PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35405}

Rodzina Soprano

The Sopranos
1999 - 2007
8,5 75 tys. ocen
8,5 10 1 75363
9,6 27 krytyków
Rodzina Soprano
powrót do forum serialu Rodzina Soprano

Kwestia lektora

ocenił(a) serial na 10

Jestem szczęśliwym posiadaczem wszystkich sezonów Rodziny Soprano (oryginalnych - wydanych przez Agorą/GW). Niestety, ani na tym, ani na żadnym innym polskim wydaniu dvd, nie ma lektora. Oczywiście RS to serial genialny, który najlepiej "smakuje" bez lektora - przyznam jednak szczerze, że jako absolutny fan tego serialu, chciałbym sobie zorganizować także wersję z lektorem. Jak wiadomo - lektor lektorowi nie równy (tak samo jak tłumaczenie, tłumaczeniu). Wiem, że kanał Universal wypuścił przynajmniej pięć sezonów RS. Lektor, który tam jednak "nadaje" jest krótko mówiąc kijowy. Podobnie sprawa ma się z tłumaczeniem. Kur**, tłumaczone jako kurde, etc. Wiem również, że sezony 5 i 6 są z tłumaczeniem TVN Siedem. To tłumaczenie jest znacznie lepsze (może nie same tłumaczenie, a po prostu lektor). Czy ktoś orientuje się może, czy to tłumaczenie można znaleźć także do sezonów 1-5? Lub, czy ktoś może dysponuje tłumaczeniem HBO, kiedy serial był w tej stacji pokazywany? (to byłoby z całą pewnością całkowicie bezkompromisowe tłumaczenie, ze wszystkimi fuc****, shi****, etc.) Jeżeli ktoś coś wie na ten temat i jest w stanie wskazać mi odpowiednią "ścieżkę" będę wdzięczny za pomoc. Jakby co, proszę pisać na maila kuosu@wp.pl Pozdrawiam