plagiat byłby wtedy, gdyby nie powołali się na "Dead Set" (2008) i udawali, że stworzyli coś całkiem nowego. Ale oni w napisach początkowych każdego odcinka wyraźnie zaznaczają, że to "adaptación" tamtego miniserialu. Zapewne też sam napis nie wystarcza i po prostu kupili prawa od Brytyjczyków do zrobienia własnej wersji "Dead Set".

Uważam, że to w porządku, bo brytyjski oryginał był de facto 140-minutowym filmem poćwiartowanym na pięć części i puszczonym w telewizji dzień po dniu. Równie dobrze mogli go wyemitować jako film pełnometrażowy. Tamta historia była na tyle interesująca, że jestem ciekaw wersji południowoamerykańskiej (jestem dopiero po 2. odcinku).

Fankinapl

Przecież produkcje na licencji to nic nowego, ani złego i nie ma tu mowy o plagiacie. Na naszym podwórku też znajdziemy sporo tego typu produkcji, jak choćby Miodowe Lata ("The Honeymooners"), Nianię "The Nanny", czy Ojca Mateusza ("Don Matteo"). Podobnie jest z remake'ami, których ostatnio robi się na potęgę.

Archespor

Nie oczekujmy zbyt wiele od osoby która na POLSKIM portalu w nicku pisze sobie PL ;)

Fankinapl

Nie do końca adaptacja, bo w połowie sezonu jest zupełnie nowa fabuła, wychodzą poza historię znaną z Dead Set, ale więcej nie mogę napisać bez spoilerów.

Fankinapl

Angielska wersja była gorsza i nie ma podjazdu do tego serialu.