PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35405}

Rodzina Soprano

The Sopranos
1999 - 2007
8,5 76 tys. ocen
8,5 10 1 75862
9,5 31 krytyków
Rodzina Soprano
powrót do forum serialu Rodzina Soprano

Obejrzałem ten serial dwa razy. Dla mnie jest absolutnym arcydziełem. Jednak serial może się jednym podobać, a drugim nie. Dlaczego ?

Po pierwsze głównym wątkiem tego serialu jest pokazanie codziennego życia gangstera np. potyczek z żoną lub synem, terapia u psychiatry itp. Dla osób dla których najlepszymi scenami są strzelaniny lub brutalne pobicia będą zawiedzione - bo tutaj takich jest mało. Tak jak już pisałem - serial skupia się na życiu codziennym Tonego, a nie na funkjonowaniu grupy przestępczej !! Oczywiście jest wiele świetnych scen gangsterskich, jednak moim zdaniem obraz mafii w tym serialu jest trochę naciągany, szczególnie w pierwszych odcinkach, no, może nawet w całym pierwszym sezonie. Śmiało mogę powiedzieć że w przeciwieństwie do innych seriali, ten staje się lepszy z sezonu na sezon.

Klimat. Tak, serial ma niepowtarzalny klimat. Pokazanie śpiączki Tonego, wyjazd do domku nad jeziorem Janice, zakończenia niektórych odcinków... Odcinki kończą się fenomenalnie, tak jakby skłaniały nas do refleksji. Oczywiście są wyjątki. Gra aktorska jest świetna, tak samo ścieżka dźwiękowa. Pokazanie życia Tonego - tego jak sobie radzi w normalnych codziennych sytuacjach, jego kłótnie z żoną, konflikty z siostrą,i ogólnie jego styl życia - to że potrafi dać każdemu w mordę, i to że potrafi zachowywać się jak prawdziwy dżentelmen, to że uwodzi kobiety mimo że nie jest " Bradem Pittem " - to wszystko jest w tym serialu pokazane naprawdę świetnie. Wychodzenie w białym szlafroku po gazete, albo siedzenie w Bada Bing z cygarem w ustach... Jeśli ktoś polubił Tonego, polubi serial, jeśli nie to da mu niską ocenę bo nie dopatrzy się takiej akcji jak np. w Loście.

Podsumowując jednym podoba się bardzo, innym wogóle. A zależy to od tego czy ktoś podłapał ten klimat, czy doszukiwał się serialu dobrej akcji oraz widowiskowych strzelanin gangsterskich.

ocenił(a) serial na 10
Majki_8

Masz pieprzoną rację bracie. Nie było serialu przedstawiającego tak dogłębnie psychikę postaci, ich zachowania i motywy tych zachowań.

ocenił(a) serial na 10
Majki_8

No cóż w sumie nie mam już nic do dodania poza tym iż zgadzam się z wami
panowie. Z założycielem tematu podkreślając słowa iż ten serial to
arcydzieło i fakt nie dla wszystkich. Ale ja sie że tak napisze
zakochałem w tym serialu po uszy. Charaktery i postacie, codzienność w
niecodziennej branży. Pozdrawiam serdecznie fanów |%|> :)

GreenPhoenix

Jeżeli kogoś interesuję - zdobyłem orginalne wykonanie z Rodziny Soprano piosenki I`m not like everybody else . Jest to końcowy utwór z odcinka Cold Cuts piątego seoznu. Praktycznie niedostępny w sieci. Musiałem go wyciąć z orginalnego koncertu z lat 90. Nagranie dostępne w sieci jest z 1966 roku. Polecam obejrzenie zakończenia tego odcinka - jest świetne tak jak ta piosenka :)