Pomijając to, co prawie każdy napisał już na forum, że sezon się ciągnie, wolne tempo, nic się nie wyjaśnia, ta ciągła abstrakcja mnie zaczyna męczyć…a szkoda, bo długo czekałam na ten sezon.
mam parę pytań, może niedokładnie oglądam
1. Co to jest ten cały projekt cold harbor? Co ma na celu ? Jak alter Marka go ukończy, jego żona zostanie 100% alterem/robotem przestanie być “człowiekiem”? Czemu tylko Mark może go ukończyć?
2. Ta rozmowa Marka z Panią Cobel też jest sztuczna, pierwszy raz widzą się od 1 sezonu i zamiast się dowiedzieć czegokolwiek, “to co ja robię w pracy ? Zabijam moją żonę ” to tylko aha, pomożesz nam aha, dobra…
3. Dalej nic nie wiemy, co robi lumon, po co to robi, co na to opinia publiczna i ludzie, którzy tam nie pracuja
4. Sprawa z Irvingiem…burt odkrywa, że prowadzi śledztwo przeciwko lumon, zbiera dane, a ten na to aha, źle o tobie myślałem… wyjeżdżamy, aha , dobra. Zachowywał się jakby był alterem, skoro czuje zakochanie do burta, a widział go raz “w realu” …. Dalej nie wiadomo, co robił w życiu poza pracą, do kogo dzwonił, co z tym jego śledztwem i materiałami
4. Co robi burt? Jaka ma rolę?
5. Tak łatwo można sobie wyjechać do innego miasta, to czemu nikt z lumon nie ucieka, żeby zacząć normalne życie ….
6. Współpracownik Maria, który przeszedł reintegrację, zero pociągnięcia tego wątku w drugim sezonie
7. O co chodziło ojcu helly?
8. milchink czuje sie tak pewnie siebie, a przecjes firma rownie dobrze, tez moze go porwac (jak zone marka) , akbo rozdzielic…
Jeżeli nic się nie wyjaśni , a został 1 odcinek to ja protestuje i przestaje to oglądać :D Ale może są uwaznuejsi uzytmownicy na fitum, ktorzy cos podpowiedza … ;)
Trafne spostrzeżenia!
dodam:
1. TAJEMNICA! Prawdopodobnie uśmiercenie ciała człowieka i przełączenie go w celu zobaczenia czy ożyje.
2. To prawda, jednak Pani Cobel jest po prostu taka, więc ta jej sztuczność w jej wypadku jest naturalna. Mark natomiast ma już nieźle przemielony mózg, więc nie dziwię się tak prostym zdaniom i decyzjom z jego strony
3. Lumon produkuje wyroby medyczne. Jednocześnie chce wprowadzić rozdzielenie komercyjne (w pierwszym sezonie była wstawka z ciążą, żeby uniknąć bólu. Zresztą wszystkie pokoje przez, które przechodzi Gemma też tego dowodzą).
4. Jest szansa, że Burt był kretem, to by wyjaśniało dlaczego włamał się do mieszkania i czemu mu odpuścił;)
5. Czemu mieliby uciekać?:) Część wierzy w Kiera, praktycznie jest to sekta, a część jest rozdzielona, ma elegancko płacone. Nie rozumiem tego punktu.
6. To prawda. Jednak ten wątek został wyczerpany. Nie jest już potrzebny fabule. To był tylko zapalnik dla Marka, żeby zainteresował się co tam się działo. Mnie bardziej zastanawia Gabi, jakie są jej motywacje, że pomaga i dla kogo pracuje.
7. O to, żeby jadła mniej jajek.
8. E tam:) Ten prezes to może się pier*olić i jeść kupę:)
1. Cold Harbor to pokój który dla Gemmy buduje Mark. Gemma w każdym z pokoju doświadcza innego cierpienia. Cold Harbor to ostatni pokój a więc ostatnie ludzkie cierpienie - śmierć. Ona tam musi umrzeć aby zaliczyć wszystkie rodzaje by cały projekt stał się kompletny.
2.Mark w 2gim sezonie widzi Cobel wyjeżdżającą swoim autkiem zastawia ją i pyta ją o Gemme a ta trąbi na niego i odjeżadża. Teraz jest jakby kontynuacja tej rozmowy.
3.Lumon jest umiejscowiony w mieście Kier tu niemal wszystko służy w jakimś stopniu Lumonowi. Zależy od niego albo pracuje dla niego. Opinia publiczna jest podzielona jedni są za inni przeciw.
4. Irv był szpiegiem jakiejś agencji, może nawet rządowej. No ale został rozpracowany i Lumon dowiedział się o nim wszystko. Jest spalony. Już nie może działać. Lumon może zaaranżować wypadek samochodowy i pozbyć się go albo sprawić że będzie pracował dla nich jako inni. Burt daje mu szanse ucieczki a ten skorzystał z niej.
5.Ludzie tam normalnie żyją. Po co mają uciekać ?
6.Współpracownik Marka który przeszedł reintegracje umarł. Jak można ciągnąc ten wątek ? Cobel wywierciła mu dziurę w głowie i wyciągneła chip.
7. Trudno powiedzieć o jakie oszustwo chodzi ojcu Helly, bo Helly w wielu kwestiach oszukiwała. Może dowiemy się w 10 odcinku.
8. Żona Marka nie została porwana. Ona tam poszła sama dobrowolnie bo obiecywali jej wyleczyć bezpłodność. Zaaranżowali wypadek bo miała tam spędzić sporo czasu. Ale okazało się że stała się więźniem i świnką doświadczalną bez szans na ucieczkę.
Natomiast Milchick bardzo możliwe że też zostanie wywalony za swoje niedopuszczalne zachowanie względem Drummonda.
9. Co prawda został 10 odcinek w który sporo się wyjaśni ale będzie jeszcze 3ci sezon więc część zagadek pozostanie zagadką do końca 3go sezonu. 3 sezon bedzie na pewno. Jest to już ogłoszone. Kiedy ? Może za 3 lata ?