PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=597700}

Rzeka

The River
2012
6,6 2,3 tys. ocen
6,6 10 1 2338
Rzeka
powrót do forum serialu Rzeka

Jestem po pilocie, tzn po dwóch premierowych odcinkach i obok Boss i American Horror
Story, The River to jedna z bardziej oryginalnych produkcji jaka ostatnio się ukazała.
Mimo, że to typowy, serialowy blockbuster jest naprawdę spoko, co na plus:

+ świetny montaż i sposób realizacji, fajnie buduje napięcie, oglądałem serial gdzieś o 2
w nocy, może i nie srałem w gacie ale w pewnych momentach siedziałem jak na
szpilkach
+ Bruce Greenwood. Widziałem tego gościa w kilku produkcjach i zawsze podobała mi
się jego gra, tutaj to samo,fajnie się go ogląda mimo, że jest na ekranie może z 5 minut
na cały epizod
+ dobrze zbudowane postacie, całkiem spoko dobrana reszta obsady (jak na standardy
stacji ABC) także in plus
+ duże pole manewru jeśli chodzi o paranormalne akcje, duchy, zjawy, magie itp itd

co na minus
+ irracjonalne zachowania bohaterów, trochę boli, że na tacy podali fakt, że w
zaspawanym pomieszczeniu był duch. Żadnej tajemniczości. Otworzyli, duch rzucił blondi
na ścianę i uciekł, odrazu córka mechanika, hej to był duch bla bla, bohaterowie - ok,
trzeba uciekać. Żadnego co, jak, dlaczego. Z drugiej strony, bohaterowie trafiają do lasu
pełnego lalek, w nocy duch utopionej dziewczynki wyciąga Lincolna z namiotu, panika w
obozie itd i nagle szef całej wyprawy mówi "to nie mógł być duch"... no k*rwa myślę
sobie, a kto wam rozkwasił kamerzystę zeszłej nocy?
+ renderowane komputerowo ważki nie wyglądają za ciekawie ;p

ogólnie po pilocie dałbym 7, oczywiście nie jest to jakąś wybitna pozycja ale na pewno
bije wszystkie budżetowe piloty jakie ostatnio wyszły, myślę, że serial spodoba się fanom
LOSTów, te wszystkie, inne dzieci twórców Lost, mowa tutaj o Alcatraz i Once Upon a
Time niestety nie spełniły oczekiwań - może dlatego, że tak je hajpowali, tutaj niby
czekałem, zero informacji, zdjęć z planu, szczątkowe trailery, wyszło i całkiem pozytywnie
wrażenie. Może też dlatego, że ABC bardziej hajpowało Alcatraz niż The River... Tak na
marginesie, aż mi się morda uśmiechnęła, koniec 1 odcinka i napis THE RIVER w stylu
LOST. Fajny ukłon dla fanów.

Jestem pozytywnie nastawiony jeśli chodzi o The River, zobaczymy co będzie dalej.

ocenił(a) serial na 4
Flaj

Po piocie serrialu kilka moich spostrzeżeń:
- obsada dobrana całkiem nieźle, dobrze że bez gwiazd
- drażnią mnie ującia kamerą w stylu reportażu, trochę za bardzo nerwowe
- aura tajemniczości ginie przez pokazywanie wprost amazońskich duchów i innych czarów. Na tym polu nie ma co go porównywać do Lostów, a przyznam że na to liczyłem.
Po seansie jestem rozczarowany, pomysł wydawał mi się świetny ale na następny odcinek czekam bez niecierpliwości.

radj

podzielam niestety troche ten poglad
Jezeli serial bedzie sie opieral na co odcinkowych duchach,potworach,magii, to szybko sie wyprztyka. Ogladanie za kazdym razem jak bohaterowie wpadaja w coraz to inne tarapaty i je rozwiazuja, albo uciekaja szybko zmeczy ten serial.
Glowny watek to tak jak w Lost, nic w sumie niewiadomo, a im dalej w las to pewnie wiecej drzew. Schemat ktory w Lost"ach pozwolil serialowi stac sie hitem, pomimo krytycznych uwag, wiele osob ogladalo po to tylko zeby zobaczyc jak ta historia sie skonczy.
Tutaj mamy jakies dziwne "źródło", oraz jakas zapewne dziwna organizacje, reprezentowana przez tego "rambo", ktora ma to chornic,albo strzec.
Nic czego wczesniej nie bylo, watpie zeby klientela jeszcze raz dala sie nabrac na ten sam watek, jak dla mnie miernota

Flaj

a jak z atrakcyjnością aktorek?

ocenił(a) serial na 3
macio_koko

Co do wcześniejszych wypowiedzi, pewnie są obawy, że w każdym odcinku bohaterowie będą uciekać przed duchem/zjawą/czymkolwiek po raz n-ty, dlatego napisałem, że całe uniwersum jakie stworzyli twórcy ma całkiem spory potencjał, a jak to scenarzyści napiszą to już druga kwestia, po paru kolejnych odcinkach można sobie wyrobić opinie.. na razie nie jest źle.

Jeśli chodzi o laseczki, to tak naprawdę są 2 warte uwagi, mamy latynoske - córka mechanika (jak dla mnie taka se :p), druga to blondi, całkiem ładna buźka, biust warty uwagi ;) Dla wielbicieli mifów jest żona zaginionego reportera.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem